close
CímlapEgyetemi életTanévnyitó, és a Centenáriumi ünnepségsorozat kezdete

Tanévnyitó, és a Centenáriumi ünnepségsorozat kezdete

2021. szeptember 01.

7500 elsőéves kezdi meg tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen a 2021/2022-es tanévben. Ők álltak az ünnepélyes szenátusi ülés fókuszában, de egyúttal kezdetét vette a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriuma előtt tisztelgő rendezvénysorozat is. A rendezvényt szeptember elsején – mely 2017 óta hivatalosan is a Magyar Felsőoktatás Napja az 1367-es pécsi egyetemalapítás miatt – a Dr. Halasy-Nagy József Aulában tartották.

Beszédében Miseta Attila rektor kitért arra, hogy az elmúlt évtized korábban nem látott fejlesztéseket hozott a Pécsi Tudományegyetemen, melyek töretlenül folytatódnak. Hangsúlyozta, a változásokat előnyünkre fordítani kötelező feladatunk. Kiemelte az együttműködés fontosságát az egyetem, a város és a tágabb régió szereplői között. Felhívta a figyelmet az egyetem harmadik missziós tevékenységének fontosságára, mind az innovációk segítésében, mind pedig a szociális szférában. Megemlítette, hogy az egyetem jó felvételi eredményeket ért el. A lehetőség a tanulásra és fejlődésre minden hallgató számára biztosított, de kitartó munka nélkül aligha megvalósítható.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány köztünk van, s hogy az egyetlen igazán hatékony mód a leküzdésére az oltás felvétele. „Akik felvettük az oltást, sokan vagyunk, de nem elegen. Akik nem oltakoztak, komoly veszélynek vannak kitéve. Ezért a védekezés nemcsak egyéni, hanem közösségi feladat is. – hangsúlyozta a rektor, aki beszédét egy Assisi Szent Ferenc-idézettel zárta: Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen.” Ezután pedig a hagyományoknak megfelelően bejelentette: 

„A 2021/2022-es tanévet megnyitottnak nyilvánítom.” 

„Csodaként éltem meg az elmúlt időszakot” – kezdte beszédét Bódis József, a PTE rector emeritusa, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.
„Az egyetemi élet olyan dimenzióba emel, mely az egész társadalmat viszi előre. Ehhez eszközök, források kellenek. A modellváltás az egész felsőoktatási rendszerben 1500 milliárd Forint fejlesztési lehetőséget hoz a teljes magyar felsőoktatási rendszerben, melyben a humánerőforrástól az infrastrukturális fejlesztésig sok elem van. A felsőoktatás felmért igényei majdnem a dupláját teszik ki ennek az összegnek – nem lehetetlen, hogy az évek folyamán az is realizálódjon.” Magyarország Kormányának felsőoktatásért felelős államtitkára szerint ez a Pécsi Tudományegyetemre vetítve csak a működést tekintve az eddigi költségvetésnek csaknem kétszeresét jelenti. Azt is hangsúlyozta, hogy mindezt „nem biankó csekként, hanem konkrét programok mentén” kapja a PTE, mellyel egyben meg is méretteti magát.


„Nem mindenki hisz a modellváltásban, nem mindenki érti a lényegét, és nem mindenki hisz abban, hogy pusztán a modellváltás miatt jobb helyzetbe kerül a Pécsi Tudományegyetem. Akik hisznek benne, azokkal összefogva győzzük meg azokat, akik még nem hisznek benne. 
Nőjön az értők tábora – mert ezt nem magunkért, hanem a fiatalokért, az intézményünkért tesszük.” jelentette ki Bódis professzor, majd beszédét latinul zárta:

Vivat crescat floreat Universitas Quinqueecclesiensis!”

„Szeptember elseje a város és az egyetem közös ünnepe. Pécs és a Pécsi Tudományegyetem ezer szálon kötődik egymáshoz a kettő: az egyetem kiemelt rangot ad a városnak, és Pécs legfontosabb stratégiai partnere a PTE. Pezsgést, színt, változatosságot hoznak Pécsre a hallgatók, és forgalmat is generálnak a helyi kisvállalkozások számára.” – ecsetelte a kapcsolat fontosságát Péterffy Attila, majd hozzátette: „Polgármesterként a párbeszéd és együttműködés híve vagyok. Az egyetem képviselőivel előremutató az együttműködésünk.”


A tanévnyitó szenátusi ülés keretében Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes megnyitotta a Pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem Pécsre helyezésének centenáriumát ünneplő rendezvénysorozatot, amely a mai naptól egészen 2023. október 14-ig tart majd. 
Míg 2017-ben az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulóját ünnepeltük, addig 2021 és 2023 között az 1923-tól folyamatosnak tekinthető modernkori pécsi felsőoktatásra kerül a hangsúly.” – mondta a rektorhelyettes.
A centenáriumi programsorozat mottója:

„A múltból a jövő felé”.

Azért választottuk ezt a mottót, mert amellett, hogy szeretnénk megmutatni egyetemünk hagyományait, szeretnénk megismertetni alaposabban a Pécsi Tudományegyetem múltját. Nagy hangsúlyt kívánunk helyezni arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem a 21. században felmerülő kihívásokra, társadalmi, oktatási, tudományos téren milyen innovatív, jövőbe mutató válaszokat tud kínálni. Az ilyen programok kapcsán megszokott tudományos rendezvények, konferenciák mellett a nagyközönséget és jövendőbeli hallgatóinkat is szeretnénk megszólítani. Olyan programokkal, programelemekkel készülünk, mint például fényfestés, városi tárlat, színházi bemutató, PTE 100 Pécs-Eszék futóverseny, középiskolai tanulmányi versenyek, valamint az egyetem emblematikus épületeit bemutató egyetemtopográfiai applikáció-fejlesztés, amelyek bizonyosan vonzóvá teszik a PTE Centenáriumát.”  - ismertette a részleteket Fedeles Tamás.
A rektorhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai naptól kezdődően

a pte.hu/centenarium weboldalon lehet nyomon követni az ünnepségsorozat programjait,

melyek közül a Janus Egyetemi Színház ma esti premierjére hívta fel a figyelmet.


Az eseményen az egyetem rektora, Miseta Attila hallgatói kitüntetéseket adott át, majd az egyetemet fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnökével, Bódis Józseffel együtt köszöntötték a PTE új professzorait, ugyanis az egyetem tizennégy oktatóját Áder János köztársasági elnök 2021. szeptember első napjától nevezte ki egyetemi tanárrá.
Ezt követően került sor a Pécsi Tudományegyetem legmagasabb rangú díjainak átadására. Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Figler Mária, az Egészségtudományi Kar professor emeritája, a Kar alapításában, a dietetikus és táplálkozástudományi képzés indításában és kibontakoztatásában, tudományos és gyógyító, valamint közéleti tevékenységében felmutatott kimagasló eredményeiért. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Font Márta, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar professor emeritája, a Pécsi Tudományegyetemért végzett áldozatos munkája elismeréseként, mellyel hozzájárult a magyar felsőoktatás, a tudomány és a kultúra fejlődéséhez, valamint a Pécsi Tudományegyetem sikereihez.

Díjak, elsimerések a Tanévnyitó Ünnepi Szenátusi Ülésen »