close
CímlapEgyetemi életZsoldos Tamás lett a hazai Brain Bee nyertese

Zsoldos Tamás lett a hazai Brain Bee nyertese

2023. április 25.

Második alkalommal rendezte meg a PTE Idegtudományi Centrum és a Magyar Idegtudományi Társaság a Brain Bee elnevezésű idegtudomány témájú megmérettetést, mely győztese képviselheti hazánkat a rangos, két és fél évtizedes múltú nemzetközi Brain Bee versenyen. Az idei évben tizenegy diák jutott be a hazai döntőbe, melyet  április 22-én rendeztek a PTE ÁOK-n.

A középiskolásokat dr. Kemény Ágnes, dr. Hernádi István (PTE IC és MITT) és dr. Szűcs Péter (DE) köszöntötte. A verseny háromfordulós volt, melyet első körben kvízkérdésekre, második körben kérdés-válaszokra és végül klinikai kérdések szerint tagoltak.

Zsoldos Tamás lett a hazai Brain Bee nyertese

Mind a tizenegy résztvevőt emlék oklevéllel jutalmazták teljesítményéért. Az első három helyezettet pedig egy emlékplakettel ajándékozták meg. A harmadik helyezett Horváth Karolina Dóra ötvenezer forintos könyvutalványt kapott a Medicina kiadó jóvoltából, ehhez hasonlóan a második helyezett Bősze Boldizsár hetvenezer forintnyi könyvutalványt kapott. Az idei győztes Zsoldos Tamás lett, aki első alkalommal vett részt ezen a versenyen.

„A pontos indokot, hogy miért ez az irány ragadott meg, nehéz lenne megválaszolni. A Matehetsz tehetséggondozó program keretében volt alkalmam találkozni dr. Nyíri Gáborral, és az ő kutatása nagyon megfogott - jelenleg az ő kutatócsoportjában a TDK-hoz az agytörzsben a félelmi memóriával foglalkozunk. Szeptemberben csatlakoztam ehhez a programhoz, a távolság miatt nem tudok mindig ott lenni, ezért most még csak a technikai alapokat sajátítom el.

Győri vagyok, azonban nagyon szeretem a PTE ÁOK-t, a versenyt is nagyon élveztem. Már tegnap Pécsre érkeztem és egy itteni barátommal töltöttem az időt. Szeretnék orvos lenni, idegtudománnyal foglalkozni és kutatni. A szervezők nagyon jó oktató videókat készítettek a felkészüléshez, illetve Pesten dr. Barna Jánostól is kiváló felkészítést kaptunk. Úgy gondolom, hogy ebből a két forrásból is megfelelően fel lehet készülni, azonban extra információkért érdemes elolvasni az ajánlott irodalmat” - nyilatkozta Zsoldos Tamás. Az International Brain Bee versenyen képviseli majd hazánkat, de mivel a különböző országok változó covid-szabályozása miatt idén is online rendezik meg ezt a megmérettetést, a verseny szervezői egy külföldi úttal és egy konferencia-látogatással is megajándékozták. Továbbá az összes résztvevő számára lehetővé teszik, hogy egy pár napos laborlátogatáson vehessenek részt a nyári szünet során különböző hazai, idegtudománnyal foglalkozó kutatócsoportoknál.

A verseny eredményhirdetése után dr. Tamás Andrea felajánlotta a résztvevők számára, hogy körbevezeti őket a PTE ÁOK Anatómia Intézetében, és egy igazi agyat is megmutat az érdeklődők számára.

Ez volt a második alkalom, hogy hazánk is csatlakozott ehhez a nemzetközi megmérettetéshez, tavaly a magyar induló, Lawson Richard Hahn a nemzetközi döntőben 9. helyezést ért el a több mint 30 induló ország diákjai közül.
Zsoldos Tamásnak július 31- augusztus 5 között kell drukkolni.

 

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni