close
CímlapModellváltásA fenntartható fejlődésért

A fenntartható fejlődésért

2022. június 17.

Együttműködési megállapodást írt alá dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője és dr. Bódis József, a PTE-t működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke június 17-én a PTE Műszaki és Informatikai Kar épületében.

“Fontos a mai esemény, főleg annak tükrében, hogy új rendszer szerint kezdett működni a magyar felsőoktatás, mely túlmutat a kiváló oktatási teljesítményen, és

az egyetemeket a környező gazdaság és régió fejlődésének katalizátorává teszi.

Ezt a szerepet a Pécsi Tudományegyetem fel is vállalta” - kezdte beszédét dr. Bódis József, a PTE-t működtető Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke, majd részleteiben kitért arra a stratégiára (erről bővebben ebben a korábbi anyagban lehet olvasni - a szerk.), melyet az UQA alkotott.

Ennek a dekrétumnak kiemelt eleme a fenntarthatóság, mely mentén az együttműködési megállapodás a minisztérium és az UQA között létrejött.


“A Pécsi Tudományegyetem első évtizede az integrációról szólt. A másodikban a nemzetköziesítés kapott hangsúlyt, mely megváltoztatta az Egyetem és Pécs atmoszféráját is. Most a fenntarthatóság és az innováció is fókuszba került” - hangsúlyozta dr. Bódis József, majd hozzátette: “A mai megállapodás meghatározza a jövőnket.”


Az energetika, közlekedés, ipar és környezetvédelem adják a Technológiai és Ipari Minisztérium tennivalóinak gerincét - derült ki Palkovics László expozéjából.

A miniszter hangsúlyozta: “A Pécsi Tudományegyetemmel kialakult jó kapcsolatot ne szakítsuk meg akkor sem, ha az oktatás más minisztériumhoz került.” Hozzátette: több stratégiai megállapodást terveznek kötni más egyetemekkel is, de nem véletlen, hogy ezek sorát Pécsett, és a PTE-vel kezdik. “A Pécsi Tudományegyetem olyan irányokban fejlődött az elmúlt években, mely a TIM céljaival is egybecseng, továbbá

a felmérések szerint Magyarország dél-nyugati része az, ahová - pécsi központtal - érdemes nagy iparvállalatot alapítani.

Az iparfejlesztésben a TIM is partner, az annak bázisát jelentő tudás záloga pedig pedig a Pécsi Tudományegyetem.”

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni