close
CímlapTudományNyári hőség és szúnyoginvázió

Nyári hőség és szúnyoginvázió

2024. június 19.

Ahogy beköszöntött a nyár, nemcsak a meleg időjárás, hanem a szúnyogok is megjelentek és a magyar médiában is végigsöpör egyfajta "szúnyogláz"Legutóbb a volt államfő, Áder János beszélgetett a Pécsi Tudományegyetem kutatójval e témában. Most a Pécsi Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Kapocs a Tudáshoz podcastja legújabb epizódjában is hallhatják a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával és a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának munkatársával, dr. Kemenesiné dr. Kurucz Kornéliával készített interjút.

Dr. Kemenesiné dr. Kurucz Kornélia kutatási területe a csípőszúnyogok és az általuk terjesztett betegségek, amelyek különösen nyáron jelentenek komoly kihívást. A podcastban szó esik a legújabb EDUC-WIDE Citizen Science projektjükről is, amelyben a lakosság aktív részvételével vizsgálják a szúnyogok terjedését és az általuk okozott betegségeket.

Ez az epizód különösen érdekes és hasznos lesz mindazok számára, akik szeretnének többet megtudni a szúnyogokról és a védekezési lehetőségekről. Az epizód várhatóan csütörtökön kerül adásba, és elérhető lesz a Kapocs a Tudáshoz weboldalán, valamint a YouTube és a Spotify felületén. 

Június 22-én 21:30-kor Varga Zsaklin a Klimo Könyvtárban tart előadást Szúnyogok és citizen science, avagy amikor a kutató és a lakosság összedolgozik" címmel. Az előadás során részletesebben bemutatja kutatásait és azt, hogyan segíthet a lakosság a szúnyogok elleni küzdelemben. 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni