close
CímlapMagazinMentsd meg a világot!

Mentsd meg a világot!

„Oké, figyelj! Ha most nem írtok itt le egyet Karacsiról, a következő körben kitörés lesz! Sőt, ha kijön egy fertőzés, elfogynak a piros víruskockát. Hiába vagy orvos, nem tudod leszedni csesszemeg!”- erre a  mondatra már csak az pakol rá, mikor remegve az idegességtől, artikulálatlanul ordítod és próbálod a kezeddel kapálózva elmondani a többieknek, hogy mekkora a para. Nettó leizzadás  bokádig. Helló, egyik legmenőbb kooperatív társas! Megmentjük a világot!

A szilveszterem nagyjából azzal telt, hogy egy tábla felett ültem a barátnőmmel és próbáltam legyőzni a társast. Először meghaltunk, aztán újabb játszma jött és éppen, hogy csak észrevettük:  lassan éjfél. Oké, pezsgő kipukkad, koccintás megtörténik, az édes nedű torkon lefolyik éééés….

Figyi, figyi, most te jössz, érzem, hogy nyerni fogunk!

Nem a szilveszterben gátolt meg a társasjáték, hanem a társasjátékomban a szilveszter! ŐRÜLET!

A Pandemic nevű társas igazi csapatösszetartást igényel, ugyanis itt nem egymás legyőzése a cél, hanem a társasé. A sztori pedig a következő:

Egy járványügyi csapat tagjai vagytok, akiknek célja, hogy a világon elterjedt négy vírust elpusztítsa. Nem az a cél, hogy minden várost mentesítsetek a betegségtől, hanem, hogy kifejlesszétek a négy ellenszert. Mindenki rendelkezik különböző tudással/képességgel, ami segít a játék ideje alatt. Lehetsz orvos, kutató, de műveleti tiszt és diszpécser is. Lényeg, hogy a saját tudásodra alapozva dönts és használj akciókat a lépéseid során. A játéktábla a Föld térképe, és kontinensenként városok, amik összeköttetésben állnak egymással. Tudsz utazgatni, vírust irtani, kutatóállomást felhúzni. A kártyáidat a többiek is látják, így együtt találjátok ki a következő lépést. Iszonyat logikai meló és figyelem szükségeltetik hozzá!

Vegyük például a karanténspecialista és a mikrobiológus kombóját. Előbbi tulajdonsága, hogy a város, melyben éppen áll és az azzal összeköttetésben álló összes hely védelmet élvez a vírusok ellen (vagyis nem lehet oda víruskockákat feltenni). A cél a vakcina kifejlesztése, ami úgy sikerül, ha a minden lépésed utáni pakliból felhúzás során, ugyan olyan színű városkártyákat gyűjtesz össze. Míg a karanténspecialista 5 azonos színű városkártyával fejleszthet ki ellenszert, addig a mikrobiológusnak ez 4-el is sikerül.

Nehéz eldönteni, hogy mely karakterek kombinációja a legtutibb, hisz ez nem csak attól függ, mennyien játszotok, hanem attól is, hogy a kezdeti felállás milyen. Ugyanis a játék úgy kezdődik, hogy a vírusok már dühöngenek. ( ki gondolta volna…)

Nehezítés, hogy a pakliban, ahonnét a városkártyákat húzzátok, előkerülhetnek járványok is, amik meggyorsítják a fertőzés terjedését, plusz, hogy ne legyen annyira laza a dolog, mindenki lépése után fertőződik a pálya. Elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnik, de nagyon logikus annak tükrében, ha ra valósággal állítjuk párhuzamba. Ha hasonló probléma történne a való életben, akkor is terjedne a vírus, városról városra és fertőződhetnének meg újabb helyek, sőt kitörne a járvány, és pusztítana, amerre csak lát.

Nem akarlak elszomorítani, de az esetek többségében nem valószínű, hogy nyertek, és ha a vírusok győznek elpusztul a világ…a ti hibátokból…nem mentettétek meg a Földet…

Nyugi, a kezdeti trauma és „megöltem a bolygónkat” sokkélmény csak arra sarkall, hogy játssz méééég! Én azt hittem nem függök nagyjából semmitől, egy társastól meg főleg nem….ahha, ja,  az ötödik játékkal töltött óra után már nem így gondoltam….

Más játékok:

Hanabi

Valley of the Kings

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni