close
CímlapKultúraZsolnay Fényfesztivál idén különleges PTE-s részvétellel!

Zsolnay Fényfesztivál idén különleges PTE-s részvétellel!

2021. szeptember 28.

Idén két karunk is közreműködik a Zsolnay Fényfesztiválon. A Fény Útja egy új helyszínnel bővül, az Általános Orvostudományi Kar újonnan épült campusa előtti parkban egy különleges installáció felállításával készülnek. Valamint idén a Művészeti Kar hallgatói között hirdetett verseny 3 győztese tervezheti meg a Janus Pannonius utcában megvalósuló Fényszőnyeg kreatív tartalmát, mely évek óta a fesztivál egyik közönségkedvenc helyszíne.

Zsolnay Fényfesztivál különleges PTE-s részvétellel!

Idén is várjuk, hogy az ország első és egyetlen fényfesztiválján, szeptember 30. és október 3. között fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most először látható a Talking Heads című fényalkotás; két híres Csontváry-festmény kel életre; miközben földönkívüli fénylényekkel is találkozhatunk!

A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című szenzációs alkotása. Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki – ilyet az országban még nem láthattunk!

Zsolnay Fényfesztivál

A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori, és természetesen hazai alkotásokat is.

Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

Nincs még egy rendezvény Magyarországon, ami ennyi sokszínű látványosságot, épületvetítést, fényszobrot, interaktív fényjátékot kínál, mint Pécs városa és a Zsolnay Fényfesztivál!

Minden további információ: www.fenyfesztival.hu

Korábbi cikkünk a Fényfesztiválról: https://univpecs.com/kultura/fenyfesztival_avagy_varos_szinevaltozasa

UnivPécs, ZsÖK

UnivPécs, ZsÖK

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni