close
CímlapNyelvtanulásHogyan lehet nyelvet oktatni látássérültek számára?

Hogyan lehet nyelvet oktatni látássérültek számára?

2021. március 10.

A PTE Támogató Szolgálata videósorozatot indított arról, miről, hogyan írnak szakdolgozatot a PTE fogyatékossággal élő hallgatói, Így szakdolgoztok ti címmel.

Az első interjú Borbándi Attila angolszakos hallgatóval készült, akit a látássérültek angoltanulásának vizsgálatáról szóló szakdolgozatáról kérdezett Szabó Bianka, a Pécsibölcsész főszerkesztője és Magdali Csaba, a Támogató Szolgálat vezetője.
Vajon milyen előnyökkel és milyen nehézségekkel küzd meg egy látássérült a nyelvtanulás során? Mennyire felkészültek a tanárok egy látássérült oktatására és mit fed ez a felkészülés?
“Leginkább hallás után tanulok, ami nálam bevált és a kiejtést könnyen meg tudom jegyezni, ám ez néha a helyesírás kárára megy. A legtöbb iskola eszközök szempontjából nem felkészült egy látássérült oktatására, de az én tanáraim mindig nagyon segítőkészek voltak.” - osztotta meg saját tapasztalatait is Borbándi Attila, majd hozzátette: “Mindig tisztában kell lenni azzal, hogy mire képes az adott látássérült - mondjuk van-e maradék látása. Ha nincs, előnyös akár módosítani  feladatokat, hogy ne maradjon ki vagy ne maradjon le az illető.”

 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni