close
Címlap1. A szegénység felszámolásaKözzöség és alternatívák a Brno-Pécs humán környezettudományi konferencia tükrében

Közzöség és alternatívák a Brno-Pécs humán környezettudományi konferencia tükrében

A Masaryk Egyetem Környezettudományi Tanszék és a PTE BTK Néprajz − Kulturális Antropológia Tanszék, Humán Környezettudományi Kutatócsoport érdekes, közös konferenciát szervezett Brno-Pécs: Humán Környezettudomány címmel március 29-én a PTE BTK Rókus utcai épületében. Az EDUC konzorciumi partneregyetem és a pécsi felsőoktatási intézmény számos kutatója mutatta be saját témáját, a szekciók végén pedig szakmai kérdések megvitatására is lehetőség nyílt.

A nemzetközi, angol nyelvű konferenciát dr. Nagy Zoltán, a PTE BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék vezetője, valamint dr. Máté Gábor adjunktus nyitották meg, egyúttal beszámoltak a cseh kollegáknak a Zöld Egyetem programról, a Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium tevékenységéről és az ősszel induló humánökológia képzésről.

Az első szekció első előadója a Masaryk Egyetem PhD hallgatója, Jan Malý Blažek az ökoközösségek terén végzett kutatásairól számolt be, főként a gazdasági kiterjeszthetőségük tekintetében. Több mint egy tucat különböző típusú és mind földrajzilag, mind társadalmilag eltérő adottságokkal rendelkező közösséget vizsgált. Azt találta, hogy ugyan az eltérések természetesen számottevőek, viszont

a jó ötletek, működő gyakorlatok megoszthatóak, ha a koncepciót meg lehet fogalmazni az adott közösség konkrét esetétől függetlenül.

A városi élet és a klímaváltozás témában kiadott képregényét is bemutatta röviden az előadó: "How to Design a City for Life?" »

A gazdasági növekedésre keresett alternatív megoldásokat előadásában Eva Fraňková. Arra a kérdésre kereste a választ, hogyan lehet jó életet élni a bolygó adta keretek között? Eva Fraňková szerint

a fenntartható nemnövekedés megoldást kínálhat sok problémára.

Az általa vizsgált esetek azt mutatják, hogy rengeteg feszültség abból adódik, hogy a közgazdaság és az egész társadalom a növekedésre alapoz, mint vezető cél. „Ennek alternatívája a nemnövekedés, bár ez sok esetben túl radikálisnak tűnhet” – vélekedett Fraňková.

A vidéki ökoközösségekben élő nők szerepét, helyzetét vizsgáló kutatásáról számolt be dr. Farkas Judit, a PTE BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszék egyetemi docense. Esettanulmányai során olyan kis, létező falvakba kitelepült nők történetét, sorsát követi, akik kifejezetten kritikus szemléletmódjuk miatt döntöttek úgy, hogy egy kis ökoközösséget próbálnak kialakítani. Többségük meg tudja valósítani az ökoszemléletmódot, bár néha más irányt vesz ez a folyamat, mint tervezték. A kihívásokat a megélhetés, a partneri kapcsolat, család, oktatás és lojalitás szempontjából is bemutatta dr. Farkas Judit, és Ruprecht Judit izgalmas képeinek segítségével a konferencia résztvevői betekinthettek a közösségek életének pillanataiba. A további szekciók során számos érdekes előadásra is sor került.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni