close
CímlapEgyetemi életSarokkövek 2030-ig

Sarokkövek 2030-ig

2022. június 15.

A 2030-as esztendőig szóló stratégiáját osztotta meg a PTE UQA a PTE vezetésével a június 15-én tartott Rektori Tanácson, melyet a Szenátusi teremben tartottak. A PTE UQA kuratóriuma tavaly óta dolgozott ezen a dokumentumon, melyet dr. Bódis József elnök ismertetett röviden, majd adott át dr. Miseta Attila rektornak.

„A modellváltással egy új korszak kezdődött a Pécsi Tudományegyetemen. Ennek lehetőségeit együtt tanuljuk. A stratégia meghatározza a főbb irányokat. A PTE-nek komoly tradíciói, komoly jelene van, és bízom abban, hogy komoly jövőt is tudunk biztosítani” 

mondta el dr. Bódis József.

A célkitűzések zászlóshajói: a fenntarthatóság és a kiválóság a biotechnológiában, illetve az orvos- és egészségtudományokban.

„Előbbi világszerte kurrens téma, és a lehető legszélesebb értelmezésben gondolkodunk róla. Nem csak az Egyetem önálló energiaellátását értjük alatta - természetesen azt is -, hanem minden tudományágnak át kell gondolnia azt, hogyan tud kapcsolódni, mivel tud hozzájárulni ehhez a témához. A fenntarthatóság a jól-létünk egyik záloga” - hangsúlyozta az UQA elnöke.


„A legnagyobb súllyal a biotechnológiában, illetve az orvos- és egészségtudományokban jelenik meg a kiválóság az Egyetemen, megvan annak az esélye,hogy e téren Közép-Európa egyik meghatározó központjává válhasson a PTE. Ez nem jelenti azt, hogy más diszciplínák nem  csatlakozhatnak vagy járulhatnak hozzá ehhez a területhez” - jegyezte meg a célkitűzések kapcsán dr. Bódis József.

A célkitűzéseket támogató stratégiai területek közé az UQA a nemzetköziességet, az ökoszisztémát, az innovációt és az oktatásmódszertant sorolta.

A sokszínűbb, a piaci igényekhez igazodó, rövid ciklusú képzések arányának növelését emelte ki a nemzetköziesítés kapcsán dr. Bódis József.


A gazdasági ökoszisztémát illetően elmondta: „Magyarországon ebben a régióban van a legtöbb teendőnk. Mivel a régióban az Egyetem teljesít a legjobban,

muszáj felvállalni azt, hogy a PTE a gazdasági fejlődés mozgatórugója legyen.”

Az innovációk kapcsán kiemelte: ezen a területen mindenképpen átgondolt, osztott finanszírozásra van szükség, és akár komolyabb segítségre a kezdeteknél. Néhány, akár a PTE számára is kecsegtető esélyt jelentő példát is említett, például azt, hogy szükség lenne a magyar vérhigító-gyártás megalapozására.
Az oktatási módszertan kapcsán felidézte a PTE korábban a digitális oktatás terén való fejlesztésekért tett erőfeszítéseit, melyeket aztán a koronavírus-járvány katalizált. „Az élet által kikényszerített hibrid formákat jól kell tudnunk érvényesíteni” - tette hozzá.


A működést segítő tényezőkre is kitért a Kuratórium elnöke. A szervezetet illetően megállapította: „néhány terület régóta feszíti a rendszert.” Utalt olyan szakokra, melyeket különböző karokon átfedések érintenek. „Át kell gondolni a szervezeti formákat, de ez nem azt jelenti, hogy karokat akarunk megszüntetni” - hangsúlyozta, majd kiemelt néhány olyan területet, melyeken a Kuratórium stratégiája szerint célszerű lenne átgondolni a működést: az informatikát, a sporttudományokat, illetve a fogászatot.

„Fel kell tennünk a kérdést: A jelenlegi szervezeti keretek az előrelépést szolgálják-e?”

Azt is hozzátette: ha a szervezet változik, az irányításnak is változnia kell.
A működést segíti a teljesítménymenedzsment is. „Enélkül nem fogjuk tudni elérni a céljainkat” - húzta alá dr. Bódis József, és egyebek között az adminisztratív folyamatok digitalizációját emelte ki.
Kitért a kultúra fontosságára is. „Pécs 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, és az Egyetem ebben is kulcsszerepet játszott.

Jó itt egyetemi polgárnak lenni. De fontos lenne, hogy ezt a PTE minden polgára megélhesse, átérezhesse”

- tette hozzá dr. Bódis József. 
Egy időtáblát is bemutatott az UQA elnöke, ám megjegyezte: „Ősztől az Egyetem is elindult a stratégia-alkotás útján. Azt remélem, hogy az év végére egy olyan közös program tud összeállni, mely bázisán komoly eredményeket tudunk majd elérni.”


Ezután átadta a stratégiát tartalmazó dokumentumokat dr. Miseta Attila rektornak. A Pécsi Tudományegyetem első embere arra hívta fel a figyelmet, hogy a minőségi, gazdálkodási paraméterek nem mindig állíthatók irányba, az élet (a koronavírus-járványtól az ukrán háborún át a gazdasági válságig) hozhat olyan kockázati tényezőket, melyekre egy stratégia mentén sem lehet felkészülni - ugyanakkor megköszönte a stratégiát.
Az UQA stratégiája részleteiben is elérhető a https://pte.hu/uqa/dokumentumok oldalon.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni