close
CímlapEgészségügyMi kell a 21. század gyógyszerészének?

Mi kell a 21. század gyógyszerészének?

2023. november 06.

Kiemelkedő eredményekert ért el az az országos szinten is élenjáró, négy szemeszteres oktatásfejlesztési munka, melyet a PTE Gyógyszerésztudományi Karán indítottak annak érdekében, hogy segítségével a legkorszerűbb és leghasznosabb eszközkészlettel vértezzék fel a 21. század leendő gyógyszerészeit. A kimenetorientált program bebizonyította, hogy érdemes újragondolni a korábbi módszereket.

Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának vezetősége és a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Intézetének Felsőoktatás-pedagógiai Munkacsoportjának oktatói 2021 szeptemberében kezdték meg azokat a szakmai egyeztetéseket, melyek nyomán alapjaiban reformálnak meg több meghatározó gyógyszerészkurzust a 21. századi gyógyszerész kompetenciák tükrében. A fejlesztés célja az volt, hogy a pécsi gyógyszerészkar oktatói olyan eszköztárral gazdagodjanak, mely hatékonyan támogatja az átállást az oktatás fókuszáról a tanulás fókuszára, ezzel javítva a tananyag feldolgozhatóságát, befogadhatóságát, növelve a hallgatók motivációját.

„A teljesen önkéntes alapon működő projekt hat munkacsoporttal indult el, közel 30 gyógyszerészkari oktató és öt tanszék/intézet bevonásával” – mondta a projektről dr. Arató Ferenc adjunktus, a PTE BTK Neveléstudományi Intézet általános, tudományos és oktatási intézetigazgató-helyettese, a munkacsoport vezetője. A folyamatot négy jól elhatárolható fázisra bontották szét, melyek egy-egy félévet, összesen négy félévet öleltek fel. A projekt indulása előtt felmérést végeztek a hallgatói motivációról, illetve megvizsgálták, milyen készségkészlettel szükséges felvértezni a jövő gyógyszerészeit.

„A 21. századi gyógyszerész inkább kliensközpontú, mint gyógyszerközpontú, inkább életmódközpontú, mint kúraközpontú,

olyan attitűddel rendelkezik, mint korunk versenyképes munkavállalója. Ezt szem előtt tartva indult a fejlesztés, mely során célul tűzték ki a lemorzsolódás csökkentését is” – fogalmazott dr. Arató Ferenc.

A négyszemeszteres oktatásfejlesztés tapasztalatait 2023 nyarán értékelték ki a PTE Gyógyszerésztudományi Karán, részletesen bemutatva, milyen eredmények születtek bizonyos tantárgyak, például a farmakobotanika, a farmakognózia gyakorlat, vagy a gyógyszerész biotechnológia terén. A hallgatók nagyobb figyelemmel követték végig a tanórákat, azokon aktívabban vettek részt, az együttgondolkodás, a csoportmunka könyebbé tette a vizsgákra való felkészülést, melynek hatására a kurzusok könnyebben teljesíthetőbbé váltak, bizonyos kurzusátlagok pedig egy teljes érdemjegyet is javultak.

Az oktatásfejlesztési munkáról és az eredményekről részletesen PTE Gyógyszerésztudományi Kar oldalán lehet tájékozódni.

 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni