close

Európai Mobilitási Hét 2022

A közlekedés az életminőségünk és munkakörülményünk fontos pillére. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időnket és anyagi erőforrásunkat emészti fel, milyen minőségben töltjük a napi utazásainkat és mennyi környezeti terhelés árán tudjuk ezt megvalósítani. A mobilitás kérdését nem csak globálisan, de itt helyben is az egyik központi kérdéssé emelte egyrészt a pandémia, másrészt tovább fokozza a szénhidrogén árak történelmi léptékben is egyedülálló elszabadulása.

A szeptember 16. és 22. között, immáron huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét keretében ezért az egyetem nem csupán általánosságban a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését tűzte ki célul – részben a piaci környezet változására reagálva -, hanem szeretné reflektorfénybe emelni a Pécsi Tudományegyetem készülő Mobilitási Stratégiáját. A PTE Mobilitási Stratégia témaköre azért is különösen aktuális, mert az Európai Mobilitási Hét idei évi tematikája a „Hangold össze” mottó köré szerveződve a közlekedésben érintett szereplők közti összhang erősítése köré szerveződik.

A Mobilitási Hétre a Pécsi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Program keretében is számos rendezvénnyel készül, melynek nyitónapján, szeptember 16-án pénteken 10:00-12:00 óra között az Általános Orvostudományi Kar épületében Szakmai napot szervez, ahol a jó gyakorlatokat bemutató előadások mellett pódiumbeszélgetés keretében kerül sor a PTE-t érintő legfontosabb problémák áttekintésére, a mobilitással összefüggő jelenlegi törekvések és cselekvések összefoglalására. A beszélgetésben a meghívott jeles szakértők mellett szerepet kap a „felhasználói oldal” is, így a PTE buszos, kerékpáros, rolleres, és nem mellékesen autós társadalma ütköztetheti véleményét, tapasztalatait a szakértőkkel, reményeink szerint parázs vitán keresztül formálva a hallgatóság szemléletét a fenntartható városi közlekedés és mobilitás témakörében.

szakmai rendezvény az ÁOK-n

Az ÁOK régi elméleti tömbjének 1. emeleti tanácstermében (Pécs, Szigeti út 12.) zajló szakmai eszmecserét könnyed, játékos szabadtéri programok kísérik, ahol mód lesz ügyességi vetélkedésre, de a különféle elektromos, alternatív közlekedési eszközök megismerésére és kipróbálására is.

A szakmai nap az UniMob projekt részeként kerül megrendezésre.

Az UniMob projekt 2021 szeptembere óta fut, célja az egyetemi campusok közlekedési helyzetének javítása, személygépjármű forgalom mérséklése, fenntarthatóbb közlekedési módok elterjesztésével. 

A projekt első szakasza 2021-ben sikeresen lezárult, így az EIT Mobility lehetőséget biztosított a folytatásra új felsőoktatási intézmények bevonásával, hogy közösen azonosítsák az egyetemi mobilitás fő kihívásait. A partnerség (Logframe Kft, Északi Egyetem – Horvátország, PTE) összesen hat, a PTE ezen belül egy lengyel és egy cseh egyetemet vont be a közös munkába.

A pályázat keretében, a Kancellária három, egymással összefüggő lépést szeretne megtenni:

  1. Fel szeretné építeni azt a nyilvánosságot, amiben megismerhetők a mobilitással kapcsolatos vélemények, megvitathatók a kihívások és kialakítható egy konszenzus a mobilitás fejlesztéséről.
  2. Meg szeretné alapozni a mobilitási tervezés döntéseit egy a lehetőségeinkhez mérten a reprezentatívtáshoz minél közelebb álló felméréssel
  3. El szeretné készíteni az egyetem közép-hosszú távú mobilitási stratégiáját.

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött a https://zoldegyetem.pte.hu/ oldalon.

Kiemelten kérjük, ha részvételi szándékuktól elállnának, úgy regisztrációjukat törölni szíveskedjenek! Ezáltal biztosíthatjuk további egyetemi polgárok részére a felszabaduló helyeket!

Zöld Egyetem

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni