close
CímlapKultúraÉs akkor Hummel nyomozni kezd…

És akkor Hummel nyomozni kezd…

2018. november 14.

Nagy bűvésztrükk Milbacher Róbert (PTE BTK) új könyve: korhű nyelvhasználata miatt az olvasó az 1800-as évek derekán érezheti magát, ahol masamódokkal (értsd: kalapkészítőnők) lehet összefutni a pesti utcán és ahol az inasok a gazdáik kávéja mellé szervírozott napilapokat ropogósra vasalják. A szöveg az első magyar krimi „rekonstrukciója”: a Kisfaludy Társaság 1867-es pályázatára beérkezett egyetlen mű szerzője nem ismert, de kéziratban fennmaradt. Ennek „újraírása” ez a regény.

A történet azért ennél jóval csavarosabb: egy Czakó Zsigmond nevű színész és drámaíró 1847-es öngyilkossága kapcsán kezd el nyomozni Hummel József nyugalmazott alkapitány. Ahogy a nyelv is korhű, úgy az adatok is: Czakó és Hummel valóban létező személyek voltak, előbbi olyan darabokat írt, mint a Kalmár és tengerész, a Végrendelet, vagy a Leona. Bár voltak sikerei, darabjai mára feledésbe merültek. Utolsó drámája a János lovag című volt, s még a wikipédia szócikk szerint is azért lett öngyilkos, mert nem bírta elviselni a darabját érő kritikákat.

De mi van, ha mégsem emiatt? (Vagy nem is lett öngyilkos?!)

Hummel József felderíti az ügyet. Ne sodró detektívtörténetre számítson az olvasó, inkább olyan komótos elmélkedésekre, melyek mellett nyugalomban végig lehet szívni egy vaskosabb szivart.

Az utószóból az is kiderül: a szerző sok hasznos tanácsot kapott Nagy Imrétől, a PTE emeritus professzorától. Így azt vélelmezem, hogy sok irodalomrajongó kaphat a valóshoz közelítő képet Czakóról és a korabeli irodalmi életről. Nyomozónk emlegeti Petőfit, Vörösmartyt, Aranyt, Jókait is…

A nyelvezet a következetlen helyesírásban is megnyilvánul. A hol cikornyás, hol dagályos, hol ma már furcsa szóhasználat egyszerre ismerős, mosolyogtató és idegen. Pest-Buda akkori hangulata is átitatja a történetet: Hummel a Széchenyi hídra jár elmélkedni, egy szomszéd bérházba bridzselni, a Tabánba ebédelni.

A csaknem 300 oldalas „kisded bűnregény” Milbacher második regénye. Az első, a Szűz Mária jegyese 2016-ban jelent meg, Margó-díjat kapott érte.

A szerzővel (is készült korábbi interjúnk: Ez van veled, magyar irodalom!

Milbacher Róbert:

Léleknyavalyák – avagy az öngyilkolás s egyéb elveszejtő szerek természetéről

Magvető, Budapest, 2018

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni