close

Kereste a kihívást

A Brain Beee magyar versenyét  Lawson Richard Hanh nyerte, aki a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja.  Ő képviseli majd a nemzetközi versenyen Magyarországot, és egy kétszemélyes párizsi utat is a magáénak tudhat nyereményként. A verseny áprilisi, online rendezett írásbeli részén 67,5%-ot ért el, és a május 28-i szóbelin is kimagaslóan jól teljesített. Az ifjú tehetséggel a kutatóközpont aulájában, egy hatalmas kék agy mellett beszélgettem.

Miért indultál el a versenyen?
Mindig is érdekeltek a biokémiához, molekuláris biológiához kapcsolódó témák, és az egyik, ami talán legkorábban megfogott, az a neurológia volt. Kerestem versenyeket e kapcsán Magyarországon, de körülbelül egyet sem találtam. Aztán egy professzor, akinél épp egy gyakornoksághoz hasonló dolgot csinálok, felhívta a figyelmem erre a versenyre, mert úgy gondolta, hogy jó lehetőség a számomra. És tényleg az volt!

Miért pont a neurológia az, ami megfogott?
Talán azért, mert szeretem az olyan tudományterületeket, amik hírhedten nehezek, illetve azért is, mert

ez egy olyan tudomány, ami majdnemhogy a legfontosabb.

Gondoljunk bele, szinte ezek vagyunk mi, emberek. Mégis - bár rengeteget tudunk már most is persze - még annyi minden kutatásra vár. Úgy gondolom, emiatt is szeretnék annyira magam is alkotni valamit ebben a tudománykörben. 

Mi volt a véleményed a versenyről? Mennyire volt nehéz?
A klinikai diagnosztikai részre volt nagyon kevés idő, de úgy gondolom, azért sikerült felkészülni. A többi tananyagot sikerült olyan korán közzétenni, hogy mindenki fel tudjon belőle rendesen készülni. Csak ez rengeteg munka volt, hiszen mégiscsak egyetemi szintű előadás volt az anyag többsége.

Melyik volt a legnehezebb rész a vizsgában?
Amikor a második fordulóban, a szóbelin mindenkinek külön kérdéseket tettek fel, azoknak csak 60-70 százalékára tudtam volna válaszolni. Ez picit elszomorított, de egyébként úgy érzem, hogy minden egyes kérdésre meg tudtam volna találni a választ, ha egy picit jobban felkészülök.

Hogyan tervezel felkészülni a nemzetközi versenyre, július elejére?
Mindenképp újra feldolgozom az eddigi anyagokat, amiket már egyszer megtanultam, csak hogy biztos alapok legyenek. Emellett a verseny bibliájának tartott Essential Neuorscience kötetet tervezem átnézni, hogy megtanuljam azokat a részeket, amikre eddig még nem volt időm.

Tegyük fel, hogy helyezést érsz el - én azt remélem megnyered. Hogyan tovább?
Ami biztos, hogy ad a számomra egy támpontot is, hogy ez egy olyan témakör, amiben tényleg nagyon jó vagyok, és ha bármi miatt valaha úgy gondolnám, hogy ez egy túl nehéz témakör, akkor tudni fogom, hogy nemcsak nekem, hanem mindenkinek nehéz. Nekem van érzékem hozzá, folytatnom kell.

Az idegtudománnyal szeretnél foglalkozni a későbbiekben is. Melyik része vonz igazán?
Anyukám gyógyszerésznek tanult, és talán ennek is volt hatása arra, hogy

mindenképpen olyan kutatást szeretnék végezni, aminek van haszna a gyógyításban.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni