close
CímlapEgyetemi életDr. Teszlák Péter az év agrárinnovátora

Dr. Teszlák Péter az év agrárinnovátora

2024. január 23.

Az Agrárminisztériumból dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár jelölte a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kutatási igazgatóját az év agrárinnovátora díjra. A felterjesztést és laudációt egy szakmai meghallgatás követte, ezután választották ki a kategóriák győzteseit.

Az év agrárinnovátora kategóriát már egészen biztosan dr. Teszlák Péter nyerte. Az Év Agrárembere címet a hagyományok szerint csak közönségszavazatok révén lehet megszerezni - vagyis február 1-ig érdemes szavazni Teszlák Péterre!

„Őszintén szólva meglepődtem” – meséli dr. Teszlák Péter, aki szerint a felterjesztéshez minden bizonnyal alapot adott a 2023-ban Pécsett immár másodszor megrendezett Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny, ahogy az is, hogy tavaly 22 új csemegeszőlőt jelentett be a PTE SZBKI.

„A szőlészet komoly változásokat él meg: Európa-, de világszerte is visszaesés tapasztalható a borfogyasztásban, így csökken a borszőlő iránti kereslet. A szőlővel foglalkozó szakemberek emiatt nagy lehetőséget látnak a csemegeszőlő-termesztésben.

Ezen a téren a fajták tekintetében a bogyóméret, a minőségi paraméterek, és a rezisztenciaszint növelése (főleg a peronoszpóra és a lisztharmat elleni ellenállóság) váltak fontossá. Magyarországon sok államilag bejelentett csemegeszőlő-fajta áll a termelők rendelkezésére, de alig van köztük korszerű, megújításra szorulnak” – mondja dr. Teszlák Péter.  Hozzáteszi: „A legtöbb nemesítőhely vagy munkacsoport a génbanki fejlesztésekhez kapcsolódik, hiszen az a lehetőségek tárháza, és a fajták diverzitása a nemesítés egyik alapja. A pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyedülálló génbankja mellett az is előnye, hogy a klónszelekciós és keresztezéses nemesítési munkának itt jelentős hagyományai voltak és vannak, ezekre tudunk alapozni.”

A jelölésben az is szerepet játszott, hogy Teszlák Péter igen komolyan veszi a disszeminációt. Egyrészt a kezdetektől oktat az Egyetemünkön 2016-ban indult szőlész-borász szakképzés keretein belül. „Ez a képzés a Kutatóintézettel együttműködve zajlik, itt kapják a hallgatók a szakmai alapokat és gyakorlati lehetőséget is biztosítunk. Jómagam az oktatásba is bekapcsolódtam, vannak kurzusaim, szakdolgozók  témavezetését is vállalom, jelenleg van PhD-hallgatóm is társtémavezetésben” – mondja dr. Teszlák Péter.

Az oktatói szerepen túl ismeretterjesztő előadásokat vállal, és nemcsak más egyetemeken ad elő, de gazdakörök, borversenyek állandó meghívottja is, és a közösségi média tematikus, szőlővel foglalkozó csoportjainak is szakértője. „Fontosnak tartom, hogy sokan megismerjék a szőlőművelést, a fajtákat, és a csemegeszőlőben rejlő lehetőségeket. Emiatt vállaltam el például a Zsolnay Negyed rezisztens szőlőinek szakmai felügyeletét. A város rendelkezésére is nagyon szívesen állok – érdekes volt például Pécs matuzsálemi szőlőtőkéjének védetté nyilvánításában szakértőként részt venni, mely még műemlékvédelmi kérdéseket is felvetett” – mondja dr. Teszlák Péter. 

A közönségszavazás február 1-ig zajlik, az
https://azevagrarembere.hu/kozonsegszavazas/
oldalon kell regisztrálni, majd annak e-mailes megerősítése után bejelentkezni és szavazni.

Hajrá, dr. Teszlák Péter, hajrá, PTE SZBKI!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni