close

A világűrbe és még tovább!

Országos versenyt szervezett a Pécsi Kulturális Központ a Pécsi Tudományegyetem együttműködésével a 2023/24-es tanévre a technikai kultúra iránt érdeklődők számára, melynek témája a világűr kutatása, annak minél jobb megismerése volt. A díjakat dr. Schlégl Ádám, a HUNOR űrhajós csapat tagja, valamint dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese adták át június 13-án az egyetem Szenátusi termében.

A Pécsi Kulturális Központ idén januárban harmadik alkalommal hirdette meg a Space Challenge elnevezésű technikai kultúrát érintő tehetséggondozó vetélkedőjét. A korábbi évektől eltérően ebben az évben a verseny már nem regionálisan, hanem országosan meghirdették meg. Ugyancsak újdonság volt, hogy beemelték a pályázók közé az egyetemista korosztályt is. A felhívásra több mint 100 csapat jelentkezett, a beérkezett pályamunkákat a Neumann János Számítógéptudományi Társaság szakemberei zsűrizték.

A díjátadó ünnepségen Horzsa Gábor, a projekt ötletgazdája és menedzsere köszöntötte a jelenlévőket, aki kiemelte, hogy

a tervek szerint 2025-ben ismételten meghirdetik majd a vetélkedőt, várhatóan hasonló témában,

bízva abba, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett ekkor már a magas technikai tudást igénylő és tehetséggondozás támogatásában élenjáró vállalkozások is támogatják majd a programot.

Az űrkutatás kapcsán Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy ez a terület a Pécsi Tudományegyetemen is egyre inkább fontosabbá válik, példaként említette az Egészségtudományi Karon zajló űrrel és rehabilitációval kapcsolatos képzési-kutatási területet. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberi tudás horizontja már eddig is korábban elképzelhetetlen határokig tágult, a fiatalok pedig ezt a határt képesek még messzebbre vinni.

Dr. Ferencz Orsolyát, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatásért felelős miniszteri biztosát, a projekt egyik fő támogatóját dr. Schlégl Ádám ortopéd sebészorvos, a HUNOR űrhajós csapat tagja képviselte, aki arról beszélt, miért fontos az űrkutatás egy ország gazdasága számára, emellett arra buzdította a fiatalokat, higgyenek az álmaikban.
„A Hunor program megmutatta, hogy

Magyarországról, itt tanuló és végzett magyar fiataloknak  is van lehetősége bekapcsolódni az űrkutatásba, az űriparba, sőt, akár űrhajósok is lehetnek!

Az, ami számomra egy elérhetetlennek tűnő álom volt gyerekként, higgyétek el, hogy nektek realitás. Közületek bárki, aki szeretne űrkutatással foglalkozni, rászánja az időt és az energiát, lehetőséget kaphat Magyarországon is arra, hogy bekapcsolódjon az űrkutatásba és az űriparba” – hangsúlyozta a HUNOR űrhajós csapat tagja, akitől a díjazottak az ünnepség előtt és után is volt lehetőségük kérdezni az űrutazással kapcsolatban.

„A technika és a tudomány fejlődése, kultúrája ugyanúgy hozzátartozik városunk életéhez, mint a művészetek kultúrája” –  mondta Zag Gábor, Pécs Megye Jogú Város alpolgármestere, aki ugyancsak arra biztatta a díjazottakat arra, hogy merjenek nagyot álmodni.

A szervezők az alábbi formák valamelyikében várták a pályázatokat, illetve a munkákat egy maximum 3 perces videóban is be kellett mutatni:

  • Számítógépes játék, animáció, applikáció, oktató program
  • Elektronikusan működő programozott eszköz, robot
  • Számítógéppel támogatott tervezés – 3D modell
  • Épített modell, makett


A cél a fiatal generáció megszólítása volt, hiszen a következő 60–70 évben az ő feladatuk lesz, hogy értő képet alkossatok a kozmoszról, annak érdekében, hogy az emberi élet jövője ne a véletlenen múljon. A versenyt 4 korcsoportban, egyéni versenyzők, illetve maximum 3 fős csapatok számára hirdették meg, díjazásban részesültek a korosztályok első 3 helyezettjei, valamint a közönségdíjas pályamunka.

A pályázati kiírásban az 5-6. osztályos korcsoport központi kérdése az volt Te hogyan képzelnéd el az életet a világűrben 50 év múlva? A versenyzőket több irányadó kérdés is segítette a témában, például: „Milyen tevékenységet fog végezni a jövő embere a világűrben?” „Milyen veszélyeket rejt a világűr az ember számára? Te hogyan védekeznél ellene?”

1. helyezett: Galaktikus innovátorok (Balogh Marcell, Mészáros Gergely, Szőke Péter) - 350 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
2. helyezett: Noleng (Halmi Noel) - 300 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
3. helyezett: Moonwalker (Bodra Zsigmond) - 250 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz

Otthonunk a világűr
– ez már a 7–8. osztályos korcsoport kiírásának volt központi gondolata, mely arra kereste a választ Milyen változásokkal, kihívásokkal fog szembenézni a jövő embere a világűrben? a versenyzőknek itt is segítségére volt néhány gondolatébresztő kérdés, úgy mint „Te milyen megoldást javasolnál, az űrben uralkodó fizikai hatások (hőmérséklet, nyomás, kozmikus sugárzás, aszteroida, stb.) kivédésére?”

1. helyezett: Rendszerleíróadatbázis-szerkesztők (Szűcs Ferenc, Szűcs Gergő) - 350 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
2. helyezett: Multiplanetáris növendékek (Farkas Dániel, Dudás Márk, Molnár-Gábor Dániel) - 300 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
3. helyezett: Delta Force (Kalászi Lilla) - 250 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz

A 9–12. korcsoportnak már sokkal összetettebben kellett gondolkodnia, tőlük azt szerették volna megtudni a szervezők, Milyen új technológia megoldások segítik 50 év múlva a világűrben élő embert? Milyen tudományos projekteket, természettudományos kísérleteket indítanál, milyen szakemberek képeznél most annak érdekében, hogy a jövő embere biztonságban éljen a világűrben? Itt elsősorban tudományos megoldásokat, eszközterveket, szimulációkat, komplett gazdálkodási terveket vártak a pályázóktól.

1. helyezett: Solt (Bálint Zsolt) - 350 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
2. helyezett: Party Cats (Arany Levente, Gugi Bors, Fekete Dávid) - 300 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
3. helyezett: Andromédák (Pataki Milán, Bordás Ádám, Erdei Szabolcs) - 250 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz

A legkomolyabb feladatkiírást természetesen az egyetemisták kapták, akiknek az űrkutatás szerepét kellett bemutatniuk a felsőoktatásban, illetve az egészségügyben. Itt már az irányadó kérdések is sokkal specifikusabbak voltak, egyebek között arra a kérdésre is lehetett választ adni, „Hogyan tudják az orvosok felhasználni a gyógyításban az űrkutatási eredményeket?” Ebben a korosztályban Orvosi, egészségügyi és Pedagógia, oktatás kategóriában lehetett pályázni.

1. helyezett: Ahorgasz (Németh Patrik) - 350 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
2. helyezett: B-612 (Bognár Lili) - 300 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz
3. helyezett: Nagy Bálint Roland - 250 000 Ft-os összdíjazású digitális eszköz

A közönségdíjat a Medspace (Végh Emese, Bodó Márton) 2 fős csapata vihette haza. A díjátadón részt vett Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, valamint a Pécsi Kulturális Központ igazgatója, Pavlovics Attila is.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni