close
Címlap12. Felelős fogyasztás és termelés3700 aludobozzal kevesebb - hála a PTE-nek!

3700 aludobozzal kevesebb - hála a PTE-nek!

Sikeresen lezárult az április 24-28. között megrendezésre kerülő Fenntarthatóság Hete. A PTE Zöld Egyetem Program keretében megvalósuló hét során a PTE és a Hell Energy Magyarország Kft. együttműködésében a pécsi orvoskaron felállították a Nagy Alumíniumgyűjtő Falat, ahová egész héten lehetőség volt bedobni az üres alumínium italdobozokat, a szelektíven gyűjtők ráadásul ajándékot is kaptak. A promóció keretében összesen 3700 aludobozt gyűjtöttek vissza.

Azt mondod, csak egy aludoboz? Azt mondom: egy darab jövő. Magyarországon évente több mint 1 milliárd alumíniumdobozt bocsátanak ki, világszinten pedig nagyjából 250 milliárd darabot gyártanak – ha ezeket egymásra állítanánk,

olyan hosszú oszlopot alkotnának, ami 75-ször, oda-vissza elérne a Holdig!

Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium az egyik legértékesebb, mindemellett az új fém előállításához szükséges energia 95%-a takarítható meg az újrahasznosítással. Ráadásul az aludobozok végtelenszer újrahasznosíthatók, és az újrahasznosított doboz semmiben sem különbözik az eredetitől.

Ennek a rengeteg üres doboznak nem a kommunális szemétben van a helye: ha szelektíven gyűjtjük őket, nagyon sokat tehetünk a környezetünkért. A szelektív hulladékgyűjtés egy egész évben számottevő lépés, az alumíniumdobozok visszaváltása sokkal többet jelent a jövőnknek, mint azt gondolnánk. Környezetünk stabilitása és fenntarthatósága tőlünk, fogyasztóktól függ, ugyanis a legapróbb tudatos döntésünk is hozzájárul a természeti környezetünk megóvásához. Ha tudatosítjuk magunkban, hogy az általunk megtermelt hulladéknak miért és hol van a legjobb helye, sokat tehetünk egy élhetőbb jövőért.

Az akcióról készült videó itt tekinthető meg:

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni