close
Címlap9. Ipar, innováció és infrastruktúraZsolnay japonizmus a Lüszterlepkék és mázmadarak kiállításon

Zsolnay japonizmus a Lüszterlepkék és mázmadarak kiállításon

Őexcellenciája, Otaka Masato Japán magyarországi nagykövete nyitotta meg a Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumában a Lüszterlepkék és mázmadarak c. időszakos kiállítást június 22-ei pécsi látogatása alkalmával. A különleges kiállítás, amelyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársa, Dénes Mirjam állított össze, a múzeum japán gyűjteményébe és a Zsolnay-japonizmusba enged betekintést.

A teltházas megnyitó ünnepségen Őexc. Otaka Masato nagyköveten kívül részt vett Péterffy Attila polgármester, valamint Ruzsa Csaba és Zag Gábor alpolgármester is. „Pécs a kultúra városa, és ez az épület az, ahol a kultúra és az ipar találkozik. Ha nem is kifejezetten az iparáról híres Pécs, de itt van az iparművészeti termékeiről híres Zsolnay-gyár. Ennek egyik érdekes oldalhajtása az, amiről itt egy ideiglenes kiállítás nyílik a Zsolnay japán gyűjteményéből” – mondta dr. Bertók Gábor, PTE alumnus, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója a megnyitó beszédében.

A Lüszterlepkék és mázmadarak: A Zsolnay Múzeum japán gyűjteménye és a Zsolnay-japonizmus című igazán különleges kiállítást Dénes Mirjam kurátor állította össze. A japanológus beszédéből kiderült, hogy a japán és más ázsiai szórványgyűjtemények feltérképezése nem kis feladat, valamint bizonyára tartogat még további meglepetéseket. „A Zsolnay-család tagjai és gyár alkotói már a 19. század végén is jól tudták, hogy a Zsolnay Múzeum ún. tanulmányi gyűjteményének polcain nyugosznak japán műalkotások, hisz’ e japán tárgyak főleg kerámiák másolása, utánzása, parafrázisa számos Zsolnay díszkerámián érhető tetten a 19. század utolsó, és a 20. század első harmadában” – emelte ki Dénes Mirjam, majd hozzátette:

„E bő ötven éves intervallum a Zsolnay-gyár felemelkedésének és tündöklésének a korszaka. A nyugati művészettörténetben pedig a historizmus, a szecesszió, majd pedig a modernizmus és az art deco időszaka, amelyre világszerte jellemző a japán művészetből merített inspiráció fel- és elismerése.”

Felmerülhet a kérdés a kiállítást elnézve, hogy miért pont Japán ennyire izgalmas, hogy ilyen mélyen megérintette, megihlette a Zsolnay-családot és más művészeket. Ennek egyik oka a világtörténelemben keresendő: az a nyitás, ami a 19. században Japánban lezajlott, több évszázados bezárkózás után, rendkívül gazdag motívumvilággal ismertette meg a világot, amelynek unikális ábrázolásvilága és szimbólumai rengeteg művészt inspirált. A lenyűgöző kiállítás - amely csak töredéke a teljes japán gyűjteménynek, - eredeti japán alkotásokat is felvonultat, amelyeket alaposan szemügyre véve felfedezhetők a párhuzamok az ihletet adó motívumok és a Zsolnay kerámiákon fellelhetők között.

A tárlat június október 2-ig megtekinthető » a Zsolnay Múzeum (Káptalan utca 2.) nyitvatartási idejében, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni