close
CímlapMagazinMiért fontos, hogy tudjuk használni a térképet?

Miért fontos, hogy tudjuk használni a térképet?

2021. február 25.

Meglepő adatokat kaptunk egy, a közelmúltban szerkesztőségünkbe került infografikáról. A 20 milliós országok közül olyanokat nem tudtak egy vaktérképen elhelyezni az emberek, mint Németország vagy Lengyelország. A magunk földrajztudásának egymás előtti fitogtatása után felmerült a kérdés: miért is fontos ez?! Máté Évát, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék tanársegédjét kérdeztem.

20 ország csaknem 7000 lakóját tesztelték, és 20 millió lakossal, vagy afölötti lélekszámmal rendelkező országokat kellett bejelölniük egy vaktérképen. A leginkább Ázsia országaival nem voltak képben, sokan nem tudták, hogy hol van például Indonézia. Európában Ukrajnát, Amerikában Perut nem találták. Mi erről a felmérésről a véleményed?
Ez az infografika elsősorban a térkép ismeretére tért ki. Ez szerintem leginkább az adott ország oktatási stratégiáján múlik, hiszen változó, mennyire tartják fontosnak ezt az ismeretet. Ettől még lehet, hogy a megkérdezettek térben való tájékozódása jó. Érdekesek egyébként ezek az adatok, hiszen számos európai ország is szerepel a listán, sőt, Kanada is!

Miért fontos, hogy ismerjük/tudjuk használni a térképet?
Úgy gondolom, hogy a térkép ismerete és használata két különböző dolog.
A térképhasználatnak elsősorban azért van jelentősége, mert például a térképes alkalmazásokat - legye az az Openstreet Map vagy Google Map -, csak ennek birtokában tudjuk megfelelően használni. Tudnunk kell, hogy mit jelölnek az egyes színek a térképen, például, hogy a sárga a magasságra utal vagy vannak az antropogén elemek, mint az út, a házak térképi rajza, amelyeket, ahhoz, hogy sikeresen tudjunk egy applikációt vagy papíros térképet használni, ismernünk kell.

Alapvető készség, hogy tudjunk tájékozódni a térben

- legyen az egy séta vagy túra bármilyen területen. Ehhez pedig szükségünk van tájékozódási pontokra.
A másik oldala ennek a tudásnak a térkép ismerete, ami az olyan hétköznapi problémák kapcsán is segíthet, mint hogy értelmezni tudjunk egy hírt, ami adott esetben egy amerikai ország sajátos politikájáról, Kína valamelyik tartományáról vagy egy közel-keleti válságról szól. Ahhoz, hogy megértsük ezeket a híreket, ismernünk kell azt, hogy az adott ország hol helyezkedik el.

Van a csatolt felméréshez hasonló a magyarok földrajzi ismeretei kapcsán?
Országos vizsgálat erre vonatkozóan Magyarországon nincs, egy-egy városban vannak iskolák, ahol szokták tesztelni a gyerekek készségeit e téren. Szerintem azért nincs központi igény erre, mert a mi oktatási rendszerünkben

komoly hagyományokkal rendelkezünk e téren, és azt gondolom, ennek köszönhetően senki nem jön zavarba a térkép előtt.

Nem állítom, hogy minden országot biztosan el tudnánk helyezni egy térképen, de a dimenziókkal tisztában vagyunk.

Hogyan tudja ezt egy laikus gyakorolni?
Mint bármilyen más készséget, ezt is lehet és kell fejleszteni. Mindenkinek más eszköz passzol az egyéniségéhez és  tanulási módszereihez. Van, akinek az jön be, ha térképeket nézeget - ez abból a szempontból kevésbé hatékony, hogy szövegolvasásnál sem jegyzünk meg minden egyes szót, vagyis kicsi a hatékonysága.

Jó módszer vaktérképen tesztelni a tudásunkat, e téren hatékonynak tartom az online módszereket.

Erre akár a Google térkép is megfelelő lehet, főleg, mert a Google lehetőséget ad a saját térkép létrehozására, vagyis bejelölhetünk magunknak országokat, elővehetjük később, és ezzel tanulhatunk. Szerintem ez egy olyan eszköz, amit érdemes lenne akár már az általános iskolai oktatásba is bevonni.
Léteznek kifejezetten földrajzi ismeretekre fókuszáló kvízek, telefonos applikációk formájában. Itt motiváló lehet, hogy a tudása alapján a felhasználó előrébb léphet a ranglistán.
Ami nem feltétlenül annyira egyértelmű, mégis fejlesztő hatású, azok a földrajzi dimenziókkal rendelkező társasjátékok. Például ha egy alaptérképen helyezkedik el a pálya (például ilyen a Scythe), ez szinte észrevétlenül fejleszti a térképolvasási tudást. De olyan társasok is vannak - például a Pandemic vagy a Ticket to Ride, melyek valós földrajzi adatokat mutatnak, ami szintén készségfejlesztő.

Mennyire hasznos, mennyire pontos a Google-térkép? Van esetleg más alternatíva?
Pontosság szempontjából az OpenStreetMap alkalmazható, mert több térképi elem látható rajta, pl. a bicikliutak is, ráadásul alaptérképet is lehet exportálni belőle, ami akár térinformatikai programokhoz is alkalmazható. Persze ez sem milliméterre pontos, de

minden térkép torzít valamennyire.

A relatív pontosságban a Google map nem jár az élen… Több helyen lehetett olvasni arról, hogy valaki belehajtott a Dunába, mert a térkép szerint volt ott egy utca. Nemrég derült ki, hogy egy Somogy és Baranya megye közötti útszakaszt járható közútként jelölt, pedig valójában egy sáros földút, ami eső után személyautóval járhatatlan.
Ezek a pontatlanságok bizony okozhatnak problémákat. Léteznek más útvonaltervezők is, csak a Google a legismertebb. Hogy csak egy alternatívát említsek - és sok ismerősöm használja is - a Waze alkalmazás a rendőri mérési pontokat is jelzi a tervezett útvonalon. Azt javaslom, keressen rá az útvonaltervező alkalmazásokra mindenki, és válassza ki a neki legjobban tetszőt.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni