close
CímlapSport“Meg kell küzdened a problémával”

“Meg kell küzdened a problémával”

2020. február 04.

Sikeres és mozgalmas évet tudhat maga mögött Knetig Emőke. A judós idei mérlege két Európa Kupa győzelem, egy 3. hely a zágrábi Európa Bajnokságról, 9. hely az Universiadén. A bajai lány válogatott sportoló, a súlycsoportjában az egyik legjobb. A 2019-es esztendőben az egyetem Sportirodája neki ítélte a 2019 Legjobb PTE-s Női Sportolója díjat, melyet 2019. december 7-én adtak át a Sportolók Éjszakája nevű rendezvényen, a Laterum Hotelben.

Mesélj az zágrábi EB-ről és az Universiadéról, kérlek!

Az Universiade hangulata merőben eltér minden más versenytől: például idén egy óceánjáró hajón volt a szállásunk, és az egész verseny hangulata más. Nem közvetlenül a kezdésre utaztunk ki, és a megnyitó is egy óriási rendezvény, amit a San Paolo Stadionban rendeztek meg. Mivel ez egy több sportágas rendezvény így minden sportágnak a versenye más helyszínen zajlott. Precízen meg is volt szervezve, ki mikor hova megy, és még arra is ügyeltek a szervezők, hogy mindenkinek legyen városnézésre is lehetősége, így eljuthattunk Pompeibe.

Nekem annyira nem sikerült jól a zágrábi EB, nem is éreztem, magam olyan jó formában, de tavaly is ezen a versenyen éreztem magam a legrosszabbul. Az elődöntőben intésekkel vezettem egy spanyol ellenfelem ellen, de a végén estem egyet, nem tudtam koncentrálni - meg is lepődtem, hogy megcsíptem a harmadik helyet. Ott egyébként kollégiumban laktunk, egy körbekerített nagyobb területen, ahol különálló épületek voltak, így láttuk előre, kik lehetnek majd az ellenfeleink, mert ismerjük egymást korábbi versenyekről. Nagyjából ugyan azok a versenyzők indultak itt is, mint az Universiadén. Egy nappal a mérlegelés előtt érkeztünk Zágrábba, így csak annak volt lehetősége megnézni a várost, akinek nem kellett fogyasztania. És mivel a verseny után úgy döntöttünk, hogy indulunk csapatban is, így amiatt is fogynom kellett, ezúttal sem sokat láttam a városból.

A pozsonyi Európa Kupát megnyerted. De mintha még ennél is többet vártál volna magadtól.

Mindig úgy érzem, hogy tudnék jobban is teljesíteni! Igaz, hogy sikerült idén két Európa kupát nyertem, de őszintén szólva, az egész évem ráment a tanulásra, így nem sikerült annyit edzenem. Nem fektettem bele annyi munkát, mint amilyen eredmények születtek. Viszont van ellen példa is, hiszen idén az Országos Bajnokságon dobogóra sem sikerült állnom. Az Universiadéra közvetlenül a vizsgaidőszak után utaztam ki, szinte nulla edzéssel, nem is kaptam jó sorsolást, így két olyan lánytól kaptam ki, akiktől ez papírforma volt. A másik két meccsemen pedig kötelező volt nyernem. Ezért a 9. hely reális eredmény, de jobb sorsolásból jobban sikerülhetett volna.

Úgy tudom, az Általános Orvostudományi Kar hallgatója vagy. Mik ezzel a terveid?

Általános orvosin vagyok, sportorvos szeretnék majd lenni. Jelenleg csúszó évem van, de időközben elkezdtem a közgázt. Úgy érzem, hiába tanulok, kiszámíthatatlan a vizsgaeredményem az orvosin, ezért vágtam bele egy másik karon egy másik szakba is, hogy kicsit jobban érezzem magam. Egyelőre sok célom nincs a közgázzal, de már most nagy önbizalmat adott és sokat tanultam az élettel kapcsolatban. Jó olyan emberekkel is beszélgetni, akik máshogy, más szemszögből látják a világot, akik idősebbek, tapasztaltabbak nálam.

A judóra visszatérve: ki volt az eddigi legnagyobb ellenfeled? Kivel küzdenél meg szívesen?

Legutolsó versenyen, a pozsonyi Európa Kupán egy olyan lányt győztem le, aki junior vb 3. helyezett volt – ez számomra is meglepetés volt. Az Egyetemi Európa bajnokságon egy olyan spanyol lány volt az ellenfelem, aki szintén junior és U23-as Eb érmes volt. A Budapest GP-n pedig olyan brazillal küzdöttem, aki kvalifikációs helyen áll, tehát indulni fog az olimpián. Ellene vezettem is intésekkel, viszont elfáradtam, kikaptam, de nem nagy fölénnyel nyert. Tavaly is egy junior Eb ezüstérmes lányt sikerült legyőznöm egy Európa Kupán.

Van olyan versenyző, aki ellen szívesen küzdenél?

A biztos eredmény érdekében mindig jobb elkerülni a nagyobb neveket,

de ha már ott van az illető előtted – hát, meg kell küzdened a problémával.

Bármi megtörténhet: bárki el tud csúszni, bárki tud dobni váratlanul – ez ennek a sportágnak az egyik szépsége.

Van olyan verseny, amit mindenképpen szeretnél egyszer megnyerni?

Célok mindig jönnek. Régebben szerettem volna egyszer országos bajnokságot nyerni – ez teljesült. Aztán szerettem volna, érmet Európa kupáról – ez is sikerült, többször is.

Az új célom, hogy világkupán legyen helyezésem, most ezt nem tartom elérhetetlennek, ez lenne a következő lépés, hogy legalább egy hetedik helyem legyen.

És az Olimpia?

Az nagyon távoli. Judóban a világranglista első 14-20 helyezettje mehet olimpiára, és én ennek még nem vagyok a közelében. Országonként egy ember mehet, előttem pedig ketten vannak a rangsorban Magyarországon. Egy olimpiai szerepléshez rengeteg edzésmunka kell, amit az orvosi mellett nem tudok vállalni. Például az a lány, aki most a legjobb az országban, éppen Japánban edzőtáborozik egy hónapot, de a sok és hosszú edzőtáborozások mellett kéthetente versenyekre is járnak az olimpiára készülők. Ezt én nem engedhetem meg magamnak.

52 kilóban indulsz. Hogyan tudod tartani a súlyodat? Hogyan fogysz?

Általában 5-6 kilót szoktam fogyni és arra is megvan a magam terve, amit az aktuális állapotomhoz képest bírálok felül. Általában úgy szoktam csinálni, hogy sokat iszom az elején – mondjuk egy pénteki mérlegeléshez hétfőn 6, kedden 5, szerdán 4 litert iszom, szerda estétől pedig semmit. Közben pedig alig eszem. Hogy mit, az változó: általában husit salátával. Vannak olyasmik, amiket sokat ettem, de most rá sem tudok nézni – most éppen ilyen a paradicsom. De volt egy év, amikor puffasztott rizst ettem, azóta abból egy falatot se. Mostanában nem fogyok rosszul, így akár egy szendvicset is meg szoktam enni. Az a taktikám, hogy minél alacsonyabb szinten tartom a vércukorszintemet, hogy ne legyek éhes és ne legyek rosszul,  kevés vagy minimális sót eszem, hogy minél kevesebb vizet kössön meg a szervezetem. Vagyis az orvosin tanultakat is igyekszem alkalmazni. A mérlegelés után pedig minél többet próbálok inni, főleg izotóniás italokat, még sót is keverek hozzá, hogy jobban regenerálódjak. Valamint szénhidrátot eszem.

Adj tanácsot a hatékony időmenedzsmenthez!

Ebben a félévben a közgázra járok és itt csak szombatonként van iskola, így hétköznapokon edzem. Amikor rendes félévem van az orvosin, az húzós! Általában beosztom, melyik napra mit veszek fel: keddenként Budapesten kell lennem keretedzésen, ezért biztos, hogy aznapra nem veszek fel órát. Igyekszem az összes kurzust hétfő-szerda-csütörtökre felvenni. De a bejárást is megtervezem: ha fél 8-kor indulok Bajáról, akkor már csak 10-től kezdődő órát vehetek fel, és 16 óra után vissza kell indulnom Bajára, hogy odaérjek az edzésre.

Amikor jövök Pécsre, akkor tanulni szoktam a buszon, de hazafelé általában végigalszom az utat. Éjszakai bagoly vagyok, esténként fog inkább az agyam, ezért inkább edzés után szoktam tanulni. Persze, a vizsgaidőszak más, olyankor csak egyet edzek, vagy egyet sem, de azt úgy kell elképzelni, hogy reggeltől estig egész nap csak tanulok.

Szerinted mi a szép a judóban?

Sokan egy küzdősportot látnak csak benne, és gyakran keverik össze a karatéval is, és emiatt azt gondolják, hogy a versenyzők csak tologatják, vagy ha összekeverik, ütik-rúgják egymást. Ez nem így van.

A judót leginkább a sakkhoz tudnám hasonlítani.

Sokat kell gondolkodni azon, hogy vajon mi lehet az ellenfél következő lépése. Ha pl. a bal lába van elől abból milyen dobást tud végrehajtani, valamint ki kell gondolni, hogyan lehetne egy apró mozdulattal kizökkenteni, megakadályozni a dobását. Közben pedig a testeddel olyan mozdulatokat teszel, amire nem minden ember képes, például kifordulni egy dobásból. Egyszerre kell az agyadat és a tested használnod.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni