close
Címlap1. A szegénység felszámolásaA "Mi Európánk" - Ír Nap a PTE-n

A "Mi Európánk" - Ír Nap a PTE-n

A Nemzetközi Évad (International Seasons) keretében Ír Napot szervezett Írország Nagykövetsége, a PTE BTK Anglisztika Intézete, a Zenélő Egyetem és a Nemzetközi Igazgatóság. Nagy megtiszteltetés, hogy Írország Nagykövetsége a Pécsi Tudományegyetemet választotta az ország 50 éves európai uniós tagságát bemutató utazókiállítás első helyszínéül. A „Mi Európánk” című kiállítást Őexcellenciája Ronan Gargan, Írország budapesti nagykövete nyitotta meg március 23-án a BTK-TTK alulában. A szintén 50 éves EU jubileumát ünneplő Dánia budapesti nagykövete Őexcellenciája Erik Vilstrup Lorenzen is Pécsre látogatott. A két diplomata közösen tartott előadást a témában a Vargha Damján teremben.

Írország 2023-ban különleges évfordulót ünnepel: 50 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, 1973. január 1-én lépett be az akkori Európai Gazdasági Közösségbe. Az évforduló kapcsán Írország Külügyminisztériuma egy kiállítást állított össze az ír uniós tagság különböző aspektusairól, kiemelt szerepéről az ország életében. A következő három hónapban Írország budapesti nagykövetsége ezt az izgalmas magyar nyelvű kiállítási anyagot egy roadshow keretén belül négy vidéki egyetemen (Pécsett, Egerben, Debrecenben, Kőszegen) és számos budapesti egyetemen (Corvinus, ELTE, Károli Gáspár, Kodolányi János Egyetem) mutatja be.

„Írország, Dánia és az Egyesült Királyság egyszerre lépett be az Európai Unióba. Ez hatalmas jelentőségű, pozitív változást előidéző lépés volt Írország számára, ezt mutatja be ez a kiállítás, valamint a mi hozzájárulásunkat az EU-hoz”

– nyitotta meg a kiállítást a BTK-TTK aulában Őexc. Ronan Gargan. A nagykövet inspiráló beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a tagok együttműködésének kiemelt jelentősége tulajdonít.

Ezt követően az impozáns Vargha Damján konferenciateremben folytatódott a nagyköveti látogatás. Elsőként Írország budapesti nagykövete foglalta össze az ország 50 éves uniós tagságát, az 1973-as csatlakozás óta elért hatalmas fejlődést, hogy a relatív gazdasági stagnálás helyett sikerek és nagyfokú nyitottság jellemzi az országot, ami mind ennek az igen jelentős döntésnek az eredménye. A példaértékű ívet olyan értékrend mentén sikerült elérniük, amely előtérbe helyezi a béke és a szolidaritás fontosságát, a szegénység megszüntetését. „Az utóbbi évek olyan mértékben teszik próbára az EU-t, mint eddig még soha.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a következő fejezetet is közösen írjuk”

– emelte ki az összefogás szerepét Őexc. Ronan Gargan nagykövet.

Majd Őexcellenciája Erik Vilstrup Lorenzen, a Dán Királyság magyarországi nagykövete előadásában visszatekintett országának EU tagságára: „Egy pillanatra sem kérdőjelezhetjük meg, hogy 1972-ben a népszavazáson jól döntött Dánia, amikor az uniós csatlakozás mellett tette le a voksát.

Az európai összefogás abszolút kulcsfontosságú Dánia számára, így volt ez a múltban, és így lesz a jövőben is.

Hiszen együtt többek vagyunk, mint a részeink összege” – hangsúlyozta a diplomata.

Ezt követően a jelenlévő hallgatók számos kérdést tettek fel a két nagykövetnek, akik készséggel és részletesen válaszoltak az érdekes kérdésekre. A nap a PTE BTK Ír-magyar irodalmi és művészeti kapcsolódások c. konferenciával folytatódott a PTE BTK Anglisztika Intézet szervezésében, valamint a JESZ közreműködésével Brian Friel: A Jalta-játék c. darabjával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az Ír Napot különleges ír népzenei koncert zárta a Beck Zoltán és Beck Zaza (30Y) előadásában.

Fiatal ír rendezők szuper rövidfilmjei »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni