close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekNaperőműves fejlesztések a PTE-n

Naperőműves fejlesztések a PTE-n

Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány támogatásával az elmúlt időszakban több naperőműves fejlesztés is megvalósult a Pécsi Tudományegyetem épületein, melyek egyben magas fokú energetikai fejlesztéseket is jelent.

Magyarország legzöldebb egyeteme nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát technológiák elterjesztése, a megújuló primer energiaforrások által kínált lehetőségek kiaknázása. Pécsi Tudományegyetem fenntartójának, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány ugyancsak egyik kiemelt

célja az egyetem rendkívül széles ingatlan portfóliójának lehető legnagyobb fokú energetikai fejlesztése.

A beruházást a jelenlegi recessziós gazdasági helyzet, a meredeken emelkedő energia- és rezsiárak hívták életre, ugyanakkor természetesen célja a klímaváltozás potenciális, káros következményeinek enyhítése is.

Az úgynevezett háztartási méretű kiserőművek (HMKE) maximális csatlakozási inverter teljesítménye 50 kVA, mely gyakorlatilag 70 kWp névleges napelemes teljesítményt tud kezelni. HMKE létesítési engedély 230-400 voltos kis- és közepes feszültségű csatlakozási ponton lehetséges.
A HMKE engedélyeztetési besorolásban létesített napelemes rendszerek ellentétben az 50 kVA feletti csatlakozási teljesítménnyel hálózathoz kapcsolódó erőművekkel, visszatáplálhatnak a közcélú hálózatra ad-vesz mérőórán keresztül. Ez egy kiemelten kedvező konstrukció, hiszen azokban a csúcsidőszakokban, amikor az adott napelemes rendszer villamos energia termelése meghaladja a fogyasztási hely villamos energia igényét, visszatáplál a közcélú hálózatra. Az elszámolási időszak végén a betáplált villamos energia mértékét levonják a hálózatról vételezett villamos energia mértékéből, így a közcélú hálózat gyakorlatilag akkumulátorként funkcionál, ezzel a teljes megtermelt villamos energiát fel lehet használni.

A beruházásban érintett iskolák (Inverter kapacitása 50 kVA):
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája - Kiváltott villamosenergia 95%
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma - Kiváltott villamosenergia 98%
PTE Illyés Gyula Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Gyakorlóóvoda - Kiváltott villamosenergia 100%

A beruházásban érintett kollégium (Inverter kapacitása 16 kVA)
Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztései Kar - Kiváltott villamosenergia 24%

Nemrégiben zárult le a „Gyakorlóiskolák infrastrukturális fejlesztése” című pályázat is, melynek köszönhetően 800 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból fejlesztették a Pécsi Tudományegyetem három pécsi gyakorlóiskoláját.
A felhasznált képek illusztrációk.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni