close

Klímahasználat - okosan!

A klímaberendezések jó szolgálatot tesznek a kánikulával terhelt napokon, de ha nem megfelelően használjuk jelentősen növelhetjük az energiafogyasztást, és káros hatással lehet egészségünkre is.

1. Állítsuk mindig megfelelő hőmérsékletre!
Bármilyen nehéz is megállni, ne hűtsük nagyon alacsony hőmérsékletűre a szobát – maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között. Erre azért van szükség, mert ha nem fokozatosan hűtjük le/melegítjük fel a szervezetünket, akkor szédüléssel, émelygéssel számolhatunk, amely erőteljesen megterheli a szervezetet. A helyzetet súlyosbíthatjuk, ha a kinti hőségből belépünk egy 10-15 0C fokkal alacsonyabb hőmérsékletű helyiségbe.
Nem utolsó sorban a mértékletes klímahasználattal jelentős energiamegtakarítás is elérhető.

2. A klíma üzemeltetésekor az ablakokat és ajtókat ne tartsuk nyitva!
Fontos, hogy klímázás esetén a szobát rendszeresen szellőztessük, de ha nyitott ablak mellett a klíma is folyamatosan üzemel, az energiapazarlás - a klímaberendezés nem tudja ellátni megfelelően a feladatát.

3. A klíma szabályozóját érdemes mindig automata üzemmódban tartani (amennyiben a berendezés rendelkezik ilyen szabályzóval)
Automata üzemmódban a megfelelő napszakban a berendezés magától szabályozza a hőmérsékletet, ezzel elkerülhetjük azt, hogy esetleg túlfűtsük vagy túlhűtsük a helyiséget.

4. Ügyeljünk a hűtés irányára!
Soha ne irányítsuk a munkatársainkra, illetve saját magunkra a levegőt!
A tartósan hideg levegő – főként, ha az célzottan felénk irányul – izom- és ízületi fájdalmat, szemszárazságot is okozhat.

5. Ha a klimatizált helységet rövidebb időre elhagyjuk, ne kapcsoljuk ki a klímát!
Ha csak rövidebb időre hagyjuk el a szobát, mérlegeljük hogy szükséges-e a kikapcsolás, amennyiben lehetséges, a ventilátor fokozatát állítsuk alacsonyabb teljesítményre.
A hűtött helyiség gazdaságosabban üzemeltethető, ha a berendezés kisebb teljesítménnyel üzemel a folyamatos temperálás esetén. A magas hőmérsékletre melegedő helyiségek gyors lehűtése többszörösére növeli a klímaberendezések energiafogyasztását.

6. A munkaidő végén, a helyiség elhagyásakor a klímát kapcsoljuk ki!

Zöld Egyetem

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni