close
CímlapTudományRagadozók és vírusok

Ragadozók és vírusok

Lanszki Zsófia biológusként végzett, a BSc-t már Pécsett végezte, már MSc-és korában is a ragadozó emlősök táplálék-összetétel vizsgálatával foglalkozott. MSc-n csatlakozott a Virológiai kutatócsoporthoz, most a magyarországi ragadozók vírusainak jobb megismerése a célja. Nemrég elnyerte az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatását is a kutatásához (a vidrák virológiai vizsgálatát választotta). OTDK-án különdíjas és első helyezett is volt, Pro Scientia aranyérmet is kapott a teljesítményéért. Hétközben a laborban található, hétvégén a természetben.

Milyen ragadozókat vizsgálsz? Róka, sakál…
És akad még néhány: nyest, nyuszt, hermelin, görény, vadmacska és vidra…
Hogyan vizsgálódsz?
Kooperációban dolgozunk más egyetemekkel, az ott összegyűjtött állatok mintáit kapjuk meg. Nemzeti parkokban összegyűjtött elütött állatokat tetemét vizsgálják más kutatók, felboncolják, vizsgálják őket, például a gyomortartalmukat elemzik a táplálkozásuk megismerésének érdekében. A boncolás során szervmintákat is gyűjtenek, ebből kapunk mintákat, ezzel dolgozunk.
Mit csináltok? Mi a cél?
Konkrétan célzott vírusszűrést tudunk végezni, de új vírusokat is keresünk, különböző molekuláris biológiai technikák segítségével. Jelenleg vidrából sikerült két új vírust kimutatni, rókával is történt vizsgálat, most sakálok virológia vizsgálatát tervezem.

Mit találtál?
Róka ürülékben sikerült Hepatitis E vírust kimutatni. Magyarországon kevesen vizsgálják a ragadozó emlősök vírusait, viszont ökológiájukkal sokan foglalkoznak, így most lehetőség nyílik ezekkel a fajokkal további komplex vizsgálatok elvégzésére.
Ennek mi a hozadéka? Rókát láthatunk pár naponta a városban, szemtelen és cuki állatka, kukázik, de akár óvatosan szaladgál az autók között.
Nem veszélyes a róka az emberek számára virológiai szempontból, a veszettség ellen kezelve vannak. A szopornyica az egyik betegség, ami ellen oltják a kutyákat, így ez sem feltétlen veszélyforrás.
Mennyire normális az életutad? Csak tanulsz és dolgozol?
Tanulok és dolgozok, de a kettő összefügg, a munkám eredményeiből írom majd a dolgozatom. Kiskorom óta erre készültem, amúgy teljesen normális életet élek.
Kiskorod óta a ragadozókkal szerettél volna foglalkozni?
Igen. És itt a PTE-en kaptam rá lehetőséget a Virológiai kutatócsoportban. Ez Magyarországon reményeim szerint hiánypótló ismereteket ad majd a témában.
Mi a célod?
Szeretek Pécsett tanulni, dolgozni, nem tervezek máshová menni. A doktorim megszerzése az első, csak remélhetem, hogy később is ezzel foglalkozhatok majd az egyetemen. Szeretem ezt a munkát, egyszerűen nincs két egyforma nap.

Kislány korod óta mi változott meg benned a ragadozókkal kapcsolatban? Mi volt az idea, milyen a valóság?
Édesapám ökológia oldalról vizsgálja ezeket az állatokat. Olyan gyerekkorom volt, hogy egy kutyán kívül nem volt más háziállatunk, de minden évben tavasszal magukra maradt ragadozó kölyköket hoztak hozzánk. Általában elárvult kölyök nyesteket, de egyszer egy aranysakált is felneveltük. Amikor ivarérettek lettek, ősszel már elvadultak és elmentek, ez így van rendjén, sosem a megtartásuk, csupán a felnevelésük és a szabadba való visszaengedésük volt a cél. Így alakult ki a rajongásom és örülök, hogy lehetőségem van ezekkel a fajokkal foglalkozni, minél jobban megismerni őket.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni