close

Cseppet sem!

A PTE PET-palackmentesítése, a Passzold vissza, tesó! mobiltelefon-gyűjtés, és havi akcióik mellett újabb kampányt indít a PTE Zöld Egyetem program: a használtsütőolaj-gyűjtést segíti elő úgy, hogy a tárolókat fizikailag közelebb hozza az egyetemi polgárokhoz, ráadásul a PTE révén begyűjtött mennyiség alapján pénzt is kap vissza az egyetem.

A PTE hulladékgazdálkodása terén jelentős erőfeszítéseket tesz a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére. Nemcsak, hogy három éve megszüntette a PET-palackos italok beszerzését, forgalmazását és hálózati vízadagolók, valamint víztöltő állomásokat helyeztek ki az egyetemi telephelyeken, de kiemelt cél a kommunális hulladék arányának csökkentése is.
Innen jött az ötlet, hogy hasonlóan több magyar település gyakorlatához,

a PTE is indítsa el a használt sütőolaj gyűjtését oly módon, hogy abban ne csak az egyetemi, de a pécsi polgárok is részt tudjanak venni.

A PTE számos telephellyel rendelkezik szerte a városban, kis túlzással lefedi Pécset és a telephelyek döntő többsége napközben nyitva van, így a használt sütőolaj gyűjtésébe a lakosság is bevonható. A zalaegerszegi, szombathelyi és szekszárdi telephelyek esetén is elérhető ez a szolgáltatás!


Ilyet még Magyarországon egyetlen egyetem sem csinált. Az egyetem partnere a Biotrans Kft., mely a gyűjtőedényeket biztosította. Sőt, a kollégiumokban keletkezett használt sütőolaj gyűjtéséhez speciális, 5 literes hőálló edényeket is biztosított a cég, hogy a teakonyhákban is lehessen gyűjteni.

A gyűjtőrendszer „cseppmentes”:

a leadni kívánt anyagot zárt csomagolásban kell bedobni a gyűjtőbe, így megelőzhető a gyűjtő környezetének beszennyezése.

A program november elején indult, a 21 PTE-s telephelyi gyűjtőponton. A helyszínek nagy része a lakosság számára is elérhető. Az edények elhelyezkedéséről, elérhetőségéről a térképen, illetve a Zöld Egyetem weboldalán is tájékozódni lehet.

A Biotrans Kft. 25 Forintot fizet az összegyűjtött sütőolaj kilójáért, amit a PTE Zöld Egyetem Program azon telephelyek környezetében fordít majd környezetvédő akciókra, ahol a gyűjtés élen jár.
Cseppet sem mindegy ugyanis, hogy hová kerül a használt sütőolaj.

Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet, ezért ne öntse senki a lefolyóba.

A kollégiumokban a Zöld Egyetem munkatársai a hallgatók szemléletformálásán túl a szennyvízhálózati dugulások mérséklődését is várják.

Hogy összefoglaljuk a teendőket:

A használt sütőolajat hagyjuk kihűlni.
Töltsük vissza az eredeti csomagolásába, vagy egyéb kidobásra szánt műanyag palackba.
Keressük ki a térképen, melyik gyűjtőt érjük el a legkényelmesebben.
Dobjuk bele a gyűjtőbe a használt-sütőolajat tartalmazó palackot.
Figyeljük, milyen akció születik meg a Zöld Egyetem program és a mi zöld tevékenységünknek köszönhetően.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni