close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértPécs, a kultúra és a tudományok városa

Pécs, a kultúra és a tudományok városa

Ünnepi Közgyűlésen díjazták a város kiválóságait szeptember elsején, Pécs Város, valamint a Magyar Felsőoktatás Napján a Kodály Központban.

1367. szeptember elsején, ezen a napon írta alá V. Orbán Pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet, 1994 óta erre a kiemelkedő történelmi pillanatra emlékezünk, azóta ez Pécs Napja” - emlékeztette a jelenlévőket Péterffy Attila, Pécs Megye Jogú Város polgármestere. Beszédében felidézte a város fejlődését meghatározó történelmi pillanatokat, hogy az minden hátrányossága ellenére hogyan „gyökerezett le, szökkent szárba, majd virágzott ki” a mecseki hegyoldalban. Kiemelte,

Pécs „egy valóságos, élő, lélegző csoda”, melyet az emberek, a pécsiség tesz azzá, ami.

„Mire gondolok, amikor azt mondom pécsiség? Pécsi helyekre, hangulatokra, értékekre, pécsi emberekre és olyan sikerekre gondolok, amelyek valamilyen szívmelengető összefogás, valamilyen hamisítatlanul pécsi kezdeményezés nyomán fogantak meg.” Ugyanakkor hozzátett, „a város akkor lüktet igazán fényesen hazánk és Európa térképén, amikor ez a láthatatlan erő szorosan összefűzi az itt élőket. Amikor a pécsiek közössége együtt mozdul, amikor egyet akar, amikor a tehetség számít értéknek, és ezt az értéket támogatja, felkarolja a pécsiek közössége.”

Az elismeréseket Péterffy Attila, Pécs Megye Jogú Város polgármestere, valamint dr. Lovász János, Pécs Megye Jogú Város jegyzője adta át a díjazottaknak.

A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet dr. Lénárd László professzor, a Pécsi Tudományegyetem rector- és professzor emeritusa viselheti az évtizedeken át magas színvonalon végzett orvostudományi, oktató-kutató-nevelő munkájáért. dr. Lénárd László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2003 és 2007 között a Pécsi Tudományegyetem rektora, elhivatott egyetemi oktató, nemzetközileg kimagasló kutató, a pécsi polgárság elkötelezett közéleti személyisége, a város közösségi feladatok felvállalása iránt elhivatott polgára, aki augusztus 20-án kimagasló szakmai munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésében is részesült.

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ebben a korban még emlékeznek rám és megbecsülik a munkámat. Ez nem csak az én munkám, hanem a munkatársaimé, ezért szeretném megköszönni nekik, valamint a családomnak is, hogy mindig támogatták, támogatják a munkámat. A családom Erdélyből származik, ez a város befogadott minket, itt nőttem fel,

minden követ ismerek a városban, boldog vagyok, hogy itt élhetek!

Sokszor hívtak máshová, de mindig visszajöttem, mert visszavágyódtam. Azt kívánom, hogy Pécs ne csak a kultúra és tudomány városa legyen, hanem ipara és kereskedelme is olyan magas szintre jusson vissza, mint amilyen a Zsolnayak korában volt. Vivat, Crescat, Gloriat Pécs, a kultúra és a tudományok városa!”

Pécs Megye Jogú Város Önkormányzata az Abay Nemes Oszkár-díjat adományozta Schwara Lászlónak a sportigazgatásban nyújtott több évtizedes szerepvállalása elismeréseként. Aidinger János-díj Közszolgálati díjban részesült Dr. Schmider Valéria a Polgármesteri Hivatalban végzett kiemelkedő jogtanácsosi munkája elismeréseként. dr. Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar dékánja az építészet és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért a Breuer Marcell Műszaki díjat vehette át.
A város ifjúsági díját, a Csonka Ferenc-díjat Tasnádi Zsófia, az országosan ismert ifjúságsegítő kapta kitartó közösségépítő, önkéntes munkája elismeréseként. Csorba Győző-díjban részesült Vatai Éva francia és dráma szakos tanár a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért, a demokrácia értékeinek képviselése területén tett több, mint három évtizedes nevelői munkásságáért. Balikó Zoltán-díjjal ismerték el Sándor Andrea a társadalmi egyenlőtlenségek kezelése, a hajlék nélküli emberek társadalmi integrációja érdekében végzett szakmai és közéleti munkáját. Faluhelyi Ferenc-díjban részesült Zemplényi Maria Jolanta a nemzetiségi élet területén, a lengyelség közösségi életének szervezése során kifejtett tevékenységéért. Dr. Tóth Krisztina orvos (képünkön) a Kalmár Rózsa-díjat vehette át elhivatott oktatói munkásságáért, valamint afrikai missziós tevékenységéért. 
Dr. Tóth Krisztina Kalmár Rózsa-díjas orvos
A  fiatal tehetségeknek szóló, Márk Tamás-díjat ítélték meg Juhász Dorkának, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gimnáziumának egykori diákjának, a magyar női kosárlabdázás jelenlegi legnagyobb csillagának, a kosárlabda sportág területén elért kiváló eredményeinek elismeréseként. Ugyanebben a kiemelkedő díjban részesítették Szalay Berta szobrászművész hallgatót a shinkyokushin karate, valamint az ashihara karate sportágakban elért kiváló teljesítményéért. Szintén Márk Tamás-díjjal ismerték el Tóth András (képünkön), a Pécs Városi Sportiskola tehetséges utánpótlás vízilabdázó a sportág területén elért eredményeit.

Postumus Rajczi Péter-díjat kapott néhai Győrvári Gábor Zoltán az oktatás, a magyarországi horvátság érdekképviselete, az országaink közötti kapcsolatápolás területén tett lelkiismeretes munkája elismeréseként. Várady Ferenc sajtó-díjban részesült Dr. Kert Attila az újságírás területén kifejtett objektív és független tájékoztatást szem előtt tartó kiemelkedő munkásságáért. Több évtizedes magas színvonalú színművészi teljesítményéért, oktató-nevelő munkájáért Pécs Város Művészeti, Victor Vasarely-díját adományozták Füsti Molnár Éva színművésznek. Vilmos püspök-díjjal gazdagodott Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológia Intézet igazgatója a több évtizedes kimagasló színvonalú iskolateremtő munkája, nemzetközileg is elismert kutató, valamint meghatározó tudományszervező tevékenysége elismeréseként. Dr. Somody Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészeti Doktori Iskola vezetője Zsolnay Vilmos-díjat vehetett át a festőművészet és művészetszervezés terén folytatott sokoldalú alkotói és oktatói tevékenységéért, valamint a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkásságáért.

Pécs Város Közgyűlése Városháza emlékérmet adományozott: 
Farkas Roland tűzoltó őrnagynak közel 30 év alatt tett kiemelkedő szolgálatteljesítéséért, a törökországi földrengés áldozatainak mentésében való példaértékű helytállásáért. 
Néhai Kovács Attilának riporteri, zenei és könyvszerkesztői magas színvonalú munkájának elismeréseként.
Dr. Szemelyácz Jánosnak az addiktológia, a szakpolitika területén tett elévülhetetlen érdemeiért.
Dr. Szilovicsné dr. Hollósy Andreának, a Pécs Megye Jogú Város Polgármesteri Hivatalában végzett közel 30 éves elhivatott, kiemelkedő pályafutásának elismeréseként.
Traj Ferencnek (képünkön) a mecseki feketekőszén bányászat emlékének megőrzéséért tett kitartó, áldozatos, hagyományőrző munkája, és életművének elismeréseként.

Pro Civitate Díjban részesült Dr. Pesti János nyelvész, nyugalmazott egyetemi docens, a nyelvművelés területén alkotott maradandó, kiemelkedő tevékenységéért. Ugyanezt az elismerést vehette át Stenczer Béla a színművészet területén és a közösségépítésben nyújtott több évtizedes kimagasló teljesítményéért, valamint dr. Tóvári Ferenc (képünkön), a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Sporttudományi és Testnevelési Intézet adjunktusa az úszásoktatás szakmódszertanának kidolgozásáért és a magas színvonalú több évtizedes oktató-szervező munkája elismeréseként.

Pécs Város Napján debütált a Pécsi Tudományegyetem Centenáriumára írt darabja is a Pannon Filharmonikusok és a PTE Egyetemi Kar előadásában a Kodály Központban.
A teljes díjátadó ünnepség itt megtekinthető.
Fotók: Hatházi-Müller Andrea

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni