close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértKollektív megjelenés az Ipar Napjai szakkiállításon

Kollektív megjelenés az Ipar Napjai szakkiállításon

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara valamint kilenc helyi ipari vállalkozás – Contrall Kft., Glt Delta Kft., Honsa Kft., Kontakt-Elektro Kft., Körber Hungária Kft., Matro Kft., Magnus Aircraft Zrt., Somapak Kft., Z Elektronika Kft. - közösen jelent meg az Ipar Napjai 2023. szakkiállítás és vásáron, melyet május 16. és 19. között rendeztek meg a Hungexpo területén. 

Mennyire voltak elégedettek a kiállítással, és az annak révén kötött kapcsolatokkal?
Dr. Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke:
A kiállítás, bár elmaradt a pandémia előtti szinttől, mégis a hazai ipar erejét mutatta meg. A pandémia évei az erre adott globális, uniós, hazai rossz gazdaságpolitikai válaszok megtépázták az európai ipart. Átalakították az életet, ezen belül a gazdasági, üzleti kapcsolatok módszereit is.  

Az ipar napjai megmutatta, nem lehet mindent a virtuális térbe terelni, az innovációhoz, a bizalomhoz, a versenyképességhez szükség van a személyes kontaktusokra is.

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja: A kiállítás magas szakmai színvonalon, sok kísérőprogrammal zajlott, ami sok hasznos információval szolgált számunkra. A négy napban több új partnerrel gazdagodtunk, a lezajlott eszmecseréink pedig megnyithatják a lehetőséget új szakmai együttműködések kialakulása elött.  

Láttak példát más egyetem/kamara részéről is a két pécsi szervezetéhez hasonló kezdeményezésre? Ha nem, mennyiben jelenthet ez versenyelőnyt számunkra?
Dr. Síkfői Tamás: Korábban volt rá példa a pandémia előtt, hisz mi magunk is azt az ötletet adaptáltuk, mert látható volt, az új beruházók, a gazdasági, kormányzati partnerek mennyire becsülik egy-egy város ilyen szintű összefogását a fejlődés érdekében. Most már csak mi pécsiek léptünk így fel, nagyon sajnálom, hogy a városi önkormányzat a távolmaradás mellett döntött, de a cégek, az egyetem és a kamara méltó módon képviselte a várost.
Decsi István: A modellváltás velejárója a nyitás, az Egyetemen belüli szemléletváltás, s ennek egy manifesztuma volt az expón való megjelenésünk is.

Napi szinten tapasztaljuk, hogy a Pécsre érkező potenciális befektetőkkel folytatott konzultációk első kérdései között szerepel az Egyetemmel való együttműködés lehetősége és tartalma. Ez igaz a munkaerőpiaci lehetőségek, de a kutatás-fejlesztés és innováció tekintetében is.

Ezért a megközelítés úgy helytálló, hogy a PTE jelenléte a befektetők vonzásában szükségszerű, hiánya sokkal inkább versenyhátrány ma már.

Terveznek a közeljövőben közös, nyílt eseményt?
Dr. Síkfői Tamás:
 Két éve februárban kezdeményezésünkre stratégiai megállapodást írt alá a kormánybiztos, a megye, Pécs, az egyetem és a kamara. Bármennyire is kikerültek belőle az előkészítés során a konkrét vállalások, határidők, mégis jó keretet ad a város és a megye gazdasági versenyképességének növelésére. Persze csak akkor, ha fegyelmezetten mindenki tartja magát a vállalásaihoz. Ezekben szerepel a közös fellépés itthon és külföldön is, pl. a humánerőforrás, a lakosság, a szakemberek visszacsábítása és a műszaki betelepítés ösztönzése, támogatása.  
Decsi István: A PTE részéről egyre több regionális klaszterszervezet munkájában vagyunk jelen.

Szeretnénk a klasztertalálkozók aktív részesei lenni, tanulni és tapasztalni, hogy a vállalati igények ismeretében alakíthassuk képzési portfóliónkat és kutatási irányainkat.

Mit gondolnak, hogyan változna, lenne-e közös stand egy jövőbeni, tíz év múlva rendezett eseményen? Merre halad majd a jövőben a két szervezet kapcsolata, milyen közös célokat tűztek ki maguk elé?
Dr. Síkfői Tamás:
Látva a hazai sikervárosok példáját egyértelmű, hogy az önkormányzat, az egyetem és a kamara összefogása kitűnő platformot teremt arra, hogy új beruházásokat vonzanak, megoldják a vállalkozások elé tornyosuló felesleges akadályokat, közösen fejlesszék a humán erőforrás kapacitást, és ösztönözzék a helyi tudásbázis és a helyi gazdaság sokrétű innovációs, K+F együttműködését. Mindez benne foglaltatik a stratégia megállapodásban is. Remélem, jövőre exponenciálisan nagyobb eredményekkel dicsekedhetünk, mint jelenleg. De azért még nagyon sokat tenni kell.
Decsi István: Egyetemünk kapcsolata a kamarával ma már nem csak vezetői szinten, de a hétköznapi, operatív feladatokban is folyamatos. Ez nem csak az együtt megálmodott rendezvényekben ragadható meg, de jelen van a cégekkel közös gondolkodás szinte minden területén, ahol szervezeteink szinergiában működve jól kiegészítik egymást.

Megítélésem szerint a közös fellépésnek és a személyes meggyőzésnek mindig is kitüntetett szerepe lesz az üzleti életben. Egy tíz év múlva esedékes eseményen már reményeim szerint legalább kétszer ekkora standdal, számos új céggel és ennek megfelelő súllyal képviselhetjük a várost és a régiót a hazai és a nemzetközi cégek találkozóján.

Az UnivTV tudósítása az eseményről ezen a linken érhető el.
Az előzményekről pedig ebben a cikkben írtunk.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni