close
CímlapTudományZseniális földrajzkönyv csillagköntösben

Zseniális földrajzkönyv csillagköntösben

2021. október 22.

A Szentágothai János Kutatóközpont dr. Bachman Zoltán terme, másnéven a ’Kavics’ szolgált A hét kristály rejtélye – Galaktikus Geográfia c. földrajzi oktatóregény bemutatójának helyszínéül, ahol a közel húsz szerző áltat jegyzett, a PTE TTK által kiadott kötetről egy izgalmas pódiumbeszélgetésen tudhattak meg kulisszatitkokat a lelkes érdeklődők október 15-én.

Mind a földrajztanárok, mind a diákok egy megvalósult álmot vehetnek a kezükbe immár igényes, színes, nyomtatott könyv formában,

egyrészt, mert a szerzők elkötelezett rajongójói a fölrajznak és Csillagok háborúja sorozatnak, amelynek egyfajta kiterjesztése, tovább gondolása a Galaktikus Geográfia, s e kötet a kettő izgalmas ötvözetéből jött létre. Másrészt a tanároknak egy olyan könyv áll így a rendelkezésükre, amelyből a diákság remélhetőleg örömmel fog tanulni, megkönnyítve, elősegítve ezáltal a természettudományok iránti érdeklődés felkeltését, majd az azokban való elmélyedést.

A szerzők közül dr. Nagy Ádám, nevelés- és ifjúságkutató, dr. Pirkhoffer Ervin, dr. Pirisi Gábor és dr. Alpek B. Levente geográfusok, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet munkatársai számoltak be a különleges küldetésről Máté Éva moderátor vezetésével. A beszélgetés első felében megtudhattuk, milyen kihívás volt a jobbára tudományos értekezések megírásához szokott tudóscsapat számára a közérthető, mi több, magával ragadó cselekményszál megalkotása, amely azért elengedhetetlenül fontos része a földrajzi témájú oktatási segédanyagként aposztrofált műnek, mert

kifejezett cél volt az élményalapú tudásátadás.

„A hatékony tanulást nagyban segíti, ha van korábbi tudástartalom, amihez lehet kötni az új információkat” – ismertette a modern tanulástudomány alapelvét az egyik szerkesztő, dr. Nagy Ádám nevelés- és ifjúságkutató.

„Azt reméljük, hogy az a fajta tartalom, amit adunk, komfortosabbá teheti a diákoknak, hogy megérthessék a földrajzot, a tudományt, ami sok mindenről szól, valamint bízunk benne, hogy izgalmas olvasnivalót is nyújt a könyv”

– vélekedett a szerkesztő, aki több fejezetben szerzőként is közreműködött. Megtudhattuk tőle továbbá, hogy a kötet a játékosítást megcélozva akár úgy is felhasználható lenne, hogy az első fejezet lenne csak nyilvános, a többi mindaddig titkos lenne, ameddig az első fejezetet megismerték a diákok, csak azt követően oldhatnák fel a következő fejezetet.

„Fel kellett építeni egy narratívát, ami szórakoztató, élményekben gazdag, befogadható köntösben adja át a különböző földrajzi ismereteket. Ha ez a képi világ megfelelően mély, akkor

fogékonyabbá válik az olvasó, hogy megismerje ezt a sokrétű, csodálatos tudományt, a földrajzot”

– hangsúlyozta az asztali szerepjátékokban is jártas dr. Alpek B. Levente, a TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék adjunktusa. Megtudhattuk tőle, hogy komoly irodalmi kutatómunka előzte meg az általa jegyzett fejezet megírását.

A hét kristály rejtélye egy különleges projekt eredménye, hiszen 17 tudós művét, fejezeteit összefésülni minden bizonnyal kihívást jelentő feladat volt. „A legjobb esetben is lelkes amatőrök kezdtek neki. Ez egy tanulási folyamat volt” – fogalmazta meg a kezdeti nehézségeket dr. Pirisi Gábor, TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet Társadalomföldrajzi és Urbanisztikai Tanszék docense. „Megpróbáltuk együttes erővel közelebb hozni a természettudományokat, s ehhez

olyanokat kerestünk, akinek már volt a kezében lézerkard”

– idézte fel a kezdeteket dr. Pirkhoffer Ervin, a PTE TTK Földrajzi és Földtudományi Intézet koordinátora, aki mind szerzői, mind szerkesztői oldalról is részt vett a küldetés sikerre vitelében. A szerzők beszámolójából kiderült, hogy sokan az intézet folyosóján kapták tőle a lehetőséget és feladatot, hogy részt vegyenek a projektben, de a kellemes hangulatú pódiumbeszélgetésből egyértelművé vált, hogy ezt egyáltalán nem bánták meg: csillogó szemeik árulkodtak erről.

A könyv cselekményének főhőse egy mandalori fejvadász, aki bolygóról bolygóra utazik, és meg kell találnia hét kristályt. A történet a Csillagok háborúja galaktikus történelmének idővonala szerinti 0-ban játszódik, a yavini csata idején. A Star Wars világa a filmtörténet legbővebb, legjobban kidolgozott univerzuma, ezért is esett erre a választás. Mivel számos helyszínen játszódik, különösen alkalmas a földrajz érdekességeinek átadására. S bár ahogy dr. Nagy Ádám megfogalmazta:

„a szerzők közül mindannyian rettenetes geek-ek vagyunk”,

felkértek egy Star Wars szakértőt is, aki gondoskodott arról, hogy minden fejezet cselekményszála megfeleljen a SW univerzum kánonjának, s a legavatottabb rajongók se találjanak benne kivetnivalót.

„Az a legfontosabb, hogy élmény legyen a tanulás.

Bízom benne, hogy sokan el fogják olvasni, akár zseblámpa fényénél” – hangsúlyozta dr. Pirkhoffer Ervin. Majd több, jelenlévő szerző is felelevenítette a kötet megszületésének előzményeit, célját, nehézségeit, és örömeit. „Egyértelmű, hogy a fiatalokat meg kell szólítanunk. Bízom benne, hogy ez a kötet, amit a COVID időszak alatt írtunk, alkalmas lesz rá, és az oktatásban hasznosulni fog” – fejezte ki reményét dr. Geresdi István, a PTE TTK Földtudományok Doktori Iskola vezetője, aki a kötet szerzőinek a sorát erősíti.

A kötet elérhetőségéről további információ:

Nagy Gabriella
Földrajzi és Földtudományi Intézet, intézeti marketing koordinátor

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni