close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekDemola PTE – Friss, zöld, innovatív

Demola PTE – Friss, zöld, innovatív

A Demola egy innovációs platform, amely összeköti a vállalkozásokat és a diákokat. A koncepció Finnországban született, de a platform és az úgynevezett Demola Közösség mára nemzetközi hálózattá nőtte ki magát, amely a világ 16 országának több mint 60 egyetemét foglalja magában. A Pécsi Tudományegyetem 2019-ben csatlakozott ehhez a platformhoz.

A tavaly tavaszi online időszakban a Demola PTE a PTE Zöld Egyetem Programmal együttműködve kihívást indított, amelynek célja a Zöld Egyetem Program stratégiai munkájának támogatása. A Pécsi Tudományegyetem öt hallgatójából álló projektcsapat sikeresen dolgozott együtt, és több innovatív ötletet dolgozott ki a Zöld Egyetem Program számára. A Covid-19 helyzet miatt a teljes kihívást az online térben kellett lebonyolítani.

A GreenIdea kihívás projektcsapata kulturális és tudományos hátterét tekintve nagyon sokszínű volt. Carolyne Wanjiku Kenyából érkezett és a pécsi Egészségtudományi Karon tanult ápolónak, jelenleg Lengyelországban tölti szakmai gyakorlati idejét.

Mi motivált, hogy jelentkezz a GreenIdea kihívásra, voltak-e előzetes elvárásaid?

Vonzott a gondolat, hogy csapatban dolgozva gyakorlati módszereket dolgozzunk ki, amelyek jó hatással vannak a Földünkre.

Szerettem volna hasonlóan gondolkodó emberekkel együtt dolgozni, és innovatív ötleteket és meglátásokat szerezni. A csatlakozásom előtt arra számítottam, hogy főként kutatásalapú feladatokon fogok dolgozni, de örültem, hogy a projekt sok gyakorlati munkát és tevékenységet is igényelt.

Hogy érezted, sikerült gyorsan összerázódnotok? Éreztél nehézséget az online csapatban való munkavégzésben? Hogyan tudtatok együtt dolgozni, mi volt a stratégiátok?

Pozitív érzéseim voltak a csapatom és a munka iránt, amit végezni készültünk. A csapat minden tagja friss energiát hozott a munkánkba, és mindenki kész volt a maga egyedi módján hozzájárulni. Egyből kíváncsian és érdeklődve vártam, hogy ki mit tesz le az asztalra. Az online csapatmunka a világjárványhelyzetre való tekintettel kihívást jelentett. Az online videós megbeszéléseinket igyekeztünk a lehető leghatékonyabbá tenni. Feladatainkat a különböző képességeink és szenvedélyeink szerint osztottuk fel, és állandó kommunikációs csatornát tartottunk nyitva, hogy tájékoztathassuk egymást a fejleményekről. Olyan üzenetküldő alkalmazásokat használtunk, mint például a Messenger.

Mi a legmeghatározóbb élményed a projekt kapcsán, legyen az szakmai, kollaboratív, technikai vagy akár személyes? Mit gondolsz, tanultál olyan gyakorlati, szakmai készségeket, amelyeket később a munkád során hasznosítani tudsz?

A legmeghatározóbb élményem az volt, amikor a projekthez videointerjúkat és felméréseket kellett készítenem. A videointerjúkhoz gyorsan el kellett sajátítanom néhány készséget a videózás, a videoszerkesztés és az interjúkészítés terén. Élveztem a nyers adatok összegyűjtését, és azt a munkát, amely azok összegzésével és rendszerezésével jár, hogy értékes információkká váljanak. Egy másik értékes pillanat az volt, amikor találkoztam a koordinátorunkkal és a csapat nagy részével egy találkozó alkalmával. Csodálatos élmény volt mindannyiunk számára.

 

 

Szerinted mi a legnehezebb része az online (csapat)munkának?

Az online munka valóban kihívást jelentett az információk átadása és megfelelő megértése szempontjából. Néhány információdarabot nehéz megérteni, ha nem személyesen mondják el. A szavak olyan aggodalom vagy sürgősség érzését hordozhatják, amelyet nem könnyű érzékelni, hacsak nem szemtől szembe kommunikálják. Tehát bár az üzenetküldő alkalmazások gyors kommunikációt biztosítottak, a szavak és a szavak mögött rejlő gondolatok jelentős része elveszhetett.

 

 

Milyen tanácsot adnál azoknak az PTE hallgatóknak, akik nemzetközi innovációs projektben való részvételen gondolkodnak?

Azt mondanám, hogy hajrá!

Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy kreatív környezetben legyetek és hasonlóan gondolkodó emberekkel találkozzatok. Vágjatok bele nyitott elmével, hallgassatok többet, mint amennyit beszéltek, és csináljátok teljes szívvel. Állíts magad elé kihívást, hogy teljesíts, tanulj és változz.

Interjú a csapat másik tagjával, Selima Usenkanovával »

Demola PTE »

Lépj velünk kapcsolatba: demola@pte.hu 

Zemplényiné Bartha Júlia (Demola PTE)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni