close

Ivókutat avattak a MIK-en

A PTE Zöld Egyetem Program és a Tettye Forrásház jóvoltából, a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” projekt részeként megvalósult ivókutat avattak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, a Boszorkány Kollégium előtt június 12-én. Az ünnepélyes átadón Decsi István kancellár, Farkas Tamás, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója mondott köszöntőt, valamint dr. Medvegy Gabriella dékán mondott köszönőbeszédet.

A Pécsi Tudományegyetem elkötelezte magát a fenntartható ivóvíz-fogyasztás mellett,

évek óta a PET-mentes PTE kampány hívja fel erre a figyelmet. Ennek az üzenetnek egy további lépéseként egy héttel ezelőtt, a nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én szintén a „Vizes város” KEHOP projekt keretében avatták fel a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában az új, kültéri ivókutat. Most pedig a MIK és a Boszorkány Kollégium közötti füves területen kapott helyet egy szép Zsolnay ivókút, amely a hallgatók egészségét és a környezet fenntarthatóságát egyaránt szolgálja.

„A Zöld Egyetem Program keretében évről-évre tudunk eredményeket elérni, és azt a missziót, amit megfogalmaztunk a fenntarthatóságban, azt minél szélesebb körben megismertetni. Ennek keretében

most a Műszaki és Informatikai Kar bővülhet a Tettye Forrásház Zrt. ajándékával, és ezáltal mind a Zöld Egyetemnek, mind a fenntarthatóságnak, mind pedig egy olyan erőforrásnak a jelképével, mint a víz”

– emelte ki Decsi István kancellár, majd hozzátette: „természetesnek vesszük, hogy a víz folyik a csapból, holott nagyon sok munka van amögött, hogy ennek a szolgáltatásnak a részeseivé válunk.”

„Nagyon örülök, hogy az a két ivókút, amit ebben az évben elhelyeztünk egy szemléletformáló pályázat keretén belül, a PTE Babits gimnáziumába és a Műszaki és Informatikai Karra került” – hangsúlyozta Farkas Tamás, a Tettye Forrásház vezérigazgatója beszédében, majd hozzátette: „meggyőződésem, hogy az ivóvíz fogyasztásának egy egyetlen fenntartható módja a vezetékes közműves vízellátás igénybevétele. 131 éve szállítjuk házhoz ezt a terméket, ami Magyarországon a legtöbbször ellenőrzött terméknek minősül. Büszkék vagyunk rá, hogy minden egyes órában 930 ezer liter ivóvizet értékesítünk Pécsen és az agglomerációban.” Majd a csapvíz jó minőségét kutatási eredmények bemutatásával támasztotta alá a cégvezető:

„ha valaki mindig vezetékes ivóvizet fogyaszt, átlagban 5 darab mikroműanyag kerül a szervezetébe, míg minden egyes palackos ivóvíz elfogyasztásánál ez 325 darab.”

Ezt követően Decsi István, Farkas Tamás, és dr. Medvegy Gabriella dékán ünnepélyesen leleplezték az új ivókutat, amely a MIK udvarán, egy árnyékos, zöld, parkos területen kapott helyet. A nyári melegre való felkészülés és a hidratálás fontos eszközeként aktuális és stílusos, hogy ez a kút most került elhelyezésre.

Az esemény zárásaként dr. Medvegy Gabriella dékán mondott köszönetet. „A kapcsolat a Tettye Forrásházzal most is aktív, hiszen hallgatóink most fognak a cég felújított szennyvíztisztító telephelyén kialakított bemutatótermébe látogatni a Környezetmérnök Tanszék szervezésében, akik folyamatos és élő szakmai kapcsolatot ápolnak a Tettye Forrásházzal” – emelte ki a professzor. A vízellátás, víztisztítás és ehhez kapcsolódó témák révén a környezetmérnöki, valamint gépész, épületgépész, építőmérnöki területen is szoros az együttműködés a kar és a cég között, duális hallgatók fogadásától a szakmai programokig.

„Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” KEHOP-2.1.7-19-2019-00003

A környezetvédelmi világnap alkalmából ivókutat avattak »

Minden zöld lépés számít! PTE Zöld Egyetem Program »

A PTE a 21. legzöldebb egyetem a világon! »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni