close
CímlapKultúraGesztus geometria

Gesztus geometria

2022. november 24.

Zenés tárlatvezetésen vezették körbe a PTE MK festészet szakos hallgatói az érdeklődőket, hogy bemutassák alkotásaikat. Az év elején nyitott Ancora Art Galériában egy együttműködés folytán lehetőséget kaptak a fiatal művészek a kiállításra. A zenés eseményre  november 23-án került sor. A szak hallgatói közül Prof. Somody Péter DLA és Prof. Nyilas Márta DLA választották ki tematikusan tárlat szereplőit. Kalmár Gyöngy, Molnár Tamara és Géczi Lajos kiállítása november 30-ig látogatható.

„A kiállítás címe - Gesztus geometria- utal a kiállított munkák stílusjegyeire”- mondta még a november 9-én, a tárlat megnyitóján Nyilas Márta. A közös pont az alkotásokban az, hogy mind absztrakt és a képeken megjelenő témák kitöltik a teret.
Géczi Lajos stílusát Kassák inspirálta, és az általa nyáron megismert Peter Peri (Péri László festőművész Angliában élő unokája) által használt vonalazási technika formálta alkotásait konceptuális művészeté. Célja a zene és az ahhoz hasonló láthatatlan hullámok megjelenítése, melyről az itt olvasható interjúban is mesél.
Kalmár Gyöngy munkái - a saját szavaival élve - sokkal “expresszívebbek”. Műveiben az aszcendens felfedezésének vágya húzódik, egy meditatív folyamat, mely miatt a gesztusokban mindig egy forráspont figyelhető meg.
„Lajos egyes képein megjelenik a meander, Gyöngy egyes alkotásaiban a koncentrikus kör motívum - ezek együttesen vannak jelen Molnár Tamara festményein”- mondta Nyilas Márta Molnár Tamara festményeire térve. A képeken végignézve egy ciklus alakulását figyelhetjük meg, ahogy az alkotó az ellipszisek saját forgásrendszerükben kiteljesednek.

Rónoki Bertalan

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni