close
CímlapTudományGalaktikus geográfia

Galaktikus geográfia

2021. május 05.

Stílusosan május 4-én, vagyis a Star Wars Világnapon (May the 4th Be with You) mutatták be azt a kreatív oktatási módszert felhasználó könyvet, melyet a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársai dolgoztak ki.
A Csillagok háborújához kapcsolódó oktatási anyag bemutatóját a filmekhez lehet hasonlítani: már a fél galaxis tudta a részleteket, de YouTube, majd ezt követően Teams felületen is beszéltek erről. Közben pedig maga a kötet megjelenése valójában csak júliusban lesz elérhető. “Bosszúból” minderről azon a napon számolunk be, amikor a Szithek visszavágnak (Revenge of the Fifth).
A hét kristály rejtélye - Galaktikus geográfia bolygóközi és földrajzi túlélőkészlet kezdő fejvadászoknak tankönyvszerű és regényszerű egyszerre: voltaképpen egy oktatóregény. Az oldalakon kék információs ablakok szolgálnak arra, hogy az alapvető fogalmakat elmagyarázzák, és komoly szószedet is található a kötet végén, mely a tudományos jelleget erősíti.
A kötetnek 20 szerzője van, a mű másfél-két év alatt született úgy, hogy a fejezeteket felosztották egymás között.

A főhős egy mandalorian, akinek az útja során be kell szereznie 7 jedi-kristályt.

A szerzők többször hangsúlyozták, hogy fontosnak gondolják, hogy a karakter fejlődjön, és - ahogy egyikük fogalmazott - “az elején a főhősnek nincs sok köze a földrajzhoz”.  A próbaolvasók szerint is kifejezetten jó lett a történet is.

 

Apropó földrajz. Ahogy arról korábban is írtunk - lásd pl. a Miért érdemes a vörös bolygóval foglalkozni a Föld Napján - a földrajz messze túlmutat a hagyományos értelemben vett földi dolgok vizsgálatán. Természetesen egy alapos tudományos-fantasztikus mű sem készülhet el úgy, hogy pl. ne használna alapvető földrajzzal és földtudományokkal kapcsolatos fogalmakat. Elég csak a filmbeli Jakku sivatagjaira, Lah’mu fekete homokjaira gondolnunk.
A földrajz tanítása is meg kell, hogy haladja a hagyományos kereteket. Ahogy a szerzők fogalmaztak: “Már régen nem igaz, hogy “amit megtanítok, az meg lett tanítva” - a tudás egyedi módon konstruálódik, és ez akkor működik, ha van korábbi minta, amihez kapcsolódni tudunk.

És mik lehetnének jobb diskurzusképzők, mint a ma oly népszerű fantáziavilágok?”

Az sem titok, hogy a sok népszerű tudományos-fantasztikus téma közül azért a Star Warsra esett a választás, mert “a lehető legnagyobb tömeget ezzel tudjuk elérni”. A Star Wars filmekből vett helyszínek tökéletes hátteret adnak a hagyományos földrajz oktatásban tárgyalt témakörökhöz. Fontos földrajzi összefüggéseket, alapfogalmakat magyaráz meg a kötet, és sokszínű, változatos cselekményen keresztül mutat be természeti-, társadalmi-, és gazdaságföldrajzi folyamatokat. Az ismert közegben, újszerű cselekményeken keresztül egy missziót teljesít a főhős, aki a küldetése során a legkülönfélébb események, helyszínek, jelenségek sodrában kalandozva jut el a végső célig.

Az oktatóregény INGYENESEN válik elérhetővé online és nyomtatott formában 2021 júliusától.

További info:  https://www.facebook.com/ptettk

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni