close
CímlapTudományÚj mozgásterápiás labor a TTK-n

Új mozgásterápiás labor a TTK-n

mozgásterápia
2016. szeptember 16.

Mozgásterápiás „homok” labort adtak át szeptember 16-án a PTE TTK-n, a TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0003 számú "Sporttudományi képzés fejlesztése a Dunántúlon 2015" című pályázat segítségével.

A laborban a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete, az ÁOK több intézete és a Klinikai Központ kutatóinak együttműködése keretében valósulhat meg több tudományos kutatás. Elsősorban a homokos felszínen történő mozgásterápiák, rehabilitációs és rekreációs hatásait vizsgálják molekuláris-biológiai és mozgásszerkezeti folyamatokra több betegség esetében.

Ezek közül a legismertebb a diabéteszes neuropathia. Világszerte körülbelül 250 millió embert érint a cukorbetegség, melynek egyik leggyakoribb késői szövődménye a neuropathia, vagyis a perifériás idegeket érintő károsodás. Ez a betegeknek megközelítőleg mintegy 50%-át érintheti, és végső esetben részleges lábfej, majd alsó végtagi amputációhoz vezethet.

A kutatási eredmények olyan összefüggésekre hívhatják fel a figyelmet, melyeket a klinikai gyakorlatban hasznosítva a betegségek kiegészítő kezelését eredményesebbé tehetik, így csökkentve a betegek fájdalmát, és az esetlegesen később kialakuló szövődmények komolyabb következményeit.

Az ünnepélyes laborátadás keretében bemutatkozott a kutatási folyamatok elindításáért és működéséért felelős munkacsoport, illetve a mozgásprogram bizonyos elemeiből egy rövid gyakorlati bemutatót is láthattak az érdeklődők. A mozgásprogram több hónapig tartó mozgásfejlesztő és keringésjavító gyakorlatokból áll. A laborátadón elhangzott, hogy a kutatási program sikere esetén lehetőség nyílik majd további multidiszciplináris projektek elindítására is.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni