close
Címlap14. Óceánok és tengerek védelmeStratégiai partnertalálkozó és díjátadó a KTK-n

Stratégiai partnertalálkozó és díjátadó a KTK-n

Stratégiai partnertalálkozót szervezett a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara május 30-31-én, melyen több, mint tíz nemzetközi oktató és egyetemi vezető vett részt. A kétnapos tanácskozás fókuszában a nemzetközi akkreditáció, valamint a stratégiai partnerekkel való együttműködés és az ezzel kapcsolatos jó gyakorlatok megosztása volt. A konferencia keretében a kétévente átadott rangos Globális Perspektíva Díjat ezúttal dr. Nevenka Čavlek, a Zágrábi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Turizmus Tanszékének oktatója, az ITHAS megalapítója vehette át.

Interjú a díjazottal, dr. Nevenka Čavlek-kel: Fenntartható turizmus elméletben és gyakorlatban »

A konferencián résztvevők Hollandiából, Indiából, Franciaországból, Horvátországból, az Amerikai Egyesült Államokból és Budapestről érkeztek. Köztük olyan kiemelt partnerintézmények képviselői is Pécsre látogattak, mint az Ohio Egyetem, valamint az ESDES Lyon Business School. A partnertalálkozó második napját dr. Szűcs Krisztián általános dékánhelyettes nyitotta meg a PTE KTK dr. Halasy-Nagy József Aulában, majd ismertette a 2020-ban alapított Globális Perspektíva Díj 2022 évi díjazottja, dr. Nevenka Čavlek tudományos eredményeit, sikereit, akinek a munkássága a kar nemzetközisítési törekvéseihez nagyban hozzájárult. „Dr. Nevenka Čavlek 1997-ben szerzett doktori fokozatot a Zágrábi Egyetemen, ahol 1993 óta dolgozik. Ezt megelőzően komoly tapasztalatot szerzett a turizmus területén. Jelenleg a turizmus menedzsment posztgraduális képzés vezetője, valamint az Acta Turistica című interdiszciplináris tudományos folyóirat főszerkesztője, tovább több nemzetközi turisztikai témájú szaklap szerkesztőségének munkatársa” – méltatta a kiemelkedő szakembert a dékánhelyettes, majd hozzátette:

„Čavlek professzor egész szakmai karrierjét a turizmusnak szentelte, legyen szó annak gyakorlati, kutatási, oktatási és élményalapú tanulási aspektusairól.”

Az egyedülálló tanulmányi programot, amelyet Nemzetközi Tengeri Turisztikai és Vendéglátóipari Akadémia néven ismerhetünk (International Tourism and Hospitality Academy at Sea - ITHAS, lásd erről készült interjúnk - a szerk.) Čavlek professzor hozta létre, és 2021-ben a PTE KTK is csatlakozott a nemzetközi turizmus terén multikulturális, élményalapú tanulási lehetőséget nyújtó, rendkívüli projekthez.

„Eddig 1525 hallgató vett részt ebben a programban, köztük a PTE KTK turizmus-vendéglátás szak két kiemelkedő hallgatója, akiknek lehetősége volt csatlakozni, és multikulturális tapasztalatokat szerezni”

– mutatta be dr. Szűcs Krisztián a programot, és kiemelte: „A 2021-es ITHAS tanulmányút alkalmával meglátogatták a Perzsa-öböl főbb turisztikai nevezetességeit, valamint a Dubaji Világkiállításon is részt vettek. Ezáltal a résztvevőknek lehetőségük nyílt a gyakorlatban megtapasztalni, amit elméletben megtanultak.”

A laudációt követően dr. Schepp Zoltán, a PTE KTK dékánja adta át a Globális Perspektíva Díjat (Global Perspectives Award) dr. Nevenka Čavlek-nek, aki köszönő beszédében hangsúlyozta: „Ez a díj nem csak hatalmas megtiszteltetés, hanem egyben egy elköteleződés, hogy teljesítsem a küldetésem, ami nem más, mint a multikulturális környezet megteremtése a turizmus oktatás és bármely egyéb tanulmányok terén, hiszen a turizmus rengeteg szállal kötődik egyéb területekhez is.”

Az általa alapított, több nemzetközi egyetem közreműködésével megvalósuló élményalapú tanulmányút, az ITHAS különlegességeit, eddigi tapasztalatait összegezte előadásában dr. Nevenka Čavlek, amelyre sokan voltak kíváncsiak. Az ITHAS történetéről, a 2021-es programról és az igazán multikulturális csapatról számolt be a turisztikai szakértő. A gyakorlati tapasztalás fontosságát, majd annak elméleti háttér nyomán való elemzését, megvitatását emelte ki, valamint a különböző kultúrákkal, eltérő nézőpontokkal való ismerkedést, és a komoly szakmaiságot helyezte fókuszba dr. Čavlek, aki néhány kedves történetet is felidézett. Említette, hogy a hallgatók tengerész képzésben is részt vesznek a hajón, így a 2021-es ITHAS alkalmával a vitorlás 50 méteres árbocára is megtanultak biztonságosan felmászni, és kezelték a vitorlákat. Megtudhattuk, hogy még a tériszonyos hallgató is legyőzte a félelmét, és a hajó kapitánya és legénysége is rendkívül megkedvelte a hallgatókat, s az érzés kölcsönös.

A Shabab Oman II (fotó: wikipedia)

„Az egyik legszívmelengetőbb történet az volt, amikor a 2021-es ITHAS csoport tagjai közül 14-en elutaztak Dubrovnikba, hogy a Shabab Oman II kapitányát és legénységét köszöntsék, akik tárt karokkal fogadták őket, a fedélzetre is meghívták őket. Olyan ez, mint egy nagy család!”

– idézte fel dr. Nevenka Čavlek beszédében. Az előadást követően kérdésekre is szívesen válaszolt a díjazott.

Fenntartható turizmus elméletben és gyakorlatban »

Fenntartható fejlődési célok, melyekhez a cikk témája kapcsolódik:

Minőségi oktatás

Óceánok és tengerek védelme

Partnerség a célok eléréséért

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni