close
CímlapNyelvtanulásA fürdőkád-hatástól a nyelvvizsgáig

A fürdőkád-hatástól a nyelvvizsgáig

2021. december 07.

Dobble, involválás és multimodalitás. Mi a közös bennük? Az, hogy mindegyikről szó esett a november 30-i Diszlexia és a nyelvtanulás workshopon, ahol a játékos tanulási módszerektől egészen az Oxford nyelvvizsgáig terjedő spektrumon zajlott a beszélgetés a PTE TTK Kari Tanácstermében. 

A workshopot a Fogyatékos emberek hete programsorozat keretei között rendezte a PTE OIG Támogató Szolgálat, több civil szerveződéssel közösen. Most először szerveztek ilyen eseményt, és az is cél volt, hogy a Fogyatékos emberek világnapjáról  - ami december 3. - megemlékezzenek. Utóbbi egyik nyilvános programja volt a Diszlexia és a nyelvtanulás workshop, amit előregisztráció és oltási igazolvány ellenében lehetett látogatni. 

A mini konferencián három fő témát érintettek az előadók. Elsőként dr. Schnell Zsuzsanna adjunktus a PTE Kultúraelméleti és Alkalmazott Kommunikációtudományi Tanszék oktatója beszélt a diszlexia kognitív és lélektani hátteréről. Az előadásban felmerült a fürdőkád-hatás (Az a megfigyelés, hogy amikor egy szót vagy nevet próbálnak megjegyezni, az emberek könnyebben felidézik az elveszett elem elejét és végét, mint a középsőt), és az, hogy ez mennyire problematikus a diszlexiások esetében.

Bemutattak négy, kifejezetten a diszlexiások számára hasznos tanulási tippet is, amelyekkel könnyebb lehet számukra a nyelvtanulás. 

Az egyik a multimodalitás, a második a színekkel való strukturálás, harmadik a grafikus ábrázolás, azaz valamilyen szimbólumot csatolnak magához a megtanulandó szóhoz. Végül az ismétlésekkel tarkított játékos tanulás. Elhangzott, hogy a tanároknak érdemes az ilyen típusú tanulási nehézségekkel rendelkező diákoknál

gyakrabban visszajelezni és megerősíteni a sikerélményt.

Bizse Zsuzsanna, az Ecl Nyelvvizsgaközpont tesztfejlesztője online előadásában röviden összefoglalta,hogy milyen szempontok szerint kell összeállítaniuk a teszteket és milyen mértékben formálhatják szabadon például a diszesek javára a vizsga feladatait. Végül az Oxford kiadó egyik hivatalos terjesztője, Pál Éva tartott egy kifejezetten lendületes előadást a könyvekről, és arról, milyen diszlexiásokat is segítő modulokat tartalmaznak. Bemutattak több, a diszlexiások és más tanulási nehézséggel küzdők számára kifejlesztett tankönyvet, valamint a diszlexiások  számára készített modulokról is mutattak pár példát. 

A nyelvtanulás egyik fájó pontja a szavak megtanulása. Ennek kapcsán felmerült az egyéni technikák felfedezésének fontossága:

nem tud mindenki ugyanúgy tanulni.

A diszlexiások, más tanulási nehézséggel küzdők, és általában a gyerekek könnyebben értelmeznek egy idegen szót, ha a tankönyvben a szöveg kontextusához írják.
A workshop folyamán közös megállapodásra jutottak a résztvevők és megszületett az a következtetés, hogy érdemes a négy elhangzott tippből minél többet bevinni az órákra. Nem feltétlenül csak a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek miatt, hanem mert ezekkel a módszerekkel általánosságban is jobban lehet fejleszteni és tanítani.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni