close
Címlap3. Az egészség és a jóllétUltramodern Fogászati Oktatási Központ a PTE-n!

Ultramodern Fogászati Oktatási Központ a PTE-n!

Ultramodern, a 21. századnak megfelelő színvonalú fogorvosi ellátást és fogorvosi képzést/kutatást tesz lehetővé a Fogászati Oktatási Központ, melynek épületét március 3-án adták át.

A fehéren csillogó többszintes tömb a Szigeti úton, a PTE ÁOK elméleti tömbjével szemben, az egykori Lakits laktanya épületének helyén áll – a szomorú sorsú laktanyának történetéről egyébként a központ belső tereiben meg is emlékeznek.

A közel háromezer négyzetméteres, ötszintes épület a fogászati ellátás és gyakorlati képzés teljes spektrumát megjeleníti. A fogorvosképzés gerincét a több mint 60 korszerű fogászati munkaállomás biztosítja,

ami egy körpanorámás elrendezésben öleli körbe szintenként a középső közlekedőt és betegvárót. Az új központban 600 hallgató kap majd elméleti és gyakorlati tudást, és a felsőbb szinteken hallgatói, kutatói, oktató és adminisztrációs terek is helyet kaptak.

A nemzetközi és magyar hallgatók számára a közösségi teret a panorámaterasz jelenti majd, melyet éjszakánként bíbor színű ledvilágítás fog körbe. A város és a régió számára is fontos fordulópont ez az épületátadó: éves szinten mintegy 46 000 beteget gyógyítanak majd itt. Az új létesítményt nemcsak gyalogosan, közösségi közlekedéssel és kerékpárral lehet majd könnyedén megközelíteni, de az épület személygépkocsi forgalmát közforgalmi parkoló is segíti.

Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa és Nagy Ákos Károly klinikaigazgató.

„Fantasztikus alkalom a mai, főleg, ha belegondok, hogy már tíz éve gondolkodtunk azon, hogyan szerezzük meg az orvosképzés számára ezt a területet”

– idézte fel az egykor gumicsizmában zajlott egykori terepszemlék hangulatát Miseta Attila, a PTE rektora, megköszönve mindazok munkáját, akik a hosszúra nyúlt folyamat sikerré éréséhez hozzájárultak.

„A múltban fogan a jövő” – így fogalmazott Kásler Miklós, az EMMI minisztere, aki nemcsak a múlt heti Idegsebészeti Klinikán lezajlott fejlesztést és a Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont alapkőletételét idézte fel, de hosszan beszélt arról is, milyen történelmi események sorozata vezetett ahhoz, hogy Pécsett egyetem, s az ehhez fűződő egészségügyi csúcsszolgáltatások és kutatások a jelenben létrejöhettek. A Pécsi Tudományegyetem kiemelt fontosságot tulajdonít centenáriumának, mellyel azt ünnepli, hogy az Erzsébet Tudományegyetem száz éve Pozsonyból Pécsre költözött, és ezzel a Magyarországon először egyetemet magáénak tudhatott város ismét egy felősoktatási intézmény otthona lett.

Az önálló pécsi fogorvosképzés 1975-ben nyitotta meg a kapuit, a Dischka Győző utcai épületben. „Ez akkoriban nagy előrelépést jelentett mind az infrastruktúra, mind a szellemiség szempontjából is” – idézte fel saját orvosi képzését Bódis József államtitkár, majd hozzátette: „Olyan fejlődés alapjai teremtődtek meg, melyben a pécsi fogorvosképzés megmutathatta minőségi voltát, és az idegen nyelvű képzések elindulásával a nemzetközi piacon is meg tudta csillogtatni azt.”  A Dischka utcai épület 100-120 hallgató oktatására volt alkalmas, ám a hallgatók száma azóta megötszörződött. Az államtitkár a pécsi fogorvosképzés önállósodási elképzeléseit sem rejtette véka alá: „Időről időre felmerül, hogy váljék-e önálló karrá a fogorvosképzés. Úgy gondolom, a modellváltás lehetőségeivel élve, - ugyan kézenfogva az orvoskarral - mégis önállóbban tudnak fejlődni immár.”– szögezte le Bódis József, aki kiemelte Jenei Zoltánnak, a PTE korábbi kancellárjának, jelenleg országos kórház főigazgatónak a fejlesztéshez nyújtott segítségét is

 „Igazi siker ez, mely emeli a pécsi orvosképzés presztízsét, és megerősíti abban, hogy az európai felsőoktatási piac fontos tényezőjévé vált”

– mondta Bódis József, majd a jelen kontextusára utalva hozzátette: „A pandémia lassul, de a vírus itt van velünk, múlt héten pedig a szomszédunkban tört ki a borzalom. Tudom, mennyire hamar reagált az utóbbira az egyetem, és köszönöm azt a pozitív hozzáállást, melyet ezekben a vészterhes időkben az egyetem és polgárai tanúsítottak tartásból, emberségből, szolidaritásból.”

Dr. Nagy Ákos Károly, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója az új központ kapcsán elmondta: „Az eddigi 42 munkaállomáson folyó ellátás az új épületben már 61 korszerű széken valósulhat meg, sőt, a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is biztosítani képes. A beruházásnak köszönhetően

a kiemelten gyakorlatorientált fogorvosképzés oktatási környezetének modernizálásával, a hallgatók tanulását támogató infrastrukturális környezet kialakításával jelentős mértékben nő a fogorvostan hallgatók és szakfogorvosok képzésének, valamint a szakfogorvosok élethosszig tartó továbbképzésének színvonala”

hangsúlyozta a klinikaigazgató.

Pécsett a fogászati képzés elindulása Oravecz Pál professzor nevéhez köthető, aki 1937-ben kezdte meg az alapok megteremtését. Az akkor kinevezett szakelőadó 1937. április 10-én délután tartotta meg a Sebészeti Klinika előadótermében első fogászati előadását Összehasonlító dentális anatómia címmel.
A pécsi fogorvosképzés egykori alakjának tiszteletére emlékérmet alapított a PTE ÁOK. Az elismerést azok kaphatják meg, akik sokat tettek a pécsi fogorvosképzésért. Az emlékérmeket a Fogászati Oktatási Központ ünnepélyén adták át első alkalommal. Az elismeréseket  Tényi Tamás (PTE ÁOK dékánhelyettes) és Nagy Katalin (Magyar Fogorvosok Egyesülete) adták át.

Az Oravecz Pál emlékérem első díjazotjai: Szabó Gyula, Szabó János és Olasz Lajos professzorok.

A PTE ÁOK Fogászati Oktatási Központ 2022 nyarától üzemel majd teljes kapacitással.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni