close
Címlap1. A szegénység felszámolásaFenntarthatósági álomgyár

Fenntarthatósági álomgyár

Példaértékű, innovatív kezdeményezésben vettek részt a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanulói, melynek célja egy hátrányos helyzetű család megsegítése volt. A diákok a kötelező 50 órás közösségi szolgálat keretében hulladékpapírból, fűrészporból és vízből egy teljes fűtési szezonra elegendő fűtésrásegítő papírbrikettet “gyártottak” le.

A Pécsi Tudományegyetem Magyarország legzöldebb egyetemeként igyekszik élen járni a fenntartható közösségek kialakításában, melyre az elmúlt időszakban több példát is láthattunk.

A Babits Mihály Gimnázium diákjainak brikettkészítő projektje remek példája annak, hogy már egy kisebb összefogás is képes jobbá tenni mások életét,

ez alkalommal egy hátrányos helyzetű komlói családét. Az összefogás azonban ezzel nem ér véget, az első brikett-készítő csoport tagjai újabb és újabb diákoknak adják tovább a papírbrikett-készítés know-how-ját.

„Örömmel támogattuk a kezdeményezést, ami amellett, hogy nemes célt szolgál, elősegíti a hulladék-újrahasznosítást, továbbá a környezeti és társadalmi felelősségvállalásra való törekvésben, illetve a diákok körében az arra történő nyitottság, fogékonyság kialakításában is nagy szerepet játszik. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyazon célért folytatott erőfeszítéseinket az együttműködő partnereinkkel közösen tudtuk megtenni. A projekt a PTE Kancellária, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma, a PTE Zöld Egyetem Program, valamint a Mecsekerdő Zrt., illetve a szentlőrinci Agro-Porta Kft. együttműködésében valósult meg” – mondta el Decsi István, a PTE kancellárja.

„A PTE Zöld Egyetem Program koncepciójának építőköve a fenntartható fejlődési célok megvalósítását szolgáló szemléletformálás. Kiemelten fontos, hogy fejlesszük és kiterjesszük a zöld filozófiát, népszerűsítsük a környezettudatos gondolkodást. A tudatosság kialakítása érdekében

a Pécsi Tudományegyetem kiemelt figyelmet szentel és teret biztosít a középiskolások célirányos edukációjára, hogy a „zöld” szemléletmód a mindennapjaik alapvető elemét képezhesse”

– emelte ki Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program programkoordinátora.

„Az ötlet Pintér Gergő kollégámtól származik, aki testnevelő tanár és osztályfőnök az iskolában, és aki szociálisan nagyon érzékeny. Először a Kancellária Zöld Egyetem Program támogatásával megvásárolta a brikettkészítő gépet, majd kitalálta, hogyan lehetne újrahasznosítani az iskolában keletkező papírhulladékot, illetve hogyan tudjuk a folyamatba bevonni a diákokat is. Nagyon örültem ennek, és örülök minden ehhez hasonló kezdeményezésnek, főleg, ha ezek a kollégák vagy a diákok felől érkeznek. Az iskolai programok szerves része a fenntarthatóság, a szociális érzékenyítés, folyamatosan együttműködünk a PTE Zöld Egyetem Programmal, bekapcsolódunk programjaikba, emellett természetesen szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

Nagyon szerencsések vagyunk, hiszen sok olyan kolléga dolgozik az intézményben, akik pozitív példával járnak elöl.

Kiemelném Tarnai Dórát, aki a fenntarthatóság és a zöld koncepció jegyében él, ami mindannyiunk számára példamutató. Számos hazai és nemzetközi projektekbe vonja be az iskolát. Jelenleg is fut egy nemzetközi projektünk, melynek keretében két magaságyást alakítunk ki, amin szintén a diákok dolgoznak majd. Azt hiszem, hogy ezekből a kezdeményezésekből rengeteget profitálnak a gyerekek” – mondta Sulyok Andrea, a PTE Babits Mihály Gimnázium intézményegység-vezetője.

Hozzátette: a diákoknak is előnyös, hogy az intézményen belül, helyben tudják teljesíteni a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot, ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezalatt az idő alatt ténylegesen megtapasztalják, milyen segíteni. „Támogatom, hogy az önkéntesség valami olyanról szóljon, amivel a diákjaink ténylegesen segítséget nyújtanak, mert úgy gondolom, minden diák akkor fogja magáénak érezni ezeket az elveket, ha közel hozzuk hozzá azokat, ha saját tapasztalatot szerezhet. Azt gondolom, egy olyan diák, aki kipróbálta a brikettkészítést, és látta, hogyan működik, az egészen máshogy éli meg a feladatot. Érzi, milyen segíteni másoknak, látja, hogy újra tudjuk hasznosítani a környezetünkben keletkezett hulladékot, és ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy egy család ne fázzon” – fűzte hozzá Sulyok Andrea.

A szociális érzékenyítés, a fenntarthatósági szemléletmód átadása kiemelt célja az intézménynek, a gimnázium 2021-ben elnyerte az Ökoiskola címet is,

melynek helyi koordinátora Muráth Eszter, akinek köszönhetően a diákok további zöld programokban vehetnek részt, melyek közelebb hozzák számukra a tudatos és zöld életmódot. „A személyes példa nagyon nagy pedagógiai értékkel bír, az említett kollégáim, nem csak beszélnek a fenntarthatóságról, aszerint is élnek, igazi példaképek!” – húzta alá Sulyok Andrea.

Az intézményben zajlik a digitális átállás, azonban még így is jelentős mennyiségű papír kerül az iskola szelektív hulladékgyűjtőibe. Részben ezt, részben felajánlásokból kapott, például megsemmisített számlákat használják fel a brikettkészítéshez. Az elkészült tömörített papírtéglák a fa, szén, vagy pellet mellé remek fűtésrásegítést jelentenek. A jövőben a tervek szerint a PTE Műszaki és Informatikai Kar, valamint a KÖRBER Hungária Kft. támogatásával az újrahasznosítási folyamatot egy papírdaráló gép is fogja segíteni.
„A lényeg talán nem is az, hogy mit, hanem hogy azt milyen céllal csináljuk. A leghátrányosabb helyzetű családokon szerettünk volna segíteni, olyan ügyben segíteni, amivel kevesen foglalkoznak. Amikor 2022 nyarán beharangozták az energiaválságot, mindenki a fejét fogta, hogy mi lesz. Az életben a két legrosszabb helyzet éhezni és fázni. Eszembe jutott egy talán működtethető ötlet, amivel iskolánk és tanulói tudnának segíteni olyanokon, akik nem fogják tudni megfizetni a gázt, vagy a tűzifát, és egyedül maradnak fűtés nélkül” – mondta Pintér Gergő, a projekt kezdeményezője, a PTE Babits Mihály Gimnáziumának tanára.

A brikettkészítés néhány egyszerű lépésből áll, melyet a diákok nagyon könnyen el tudnak sajátítani, illetve tovább tudnak adni.

Első lépésként a szárazanyaghoz, vagyis az aprított papírhulladékhoz fűrészport kevernek, ami azért jó, mert annak nagyobb a fűtőértéke, mint a papíré. A két anyag együttes tömör állaga miatt hőtartó tömeget képvisel, így jelentősen megnövekszik a fűtőérték ahhoz képest, ha csak a papírt égetnénk el. A diákok ehhez a keverékhez az iskola esővízgyűjtőjéből vételeznek vizet, ezzel nedvesítik át a darált papírt, illetve a faforgácsot. Ezután hagyják állni és ázni, melynek során a papírból kioldódik a cellulóz, amelynek ragasztó hatása van, vagyis a préselést követően, a napon száradás során az oldott cellulóz összeragasztja a brikettet.

„A projektnek köszönhetően a diákok itt az iskolában tudják teljesíteni a kötelező 50 órás közösségi szolgálatot, ami az érettségire bocsátás feltétele. A diákok nagyon lelkesek, van pár tanuló, aki szívügyének érzi ezt a kezdeményezést és folyamatosan részt vesz benne, segíti az újonnan csatlakozókat” – mesélte Pintér Gergő.
Eddig nagyságrendileg 100 diák vett részt a brikettkészítésben, akik fejenként 15 brikett elkészítése után kapnak 1 óra igazolt közösségi szolgálatot. Az összefogásnak és az olajozottan működő gépezetnek köszönhetően egy rászoruló családnak most 1,5–2 köbméter brikett teszi könnyebbé a fűtési szezont. Pintér Gergő azt is elmondta, a papírbrikett amiatt is jó választás, mert az égése során kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, mint mikor a mélyszegénységben élők szó szerint mindent eltüzelnek annak érdekében, hogy melegen tartsák otthonaikat.
„Kapcsolatban állok a Komlói Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény vezetőségével, az ő segítségükkel kerestünk egy olyan diákot, aki jól tanul, ugyanakkor többszörösen hátrányos helyzetű, és az ő családjának juttattuk el a már elkészített briketteket. Ez a mai volt az első brikett csomag, ami útnak indult, de reményeink szerint nem az utolsó, mert nagyon szeretnénk tovább folytatni ezt a kezdeményezést” – szögezte le Pintér Gergő.
A tanulók között akadnak olyanok is, akik már letudták a kötelező 50 órát, csak azt követően csatlakoztak a projekthez, mert érdekesnek találták a brikettkészítést. Mint mondták, szeretik, amikor a “brikettgyárban” pörög a munka, mindenkinek megvan a saját feladata, közben pedig mindig nagyon jó a hangulat.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni