close
CímlapEgyetemi életEgy jó nagy szelet a PTE-ből - idén személyesen is!

Egy jó nagy szelet a PTE-ből - idén személyesen is!

2022. január 31.

Elsöprő siker volt a tavalyi rendezvény: egy hét alatt közel ötezren látogatták meg az Irány a PTE! Kultúrfeszt weboldalát. Nem csoda, hogy a program honlapja tavaly év végén még egy díjat is kiérdemelt, illetve egy nemzetközi PR-díjat és a hazai legrangosabb PR-díjat is elnyerte. Idén a Kapcsolati Igazgatóság Hazai Beiskolázási Marketing Irodája még tovább emeli a lécet: az online programokon túl egy olyan eseményt is szerveztek, melyen - a járványügyi intézkedések betartása mellett (védettségi igazolvány/maszkviselés) -

személyesen is lehet találkozni a PTE-vel.

A részletekről Győrffy Zoltán kapcsolati igazgatót, és a Hazai Beiskolázási és Marketing Iroda vezetőjét, dr. Hegedüs Rékát kérdeztem.

Unikális helyzetben robbant be a Kultúrfeszt tavaly, a pandémia miatt az akkor felvételizők alig jutottak olyan alkalomhoz, amikor személyesen kérdezhettek volna. Mára már kicsit jobban megszoktuk az online világot. Mivel csavarjátok meg a tavalyi csak online programot, hogy az érdeklődés ne csappanjon meg, hanem az egekbe törjön?
Gy.Z.: Leginkább azzal, hogy 
a három online nap után lesz egy személyes jelenlétben megtartott program is. Úgy gondolom, az online világot kellőképpen gyűlöli már mindenki ahhoz, hogy átérezze:

szükség van a személyes kapcsolódásra is.

Ezt láttuk az Education is, és csak megerősített bennünket, hogy ez egy jó irány: sokkal többen jöttek el a személyes rendezvényre, mint az online-ra. Bízunk benne, hogy többen tudnak érdeklődni, kapcsolódni, találkozni - azt gondolom, hogy erre tényleg van igény.

A fesztivál online része - három teljes nap lesz - mennyiben változik a  tavalyi rendszerhez képest? Van-e e téren fejlesztés?
H.R.: Alapvetően a honlapot megtartottuk, mert bevált. A kereső javult és frissült, egyszerűsödött, illetve sokkal jobban össze lehet kötni a programokat az applikációval.

Gy.Z.: A honlap annak ellenére, hogy tavaly rövid idő alatt jött létre, valóban jól sikerült, csak kisebb simításokra volt szükség.

Idén az applikáció fejlődött látványosabban, vizuálisan és tartalmában is jobban segíti az érdeklődőket. Ez a letöltések számából is jól látszik: jóval többen használják az applikációt idén, mint tavaly.

H.R.: Az alap információszolgáltatás mellett behoztunk olyan új menüpontokat, mint a személyiségteszt, aminek eredménye eleve segítség lehet, de a fiatal el is beszélgethet e kapcsán tanácsadóinkkal, ha igényli. Kifejlesztettünk egy térképrendszert is, ami a PTE-s épületek közötti tájékozódásban segít. Ez a Google térképpel van összekötve, és azt is meg tudja mondani, milyen messze van egy adott épülettől az érdeklődő, illetve hogyan jut oda a leghamarabb.

Mit terveztek az online események lezajlása után a weben megjelent anyagokkal?
H.R.: Ugyanúgy használhatjuk a jövőben is ezeket a felvételeket. Aki lemarad egy élő eseményről, az ezen az oldalon tudja a szerkesztett anyagot visszanézni. Az a tapasztalatunk, hogy a tavalyi honlapot is időről időre felkeresik az érdeklődők, vagyis tényleg figyelik, nézik ezeket a tartalmakat, újra és újra vannak megtekintések.

Mi várható az “élő napon”?
H.R.:

Február 3-án, csütörtökön reggel 9-től délután 5-ig standoknál lehet majd találkozni a PTE karaival és számos más egyetemi szervezettel az ÁOK Szigeti úti épületében. A részletes program ezen a linken érhető el: https://felveteli.pte.hu/kulturfeszt.

Az érdeklődők feltehetik a kérdéseiket a felvételivel, a pontszámítással, vagy azzal kapcsolatban, hogyan lehet bekerülni egy adott szakra. A partnereknél érdeklődhetnek a fiataloknak szánt lehetőségekről, velünk lesz az Erasmus iroda - vagyis külföldi utazásokról is kérdezhetnek, megismerhetik a Támogató Szolgálatot, és még sorolhatnám.

Tervezünk egy stand-túra játékot is: ezzel a  cél, hogy minél több standhoz eljussanak a fiatalok. A “túrázók” között értékes nyereményeket sorsolunk majd, a fődíj egy elektromos roller.

Lesz pályaorientációs és grafológiai tanácsadás is. Számos előadással is készülünk: a színpadon zajló programok a PTE kulturális életét hivatottak bemutatni, itt zenés-táncos-énekes-előadói  produkciókra lehet számítani, a karok megcsillogtatják tehetségeiket. Az előadások másik terepe egy nagyelőadóban lesz, ahol kicsit szakmaibb, de még mindig hallgatóbarát előadásokat lehet majd meghallgatni.

Tudnátok ajánlani egy-egy programot?
Gy.Z.: Február harmadikán a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete is jelen lesz, és a látogatók érzékszerveit mozgatja majd meg: a régió boraira jellemző illatok mintáit lehet megszagolni. Aki eltalálja, mi az, amit érez, remek PTE-s ajándéktárgyakat nyerhet. Nem bort, hiszen a célközönségünk nagy része 18 év alatti.
H.R.: Szerintem önmagában a PTE-s tigris miatt is érdemes eljönni, és a PTE Brass Band is fújja majd.

Ami számomra még érdekes, az a népszerű sorozatok vizsgálata tudományos szemszögből: például a Squid Game közgazdász szemmel. A TTK készül VR-kipróbálási lehetőséggel, az ETK pedig E-gaming előadással - ezeket is várom. Ami az online-t illeti, kiemelném a Nők a Tudományban című programot, aminek a csapata már most nagyon készül az eseményre, érdekes programnak ígérkezik. Minden kar nagyon sok energiát és időt szentelt annak, hogy mind az online mind a személyes programok izgalmasak legyenek.


Gy.Z.: Sokszínűek a programok, ahogy az egyetemünk is az.

Aki eljön, arra számíthat, hogy egy napig “előegyetemista” lehet, kipróbálhatja, milyen lenne, ha már ide járna.

Egyetemi közegben lesz a rendezvény, és az orvoskaron még zajlik a vizsgaidőszak, vagyis azt is láthatja, hogy a karzaton mennyi diák tanul, beszélhet a karok képviselőivel, kérdezhet bármit, és szórakozhat is. Hasznosan és kellemesen tölthet el egy napot.

Mekkora energia, mennyi idő egy ilyen rendezvényt összerakni - mondjuk egy Educatiohoz képest?
Gy.Z.: Az elsőt volt nagy munka megszervezni, mert ki kellett találni a kereteket. Most ennek a csiszolása, továbbfejlesztése zajlik. Ez másfajta kihívás, de sok, apró szervezői munka, adatfeltöltés, egyeztetés van mögötte, ami önmagában nem látványos, de nélkülözhetetlen ahhoz, hogy minden működjön, elérhető és látható legyen időben. Az ember a végén persze csak reménykedik benne, hogy minden összeállt, eljutott a hír a középiskolákhoz, és el is tudnak jönni vagy tudnak online kapcsolódni.

Örülnénk, ha minél többen jönnének el személyesen.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni