close
CímlapTudományTudományegyetemi összefogás a sportért és egészségmegőrzésért

Tudományegyetemi összefogás a sportért és egészségmegőrzésért

2017. december 19.

A GINOP-2.3.2-15-2016-00047 „Analitikai és Diagnosztikai Kiválósági Központ az egészség és a sportteljesítmény szolgálatában” című projektről rendeztek sajtótájékoztatót az Egészségtudományi Karon 2017. december 14-én. A projektben a Pécsi Tudományegyetem konzorciumvezetőként vesz részt. Együttműködő partnerek a Debreceni Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a térségi sportegyesületek (Rátgéber akadémia, DEAC, PEAC, Paksi SE, stb.). Mottója: "Új utak a legális sportolói teljesítményfokozás szolgálatában."

Analitikai és Diagnosztikai Kiválósági Központ az egészség és a sportteljesítmény szolgálatában; fotó: Csortos Szabolcs

A projekt célja egy európai színvonalú, a fizikai aktivitás és sportolás többdimenziós vizsgálatain alapuló, a fizikai teljesítmény legális növelésének lehetőségét kutató kiválósági központ létrehozása. A kiválósági központ munkájának alapja egy olyan tudásbank létrehozása, amely nemzedékek számára teszi lehetővé az egészséges teljesítményfokozás monitorozását. A kutatások egy újfajta protokoll mentén a sporttevékenységek egészségfejlesztő hatásait vizsgálják szabadidősport és kiemelt figyelemmel az élsportolók körében.

A PTE ETK dékánja, Betlehem József kiemelte, hogy az elnyert pályázat révén a sport- és egészségtudomány közötti együttműködés célja nem csak az élsport előmozdítása, hanem a fizikai aktivitás növelése a társadalom szintjén. Ács Pongrác, az ETK Fizioterápiás és Sporttudományi Intézetének vezetője elmondta, hogy az elkövetkezendő 4 évben 650 teljeskörű teljesítményfelmérést végeznek majd a Pécsi Tudományegyetemen. A begyűjtött adatokból várhatóan jövőbemutató következtetéseket lehet levonni, hiszen a különböző diszciplínák együttes alkalmazása komplex megközelítést tesz lehetővé, legyen szó akár élsportoló teljesítményfokozásáról, vagy a hobbisportoló céljainak megvalósításáról.

Stocker Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportkapcsolati Főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt kapcsán komoly kutatások valósulnak meg a sporttudomány területén, ami rendkívül fontos. „A versenysportolók eredményeinek vizsgálata elengedhetetlen.” – tette hozzá, ugyanakkor a tapasztalatok, a tudásanyag a szabadidősportok, valamint az egészségmegőrzés tekintetében is hasznosítható.

Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója reményét fejezte ki, hogy a sportolókon végzett korszerű képalkotó vizsgálatok által akár a legrejtettebb szívhibák felmérése hatékonyabbá válhat, amely például segíthet a hirtelen szívhalál megelőzésében. Tóth Miklós, a GINOP-2.3.2-15-2016-00047 projekt szakmai vezetője elmondta, hogy „három tudományegyetem fogott össze ebben a hiánypótló projektben.” Továbbá felhívta a figyelmet a mindennapi sport elengedhetetlenül fontos szerepére:

„Bármely életkorban növeli az életminőséget, ha elkezdünk mozogni.”

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számos sportág élsportolóinak teljesítményét fogják vizsgálni: a térségi sportegyesületek tagjain kívül többek között a kajak-kenusokat, úszókat, vízipólósokat, triatlonosokat, valamint szerv-transzplantált sportolókat és para-sportolókat is felmérnek. Cziráki Attila elmondta, hogy „eddig is voltak mérések, képalkotó eljárások, non-invazív eszközök, amikkel a sportéletben nyomon követték a sportolók fejlődését.” Ami a projekt újdonságát adja, az a három tudományegyetem, valamint a különböző szakterületek együttműködése, a számos felmért sportoló adataiból létrejövő összesített tudásbank, amelyek együtt széles körben hasznosítható, átfogó eredményeket mutathatnak fel.

Teljesítménydiagnosztikai felmérés; fotó: Csortos Szabolcs

A sajtótájékoztató után a PTE PEAC sportolóinak nyilvános felmérése következett a PTE ETK Komplex Sportolói Teljesítménydiagnosztikai és Sportfizioterápiás Kutatóközpontjában. A majdnem két óra időtartamban többdimenziós protokoll segítségével mérik fel a résztvevőket: antropometria, FMS – funkcionális mozgásvizsgálat tesztek, speciális EKG, szívultrahang, spiroergometria, 3D mozgásanalízis, valamint a mentális státuszát meghatározzák.