close
CímlapKultúraIdőutazás zenével

Időutazás zenével

2021. május 07.

Time Machine névvel indult zenei sorozat a PTE Nemzetközi Igazgatóságának International Spring című rendezvénysorozata keretében.

Ma (május 7-én) lesz a négyrészes sorozat záró része.  Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezvénysorozat szervezőjével, a zenés időutazás program ötletgazdájával, Szabó Attilával, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának munkatársával.

Szerintem nincs, aki ne ismerné, de azért összefoglalnád, mi az az International Spring?

Először 2017-ben rendezte meg  Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatósága az International Spring interkulturális programsorozatot. Ez a maga nemében teljesen egyedülálló, hiszen semelyik másik egyetem nem hozott létre hasonlót azóta sem: az induláskor és ma is elsősorban az a cél, hogy az egyetemünkön tanuló magyar és nemzetközi  hallgatókat, valamint városunk polgárait közelebb hozzuk egymáshoz; hogy jobban és mélyebben is megismerhessük egymás kultúráját. Az idei az ötödik rendezvénysorozat.

Honnan jött a Time Machine ötlete?

A tél folyamán Beck Zolival egy másik program kapcsán beszélgettünk és szóba került, hogy öccsének, Zazának van egy csodálatos kazettagyűjteménye. Ez adta a szikrát.

Mivel a zene is hangsúlyos szerepet kap a rendezvénysorozatunkban, az volt a cél, hogy zenés, informatív, ugyanakkor egy szerethető és könnyen fogyasztható műsor készüljön, amin keresztül bepillantást nyújthatunk a rock-és könnyűzene kialakulásának történetébe.

Amikor Zazát az ötlettel megkerestem, gondolkodás nélkül igent mondott (a Beck Zazával ugyanerről a  témáról készült interjú ezen a linken olvasható - a szerk.). Ligeti Gyurit is ő ajánlotta figyelmembe, hiszen jól ismeri, rengeteget zenélnek és dolgoznak együtt. Mint utólag bebizonyosodott, hogy kiváló választás volt mindkét zenész, hiszen jól megértették és kiegészítették egymást az adások során és nem mellékesen: rendkívüli módon élvezték is, amit csinálnak.

Kiket céloztatok meg a Time Machine-nel?

Elsősorban a középiskolásokat és egyetemistákat. Bár az első pozitív visszajelzések nem tőlük érkeztek, bízom benne, hogy náluk is pozitív volt a fogadtatás.

Ez tényleg kazettákról szólt? A hangminőség alapján én ezt nem mindig gondoltam ám...

Bizony, bizony, kizárólag a kazettára rögzített felvételeket hallhatjuk az adásban.

Milyen cuccon játszottátok le?

2 db DENON DSR-610-es lejátszón. A hangmérnök Fidót -Friskó Pétert- illeti a dicséret, hogy ezekre rábukkant. Manapság már nehéz ilyen szerkentyűket beszerezni.

Lesz-e folytatás a 2000-es, majd a 2010-es, 2020-as évekkel? (nyilván már nem kazettákkal, hanem CD-gyűjteménnyel - ami azóta kiment a divatból szintén)

Igen, már tervbe van véve. Ezt már valódi, élő közönség előtt szeretnénk megrendezni.

 

Atesz, neked vannak/voltak kazettáid? Milyenek?

Édesapám az Express Utazási Iroda baranyai kirendeltségvezetője volt a 80-as évek végig. Így rengeteg magyar turistacsoportot kalauzolt a Nyugatra. Majd minden útjáról hozott haza műsoros és üres, másolható kazettákat. Ezekre rengeteg zenét vettem fel, főleg az akkori Petőfi Rádióból, ahol meglepően jó zenei műsorok mentek és konkrétan egész albumokat is lejátszottak. Erről egyébként Gyuri is beszél a műsorban.

Sokan gondolják állati nagy értéknek a bakeliteket és a kazettákat. Mennyire érdemes ezeket megszerezni vagy megtartani szerinted?

Mindenképpen érdemes!  Ezek olyan örök értékek, mint a könyvek. Kidobni, elenyészni hagyni nem szabad, legfeljebb elajándékozni valakinek, aki értékelni tudja.

A négy közül neked melyik a kedvenc korszakod?

Megfogtál, nem tudok válaszolni a kérdésre. Mint ahogy kedvenc zenei műfajom sincs: mindenevő vagyok.  

Furcsa volt ezt a rendezvényt online követni - de persze a járványhelyzet miatt fel sem merülhetett, hogy élőben tartsátok meg. Olyan szuper lenne egy szuper házibulit is tartani ugyanezekből a válogatásokból.....

Fogunk is!

 

A mai Time Machine ezen a linken lesz elérhető:

https://tinyurl.com/33k3mct7

 

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni