close
CímlapKultúraA művészet gyógyító ereje

A művészet gyógyító ereje

2024. február 21.

A Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely ajándékképeiből összeállított kiállítás nyílt a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán február 20-án.

Az alkotócsoport 1972-ben alakult és Bányász Művészeti Műhely néven lett ismert, mely két nagy múltú szakkör egybeolvadásával született meg. A műhely 1985-től a Szén- és Uránbánya közös gondozásában rajzoló-festő, zománccal, szövéssel, grafikával foglalkozó csoportjai a Ságvári Művelődési Házban tevékenykedtek. A csoport munkásságát 1985-ben megyei nívódíjjal, 1987-ben pedig művészeti nívódíjjal jutalmazták.
Az alkotócsoport a bányavállalatok megszűnését követően, 1991-től Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely néven folytatta alkotói munkáját, a működéséhez szükséges feltételeket, műtermeket azóta a PTE Általános Orvostudományi Kara biztosítja, mely 2021-ben az alkotócsoportot Bajnóczky-díjban is részesítette sok évtizedes, magas színvonalú művészeti munkájának elismeréseként.

A kiállítást ebben az évben is dr. Reglődi Dóra egyetemi tanár, a kar tudományos dékánhelyettese nyitotta meg.
„Az ÁOK régóta támogatja a műhely működését helyszínileg, anyagilag, erkölcsileg, és eszmeileg is. Mindig is feladatunk volt a művészetek támogatása, hiszen sok tevékenységünk kapcsolódik azokhoz, elég csak a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika vezetőjének, Tényi professzor úr művészetterápia képzésére gondolnunk. Hiszünk abban, illetve nem csak hiszünk, mert

már tudományos tény, hogy a művészet gyógyító erejű

mindenkire nézve, arra is, aki alkot, és arra is, aki az alkotásokat szemléli” – hangsúlyozta dr. Reglődi Dóra.

„Mindig azt szoktuk mondani, hogy a jóból a legjobb alkotásokat adjuk át, ez most is igaz. A mai naptól 11 alkotó, összesen 22 műve tekinthető meg a falakon. A képek olyanok, amilyenek mi is vagyunk: a technikák, az anyagok, az eszközhasználat, mind-mind vegyes. A kiállítás darabjai akvarellel, pasztellel, olajpasztellel, diópáccal, rézkarccal, akrillal, krétával és ténylegesen vegyes technikával készült alkotások”  – mondta Stirling Zsolt, a művészeti műhely vezetője.

 

Kiállító alkotók:
Antony András
Benkő László
Gál Erzsébet
Gulyás Gabriella
Kaczkó Magdolna
Kajtár Pál
Lizák Mária
Sárosi Gizella
Sikó Ágnes
Stirling Zsolt
Teigl Béláné

Az ünnepélyes megnyitón Bundy János elszavalta erre az alkalomra írt A képek segítenek... című versét.

A Művészeti Műhely tagjai folytatva a hagyományokat, a tárlat zárását követően kiállított alkotásaikat a PTE ÁOK Dékáni Hivatalának ajándékozzák, ezzel szeretnének hozzájárulni a kar intézményeinek díszítéséhez.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
PTE ÁOK – Dr. Romhányi György Aula – galéria
2024. február 20–29 között, naponta 08:00–22:00 óráig

A korábbi kiállítások beszámolói itt olvashatóak:
Egy híján 30 éve ajándékoz képeket a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely
Ajándék kiállítás

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni