close
CímlapMagazin“Megreformálni a rendezvényi étkeztetést”

“Megreformálni a rendezvényi étkeztetést”

2022. május 05.

A Grazy Boxes lett a PTE KTK idei iEXPO fordított karrierbörze projektversenyének győztese. Az ötlet kitalálóját, Gellén Elizabeth-et a PTE KTK Alkalmazott Tanulások Központja (CAL) által szervezett május 4-i esemény után kérdeztem a Halasy-Nagy József Aulában.

Ki ne nézett volna már nyálát csorgatva a grazy box-making videót az Instán vagy a tiktokon?! Annyira sokszínűek, és annyira látványosak ezek az ételdobozok - és főleg az asztalok - hogy az összeállítását is élmény nézni. Ráadásul ennek a vendéglátási irányzatnak alapja az, hogy általában helyi termelőket keresnek meg, illetve arra is ügyelnek, hogy a fenntarthatóság jegyében a fogyasztásra kínált falatkák szezonális termények is legyenek, sőt, vannak olyanok is, akik a csomagolást és a csipegetéshez használatos eszközöket is kizárólag újrahasznosított verzióban biztosítják.

A gasztronómiai élmény, a látvány, ökotudatosság, helyi gazdaság fellendítésének labdáját Pécsett egy közgázos kurzus keretében Gellén Elizabeth csapta le. “Egy piknikezős napon, amikor mindent szépen összepakoltam magamnak, és lefotóztam, rengetegen jeleztek vissza, hogy mennyire szuper csomagot állítottam össze. Több évet dolgoztam a vendéglátásban, és

úgy voltam vele, miért ne alkothatnék más számára is az enyémhez hasonló boxokat?”

- meséli Gellén Elizabeth.  A kurzus végére egy projektet kellett kidolgozni, de a fiatal  lány nem várta ki a szemeszter végét: a félév felénél, konkrétan március 12-én vállalkozásként is megvalósította az ötletét.

“A rendezvényi étkeztetést igyekszem megreformálni! Azt szeretném, ha nem száraz pogácsák lennnének például a konferenciákon.

Úgy gondolom, kreatív módon meg lehet jeleníteni egy asztalon mindent, ami magyar, ami helyi”

- hangsúlyozza Gellén Elizabeth, majd hozzáteszi:. “Igyekszem helyi termelőktől vásárolni. Mindent frissen veszek! Vagy a kiszállítás napján, - akár reggel ötkor is felkelek emiatt - vagy előző nap este.”

A helyi termelőkkel való együttműködés a vállalkozásának alapja: “Szívesen felkeresek olyanokat, akiknek a készítményei nem túl ismertek, pedig az ízük fergeteges, és mindenki elájul a minőségüktől is. Ezeket a termelőket is szeretném támogatni, ugyanakkor szeretném az árat is megfizethető szinten tartani. De a lényeg az, hogy élményt adjak, ami mentén visszaidézhető egy-egy esemény. Az a tapasztalatom, hogy ehhez jó kiindulópont, ha jó volt a kaja. Március közepe óta több mint 100 boxot eladtam már, lassan elérek odáig, hogy kevés leszek az igények kielégítéséhez egymagam. “

Az iEXPO nyertese idén decemberben végez majd a pécsi közgázon, a projektverseny első helyével egy 80 000 Forintos ösztöndíjat is elnyert.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni