close
CímlapSportEsport a térképen

Esport a térképen

2021. január 05.

Novák Pál az Egészségtudományi kar tanársegédje, jogi koordinátor, s emellett a több mint ötven fős PTE-PEAC E-sport szakosztályának vezetője, hisz a win-win szituációkban, azt gondolja, hogy az e-sport nemcsak egy játék, hanem rekreációs célra is alkalmas.

Mi az az esport?
A videójátékokkal való kompetitív játék. A 21. században hatalmas népszerűségnövekedést ért el, már az internet széleskörű elterjedése előtt is e-sportoltak az emberek, offline kapcsolatban mérték össze a képességeiket, később a LAN-partyk-on.

Ázsia közel negyven éves versenyelőnnyel rendelkezik ezen a téren.

A videójátékokkal való játék egy interaktív kikapcsolódási forma. Közel van a saját magunk által megélt film kategóriájához, de a saját képzelőerőnk szükségszerű használata és a játékok sajátosságai – pl. a kreativitás szempontjából - egyértelműen az olvasással, mint kikapcsolódási formával is azonosságot mutat.
Hogy kerültél te az e-sportba?
Magam is gyermekkorom óta játszom. Rendkívül pozitív élménynek tartom a megfelelő mértékben való videójátékkal való foglalkozást. A széles körű elterjedését annak is köszönheti a videójáték és így persze az e-sport, hogy rekreációs célokra is felhasználható.

Mi a megfelelő mértékű videójátékozás? Hol a határ?
Minden egyes tevékenység, amelyet szélsőségesen túlzott óraszámban végzünk, az mindig kontraproduktív, káros. Az aranyközépút lehet a megoldás. A videójáték egy kiegészítő kikapcsolódási forma lehet a gyerekek számára, s jelen pillanatban egy karrierút. Mennyi időt játszhat egy gyermek építőjátékokkal? Mennyi időt játszhat a katonáival? Egyéni preferencia kérdése.
Milyen játékokban folyik a versengés?
Egymillió fajtában, ami sokakat érdekel és kiemelhető, az pl. a sportjátékok nagy csoportja: a FIFA, ami a labdarúgás, vagy az NBA, ami kosaras játékot jelent, de vannak jéghokis is és más hasonló sportágak játékai. Ehhez képest léteznek pl. olyan valós idejű, stratégiai, taktikai játékok melyek simán olyan bonyolultak, mint a sakk, hatalmas memória szükséges hozzájuk, és stratégia, az azonnali reakcióidő sem lényegtelen. Sztereotípia, hogy ezek a játékok buták, egyszerűen volnának, ahogy az is, hogy a játékosok kövérek, kényelmesek…
Én inkább „kockáknak” gondolnám őket…
A kocka nem pejoratív jelző már. Sőt!

Az e-sportolók rendkívül kisportolt fiúk-lányok, heti szinten elő van írva nekik öt-hat sportedzés, hiszen olyan szintű szellemi koncentrációt kell fenntartaniuk,

ami igényli a jó fizikumot. Az e-sportolók a gamer szubkultúra részét képezik, még nehéz megérteni őket, mert semmiféle jogi értelemben nem számít sportnak az e-sport, csak így hívjuk. A 2000-es évek elején egy újságíró azt írta egy focibajnokságról, hogy e-sport bajnokság. Hívhatta volna e-gamingnek vagy kompetitív gamingnek, de e-sportnak hívta. Az hogy ki indul egy e-sport bajnokságon, azt egy szoftvertulajdonos és egy rendezvényszervező dönti el, senki más. Ez olyan, mintha Michael Phelpsnek azt mondanák, hogy nem akkor indulhat el a VB-én, ha éles versenyeken kvalifikálja magát, és a nemzetközi szerződések keretében biztosított verseny keretrendszerében tör előre, hanem mindössze egy uszoda üzemeltetője mondja azt, hogy na, te fiam, elindulhatsz. Usian Boltnak senki nem tilthatja meg, hogy elinduljon egy 100 méteres világversenyen, ugyanakkor egy e-sportolónak bármikor mondhatják ezt, mert nincs hozzáadva egy jogi keretrendszer. Az e-sportoló legtöbb esetben megbízási vagy egyéb szerződéses jogviszonyban áll csak egy jogi személlyel.

Tehát akkor, ha jól értettem, van egy lövöldözős játékirány és egy sportélményt visszaadó, vagy ennél bonyolultabb az összkép?
Sokkal bonyolultabb, ezerszer. Lövöldözős játékokból is van 1000 fajta és lehetne írni regényeket hány kategóriája, fajtája, alfajtája van a videójátékoknak. A sport játékokat azért lehet kiemelni, mert sokszor a játékos sem feltétlenül csak videójátékozni szeretne, hanem focizni, de kint besötétedett, hideg van, már nincs kivel… Ez van a legközelebb a klasszikus sportágakhoz. Itt a játékosok újraélik a sportot virtuális formában. Ez egészen más, mint egy fantasy világban varázslatokkal versenyző játékos.
A PTE-PEAC ESPORT szakosztály már két éves, mekkora a tagság?
Ötven igazolt játékosunk van, és harmincöt főt igazolunk le nemsokára. Ez elég nagy létszám. Van egy első osztályban induló Hungarian Pro Club League FIFA csapatunk – egy rendes focicsapathoz hasonlóan, minden egyes focistát más ember irányít, így egy meccset 22-en játszanak. Leikauf Norbert a csapatvezetője, ezúton is hálásan köszönöm a sok munkát, amit mindannyian nap mint nap beleraknak.
Hogy működik a gyakorlatban a csapat a COVID járvány idején?
A járvány nehézzé tette a csapat működését.

Ez egy sportklub, edzések vannak.

 

Heti háromszor edzenek a fiúk, teszem hozzá virtuálisan, s közben online beszélgetnek az edzővel, elemeznek… Az én feladatom az, hogy keressem a lehetőséget a fejlődésre, új játékosokat próbálok igazolni. Lehetőséget teremteni, hogy a legjobb játékosaink kitűnjenek a többi közül. Az e-sport egy önszervező dolog. Van olyan sportolónk, aki 19-20 ezer órát ölt bele az általa preferált játékba. A klasszikus sportoló gyerekkora óta egy keretrendszerben mozog, edzővel, csapattársakkal… Az e-sportban a srácok otthon játszanak, maguktól, ez nagy szerencse.
19 ezer órát játszani egy játékkal az nem jelent addikciót?
Michael Phelps mennyi időt töltött egy medencében? Ő addikt? Hiszen függ a medencétől.
Talán nem a medencétől, hanem az adrenalintól, a teljesítménytől… Van ennyi egy ilyen játékban?
Természetesen, ezek a játékok folyton fejlődnek. A klasszikus játékokkal ellentétben az e-sportokban gyorsabbak a változások, a fociban a videóbíró bevezetése vagy tíz évig eltartott. A League of Legendshez idén 22 patch jött ki, azaz ennyiszer írták át a játékszabályokat, ennyiszer módosítottak, újak karakterek érkeztek, módosított képességekkel…

És te mit tudsz segíteni?
Én olyan helyzeteket keresek, amelyek win win alapon segítik a közös célt: az e-sport térnyerését, fejlődését. Ez egy iszonyatosan fejlődő, hatalmas iparág, ami ma még korainak tűnik, holnapra lehet, hogy késő, a jelszavam, hogy dolgozzunk együtt. Szakosztályunk nem titkolt célja a Dél-Dunántúli régió e-sportéletének felvirágoztatása, szeretnénk előmozdítani az e-sport és az egyetem kapcsolatát is. Olyan sok mindent adhat ez a sport, az önszerveződésen alapuló közösségeknek hatalmas az ereje. Csak lehetőséget kell biztosítani a játékosoknak.
Mit értetek el eddig?
Én ezt a szakmai elhivatottságomon túl tényleg szívvel lélekkel csinálom, de ezt csak azért tehetem, mert kaptam, illetve kaptunk rá lehetőséget. Hála istennek mind Egyetemünk mind a PEAC vezetése nagy lehetőséget és teret adott nekünk ahhoz, hogy fejlődjünk, haladjunk, melyet ezúton is hálásan köszönök, mind a magam, mind a játékosok nevében. Gyerekcipőben vagyunk még persze, háziversenyeket szervezünk, gyűjtjük a játékosokat és a tapasztalatot. Folyamatosan versenyzünk, játszunk az első osztályban is… Hol nyerünk, hol kikapunk. Minimál költségekkel működünk. Most értünk el oda, hogy szintet léphetünk. Tárgyalunk több céggel, több klubbal, hogy együttműködjünk, hogy közösen feltegyük az e-sport világtérképére ezt a régiót is.

A szakosztály Facebook oldala

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni