close
CímlapTudomány„A tudományos kutatáshoz elsősorban szerencse kell”

„A tudományos kutatáshoz elsősorban szerencse kell”

2023. november 13.

A Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a Szentágothai János Kutatóközpont az idei évben is ünnepélyes keretek között emlékezett meg névadójáról. A hagyománnyá vált Szentágothai Napon tizenegyedik alkalommal adták át a Szentágothai és a Junior Szentágothai Díjakat.

A Szentágothai János Kutatóközpontban folyó tudományos munka mind hazai, mind nemzetközi szinten egyedülálló, a kutatóközpont már fennállása első tíz évében ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát az orvosbiológiai kutatások, és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken. A kutatóközpont tudományos életben betöltött szerepét egy nemrégiben elnyert pályázat – amelynek célja a Krio-elektronmikroszkópia (KrioEM) Kompetencia Központ kialakítása – még inkább megerősíti.

Az ünnepségen dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében kiemelte „A Szentágothai János Kutatóközpont egyfajta zászlóshajóként szolgál a kutatások tengerén”, mely nem csak azokban a projektekben nyújt támogatást, melyek segítik az intézményt abban, hogy eleget tegyen az új kihívásoknak, hanem egyfajta inkubátorházként is működik, amely

otthont ad azoknak a fiataloknak, akik kiváló ötletekkel igen, ugyanakkor a megvalósításukhoz szükséges eszközparkkal még nem rendelkeznek.

„Van mire büszkének lennünk, hiszen a Modern Városok Program keretében számos olyan fejlesztés valósult meg, melyek nagyon is valós igényeket elégítenek ki.” – tette hozzá a rektor. A jövőbeli tervekről elmondta, komoly törekvések vannak arra vonatkozóan, hogy az egyetemi projektekbe egyre több szakembert, kutatót, tehetséges fiatalt és külső erőforrásokat tudjanak bevonni.

A Szentágothai János Kutatóközpont megbízott elnöke, dr. Czéh Boldizsár beszédében az intézmény előtt álló feladatokat és célokat vázolta fel. Ezek közül kiemelte a KrioEM Kompetencia Központ kialakítását, működtetését, valamint az ahhoz kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakításának feladatát.
„Új időszak kezdődik a kutatóintézet életében, és egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy ez legalább olyan sikeres lesz, mint az első tíz év. Számos feladat áll előttünk, az egyetem kidolgozta a stratégiai tervét, ezt kiegészítve, ezzel párhuzamosan a kutatóközpont is kidolgozta saját tudományos stratégiáját, amiben számos célt fogalmaztunk meg. Az egyetem egyik kiemelt projektje a Krio-elektronmikroszkópia Kompetencia Központ létrehozása, mely itt a Szentágothai Kutatóközpontban fog helyet kapni.” – húzta alá dr. Czéh Boldizsár. A központ létrehozásán túl a jövő évi tervek között szerepel egy minőségirányítási rendszer bevezetése, emellett szeretnék fokozni az innovációs aktivitást, szeretnék növelni a tudományos publikációk számát és minőségét, melyekhez számítanak az egyetem, a karok, és a kollégák támogatásra is. Zárásként az intézmény névadóját idézte, mely szerint „A tudományos kutatáshoz elsősorban szerencse kell.”

Dr. Perczel András akadémikus, az MTA rendes tagja, az ELTE professzora egészségügyi okok miatt sajnos nem tudta megtartani meghirdetett ünnepi előadását Amiloidózis, funkcionális amiloidok és amiloid-kontroll címmel, helyette dr. Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium szakmai vezetőjének „Innovatív orvostudományi kutatások a termékenység zavarainak felismerésében és eredményesebb gyógyításában” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A hagyományokhoz híven a rendezvényen adták át a Szentágothai és a Junior Szentágothai Díjat, előbbit dr. Szekeres Júliának, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetőjének, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritájának ítélték oda, aki online formában csatlakozott az ünnepséghez, illetve tartott előadást.

A Junior Szentágothai Díjat Krizsán Gergő, a Szentágothai János Kutatóközpont Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa vehette át kimagasló szakmai munkájának elismeréséül, majd mutathatta be kutatási témáját.
Dr. Czéh Boldizsár zárásként elmondta, az elhangzott előadások is jól bizonyítják, hogy milyen magas színvonalú és milyen sokrétű multidiszciplináris kutatások folynak a Szentágothai János Kutatóközpontban.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni