close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértInnováció és Együttműködés

Innováció és Együttműködés

A Deutsche Telekom IT Solutions Hungary - PTE Innovációs Napok második napja különböző workshopokkal és előadásokkal várta az érdeklődőket. Az esemény fókuszában a természettudományos kutatási eredmények hasznosítása és a vállalati partnerkapcsolatok álltak. A rendezvény során bemutatásra kerültek az egyetem legújabb fejlesztései, kutatási projektjei, valamint több start-up is lehetőséget kapott, hogy bemutassa ötleteit és fejlesztéseit a befektetőknek és a szakmai közönségnek.

A Pécsi Tudományegyetem számára a vállalati kapcsolatok ápolása és fejlesztése kiemelt fontossággal bír. Az egyetem K+F+I (kutatás-fejlesztés-innováció) kompetenciái és technológiái széles körben hasznosíthatók az ipar különböző területein, különösen a biotechnológia, gyógyszer-, természet- és más tudományterületeken.

Az egyetem számára alapvető cél, hogy a kutatási eredmények ne csupán az elméleti tudás gyarapítását szolgálják, hanem valós problémák megoldására is alkalmazhatók legyenek.

Az eseményen számos kutatói és üzleti pitch (prezentáció, melyben körülbelül két perc alatt bemutatja a cég üzleti ötletét és elképzeléseit a lehetséges befektetők számára) hangzott el, amelyek során a kutatók és hallgatók bemutatták legújabb projektjeiket és fejlesztéseiket a vállalati partnerek és kockázati tőkebefektetők előtt. Ezek a bemutatók lehetőséget adtak arra, hogy a kutatók közvetlen kapcsolatot építsenek ki az ipari szereplőkkel, elősegítve ezzel a további együttműködéseket és befektetéseket.

Tíz egyetemi technológia és öt hallgatói projekt került reflektorfénybe.

Ezek a kezdeményezések az egyetem innovációs ökoszisztémájának szerves részét képezik, hozzájárulva a régió gazdasági fejlődéséhez és a tudományos eredmények piaci hasznosításához.

Az eseményen többek között bemutatkozott az ExpoVesCure, dr. Pongrácz Judit projektje, amely terápiás őssejt üzenetközvetítésre specializálódott, valamint a dr. Bognár Zita által prezentált “Antiaritmiás szívgyógyszer rákterápiás felhasználása.” Dr. Bagdán Viktor egy olyan elektronikus eszközt fejleszt, amely a halláskárosodás megelőzését célozza, míg Prof. Tóth Miklós háromdimenziós egészségtest szkennerével a diagnosztikai módszerek forradalmasítását tűzte ki célul. Dr. Maróti Péter bemutatta a SurgAI™-t, amely az alapvető sebészeti készségek automatizált, objektív értékelését teszi lehetővé mesterséges intelligencia segítségével. Dr. Hajna Zsófia egy innovatív transzdermális tapasz előállítását tűzte ki céljául, amely egy szilikon polimer mátrix alapú fájdalomcsillapító megoldás, ami nem jár mellékhatásokkal, és kifejezetten alkalmas krónikus és akut gyulladásos fájdalom kezelésére. Laposa Zsófia és társai pedig egy olyan innovatív festéket fejlesztettek ki, amely a boroscímkékre nyomtatva jelzi a borok minőségi változásait UV és kékfény hatására. 

A hallgatói projektek között szerepelt például a Puffancs, Szántai Gábor által indított magyar plüssjáték brand, amely hazai állatfajokat jelenít meg, valamint a PTE Innovációs Díj nyertese, Tóth Csenge Mozgó Stúdiója, amely az irodai dolgozók számára nyújt mozgásos edukációt és tréninget. Kis András Máté környezetbarát kisállaturna projektje és Makai Márton SecureGuard Cyber Solution nevű kiberbiztonsági megoldása szintén nagy érdeklődést váltott ki. 

Az inkubátorok vagyis az induló start-up cégek számára nyújtott támogatási programok nagy szerepet játszanak a kezdő start-upok életében, hiszen ma már ezek az inkubátorok nemcsak financiális támogatást nyújtanak, hanem jogi és szakmai mentorálást is. Az eseményen többek között bemutatkozott a Lunar Program, a Creative Accelerator Kft, a White Unicorn, a Nesprit Ventures, az Incubator Zero,  valamint az LC Innoconsult International

A különböző inkubátor programok és finanszírozási lehetőségek prezentálása révén az egyetem támogatja a kezdő vállalkozásokat, hozzájárulva ezzel a régió gazdasági fejlődéséhez és a tudományos eredmények piaci hasznosításához. Az Innovációs Napok tehát nem csupán a tudományos közösség, hanem a vállalati szféra számára is jelentős platformot kínált az együttműködés és az innováció előmozdítására.

További cikkeink a témában: 
https://univpecs.com/tudomany/innovacios_napok_2024 
https://univpecs.com/tudomany/mi_kutatas_fejlesztesben_es_az_oktatasban 

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni