close
CímlapEgyetemi életIndonéz-pécsi közös siker: a 39 hallgató befejezte az idei IISMA programot

Indonéz-pécsi közös siker: a 39 hallgató befejezte az idei IISMA programot

2023. december 20.

Harminckilenc lelkes indonéz fiatal fejezte be tanulmányait december 18-án a PTE-n, az indonéz kormányzati ösztöndíjprogram keretében. A BTK és az ETK képzésein résztvevő hallgatók a Dr. Halasy-Nagy József Aulában vehették át okleveleiket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Indonézia legkiválóbb fiataljai számára egy különleges ösztöndíjprogramot indított a szigetország kormánya. Nagy büszkeség, hogy idén ősszel a PTE-n kezdhette meg a legtöbb indonéz hallgató ezt a programot, mely révén két kar szakmai programján vehettek részt. A záróeseményen dr. Tarrósy István igazgató, dr. Bene Krisztián dékán, dr. Máté Orsolya igazgató és dr. Juhász Gábor tanszékvezető mondtak beszédet. Miután jávai nyelven köszöntötte őket, dr. Tarrósy István így fogalmazott: “Mindannyian sokat dolgoztunk a szemeszter maradandó sikerén!” Hangsúlyozta:

a Pécsi Tudományegyetem szeretettel várja vissza az indonéz hallgatókat, a jelenlegi program elvégzése után is bármely nemzetközi képzésre.

Ifan Mahdiyat Sofiana, Indonézia magyar nagykövetségének munkatársa is köszöntötte a végzett fiatalokat. Elmondta, hogy identitásukat meghatározza az, hogy országukon kívüli kapcsolatokra, élményekre, tapasztalatokra építenek. Egy indonéz gyermekdalt is idézett, melynek első pár sorát együtt énekelték a  hallgatókkal - ez is arról szól, hogy “új világokat felfedezni, más nemzetektől tanulni az indonéz DNS része”. Ahogy Ifan Mahdiyat Sofiana fogalmazott:

országunk szigetekből áll, amiket nem szétválaszt, hanem összeköt az óceán. Hozzátok haza a tudást, a bölcsességet, amit Pécsen tanultatok!” 

Dr. Russell Alan Barkley oktatással kapcsolatos podcastjából idézet: a fiatalokra csak kevés idő van hatni, 21 éves kor felett már mit sem számít a genetika vagy az oktatás - a környezetet is meg kell változtatni ahhoz, hogy maradandó fejlődés legyen elérhető. És éppen ez az, amihez pécsi tartózkodásuk hozzásegítette ezeket a hallgatókat.  Ifan Mahdiyat Sofiana nemcsak gratulált a hallgatóknak, de azt is hangsúlyozta:

az ilyen tapasztalatok révén biztos karriert tudhatnak magukénak.

A két hallgatói csoport vezetői, Muhammad Ghozian Rosis és Nur An Nuha Muniroh is összefoglalták Pécsett szerzett tapasztalataikat. A tanórák mellett szakmai gyakorlaton is részt vettek, a BTK „Közösségfejlesztés” programjában pécsi civil közösségeknél (a Drukker, a Kerek Világ Alapítvány, a Pécsi Közösségi Alapítvány, az Élmény Tár Tanoda, az Emberség Erejével Alapítvány) töltöttek időt. Az ETK „Egészség, Sport és Technológia” programjában a hallgatók a Rátgéber Kosárlabda Akadémián töltötték a gyakorlatukat. Az ETK diagnosztikai laborjai kapcsán Nur An Nuha Muniroh így fogalmazott: “Nagy élmény volt a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel megismerkedni, igazán nagyon köszönjük a lehetőséget!” Mindketten kiemelték közös kulturális élményeik közül az országbemutatót, illetve az International Seasons keretében megvalósult Indonézia Napot. Muhammad Ghozian Rosis a sokatmondó

#BeyondexPECStation

kifejezéssel foglalta össze, mennyire sokszínű és nagyhatású élménnyel távoznak Pécsről.
Az okleveleket dr. Bene Krisztián, dr. Máté Orsolya és dr. Pozsgai Gyöngyi, a PTE Nemzetközi Igazgatóság Study Abroad programirodájának vezetője adták át.
Az indonéz ösztöndíjprogram jövőre is folytatódik, a PTE Nemzetközi Igazgatóság ismét pályázik arra, hogy a világ legnagyobb szigetországából minél több fiatal kaphasson képzést a PTE-től, illetve általuk az egyetem polgárai, a város és a régió is kaphasson olyan értékes visszajelzéseket és segítő szándékú új nézőpontokat, melyekkel a most távozó indonéz fiatalok megajándékozták Magyarországot.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni