close
CímlapEgyetemi életKettős jubileumot ünnepel a Pécsi Építész Iskola

Kettős jubileumot ünnepel a Pécsi Építész Iskola

Szakmai rendezvénysorozattal tiszteleg az intézmény az iskolaalapító elődök munkássága előtt május 9-10. között. Konferencia, szimpózium, kiállítások és szoboravatás is szerepelt a programban.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara több fontos mérföldkőhöz érkezett 2019-ben. A kar idén ünnepeli az építész egyetemi szintű képzés indításának 20., a Breuer Marcell nevével fémjelzett doktori iskola alapításának 15. évfordulóját. Ez a két képzési szint tette lehetővé a Pécsi Tudományegyetemen a Műszaki Kar számára az egyetemi karrá válást, és biztosította az érintett tudományterületek, szakmacsoportok számára az oktatói utánpótlást.

15/20 - Építészeti tárlat

A kiállításon, amely a Modern Városok Program keretében elkészült É81 kiállítótérben kapott helyet a PTE Műszaki Karának Építész Intézetében végzett egykori hallgatók válogatott munkái láthatók, köztük számos Pro Architectura, Ybl-díj, Junior Príma, díjas alkotóval.

Ugyanakkor a kiállítás célul tűzte ki az Építész Intézet jelenlegi profiljának, a ’Pécsi Iskola’ fiatal, szakmagyakorló oktatóinak munkásságát a nagyközönség elé tárni. Az elkészült mérnöki, művészi alkotásokat felsorakoztató kiállítási anyagot hazai és nemzetközi szakemberekből álló kurátori bizottsága állította össze.

Pécs építészete tegnapelőtt, tegnap, ma és holnap – tematikus előadássorozat

A tematikus előadássorozat a pécsi építészképzés húszéves jubileumára tervezett nemzetközi szakmai programok részeként, nyújt betekintést a pécsi mozgalmak, építészeti nóvumok, a Pécset építészeti, művészeti szempontból érintő nagy korszakok főbb állomásaiba. A tematika nagyjából 100 évet ölel fel, a korai korszakoktól a modernizmuson, avantgardon keresztül jut el napjainkig, mutat rá következtetésekre, összefüggésekre, és próbál az iskolalapító professzorok – Bachman Zoltán, Kistelegdi István, Hübner Mátyás – szemüvegén keresztül a 20 évvel későbbi jelenig eljutni.

Az előadássorozat programját P. Szűcs Julianna művészettörténész válogatta – fő ismérvük, hogy mindannyian valamilyen módon pécsi kötődéssel bíró, Pécs építészeti világával valami módon kapcsolatot ápoló műértők, alkotóművészek, művészettörténészek, kritikusok.

BALSAN – Dare your dreams kiállítás

A BALSAN Európa egyik vezető szőnyeggyára. A PTE MIK egyetemi építészképzése az alapító professzorok, Bachman Zoltán és Kistelegdi István víziója szerint egy olyan képzés, amely feleleveníti és újrafogalmazza az építészet és társművészetei közötti kapcsolatot. Négy egyetem, a National School Fine Arts De Lyon, a párizsi ENSAAMA, a stockholmi Beckmans College of Design és a madridi Iade School of Design hallgatóival dolgoztak már együtt, az idén pedig egy lengyel, egy japán és egy szingapúri egyetemmel bővült az együttműködés. A közös munkát Charlotte Leray, Stephanie Bourgeois és Joëlle Mayer segítette a Balsan részéről, a konzulensek Bachmann Erzsébet, Krámlí Márta és Németh Pál voltak. 19 hallgató terve készült el, amit a cég legyárt és a szőnyegek a 15/20 Pécsi Építész Iskola jubileumi programsorozat keretén belül állították ki őket az É81 kiállítóterében.

Places and Technologies 2019 Nemzetközi Konferencia

Az idei lesz a 6. nemzetközi tudományos összejövetel, melynek a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara ad helyet 2019. május 9-10-én. A konferencia alcíme: Tartsunk lépést a technológiával, hogy az épített örökség a jövendő generációk életterévé váljon.

A Places and Technologies konferenciasorozatot a Belgrádi Egyetem alapította azzal a céllal, hogy különböző tudományterületek képviselőinek együttműködésével elősegítse a városok, épületek és infrastruktúra fejlesztését, tervezését és építését a jövő kihívásainak való megfelelés érdekében.

Bachman Zoltán szoboravató

Köszöntőjében Medvegy Gabriella a MIK dékánja kiemelte: a kar jelenlegi státuszának, jövőjének szempontjából felbecsülhetetlen az a munka, amit az alapítók végeztek. A jubileumi programsorozat tisztelgés az alapítók előtt, mindenek előtt Bachman Zoltán előtt.

A szoboravatás alkalmával többen méltatták az iskolaalapító Bachman Zoltánt, többek között Medvegy Gabriella a MIK jelenlegi dékánja, Kukai Tibor, Hübner Mátyás, valamit Bachman Zoltán özvegye. A MIK volt dékánja, (az alapító fia), Bachmann Bálint köszöntőjében hagsúlyozta, hogy az alapítónak a nemzetközi kitekintése, küldetéstudata volt az alapja annak, hogy létrejöhetett az építészképzésben ez az iskola, amely az ő öröksége.

Aknai Péter

Aknai Péter

újságíró

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni