close
CímlapTudományStartUP feeling

StartUP feeling

startup, tudomány, GIS Day
2017. november 17.

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a GIS Day-t, azaz a Térinformatika Nemzetközi Napját Pécsett. Az egész napos program délelőtt 9:30-kor kezdődött és egészen 15:00-ig pörögtek a programok, az előadások, melyek olykor olyanoknak is hasznosnak bizonyultak, akiknek halvány fogalma sincs a térinformatikáról vagy az űrkutatásról, pont, mint nekem.

 Arnócz István, a Space Apps Kft. alapítója 10:30-as StartUP feeling című előadásában arról beszélt mi kell egy jó StartUP-hoz. Először is egy jó, egy nagyon jó ötlet. Ilyenkor mindenki olyan dolgot akar létrehozni, ami még nincs, mondván, hogy csak egy teljesen egyedi ötlettel lehet érvényesülni a mai hatalmas piacon. Itt a bökkenő! Ez egy tévhit, nem feltétlenül kell elsőnek lenni, sokkal jobb, ha az utolsó vagy. Gondolnánk, hogy miért lenne jó utolsónak lenni, de ha kicsit jobban belegondolunk az előttünk már elkövetett hibákból tanulhatunk, ezáltal a mi termékünk, szolgáltatásunk jobb lesz a versenytársakénál. Nézzünk egy példát. Ott van mondjuk a Facebook vagy a Google. Ők voltak talán az első szociális média és keresőfelület? Ugyan, dehogy! Ennek ellenére talán ezek lesznek az utolsók, amiket használunk. Peter Thiel, többek között a PayPal alapítója és a Facebook első befektetője azt mondta „First mover’s advantage…There is no such thing.” (Elsőség előnye…ilyen nincs.) és mennyire igaza van, sokkal kevesebb kockázattal jár, ha tudod, hogy létezik a piaca annak, amit létre szeretnél hozni. Több azonos szolgáltatást nyújtó cég is kényelmesen megtud élni a piacon, nézzük csak meg a WhatsApp-ot és a Viber-t, a szolgáltatásaik nagyjából, ha nem teljesen megegyeznek. Akkor mégis mi különböztetni meg őket, gondolná az ember. A válasz pedig nem más, mint a marketing, a körítés és persze mindkettőnek megvan a kis sajátossága. Mostanában egyre több StartUP cég alapul, de mi is jellemző egy StartUp-ra? Gyorsan gyűjtsük is össze a főbb jellemzőket, kis létszámú cég, magas technológiai tudással, innovatív, sajnos tőkehiányban szenved, de ne féljen senki, ha elég jó az ötlet és csak a körülmények hiányoznak, akkor jönni fognak a befektetők és mivel a befektetők otthon vannak az üzleti életben egyszerűbb a kreatív elmék dolga is, hisz ez egy csapatot igényel, ahol mindenkinek megvan a maga feladata. Ahogy említettem a StartUP cégek virágzását éljük, de miért? Miért pont most? Egyszerű! Odáig jutottunk technológiailag, hogy egyre több ember számára lesz elérhető az egyre jobban fejlődő technológia, így a kellően fejlett eszközökhöz, nem csak egy nagyon szűk réteg juthat hozzá, nem is beszélve arról, hogy a kormányok és az Európai Unió is egyre több ilyen vállalkozást támogat, egyre több pályázatra lehet jelentkezni.

Próbáltad már? Nem sikerült? Ne szegje kedved! Nem sikerülhet minden elsőre, el kell követni hibákat, hogy fejlődjünk. Tudjátok ki Jack Ma? Nem? Rendben, de az Alibabáról biztos hallottatok már, ha mégsem, akkor csak annyit, hogy az Alibaba is olyan online webáruház, mint az Ebay és Amazon, annyi különbséggel, hogy több forgalma van, mint az Amazonnak és az Ebaynek együtt. 1999-ben alapult, Jack Ma a tulajdonosa, de nem volt egyszerű több hasonló vállalkozása is volt, azonban egyik sem volt sikeres és láss csodát, a Forbes szerint ma 40milliárd USD nettó vagyona Jack Ma-nak, ebből is látszik, hogy nem kell feladni, próbálkozni kell és egyszer sikerül.

Horváth Attila

Horváth Attila

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni