close
CímlapKultúraPTE MK Aukció 2023

PTE MK Aukció 2023

2023. december 01.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem idén újra megrendezi a hazai felsőoktatási intézmények gyakorlatában még mindig páratlannak számító aukciót, amely teret biztosít az alkotások és a művészeti szellemi termékek kibontakozásához, valamint ösztönzi és bátorítja az ifjú művészeket.

Az esemény december 8-án lesz a Kodály Központban, a részvétel regisztrációhoz kötött, melyet ezen a linken keresztül lehet megtenni.

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara által képviselt összművészeti koncepció egyedülálló hazánkban, a karon zajló művészeti képzések nem csak a hazai felsőoktatási palettán képviselnek kiemelkedő színvonalat, hanem már nemzetközi szinten is. Az aukció részben ezt az értéket szeretné bemutatni a művészet iránt érdeklődők és a művészeti piac számára. A műalkotások értékesítése mellett az aukció egyik kiemelt célja a pécsi kortárs művészet szellemiségének támogatása.
Egy évvel ezelőtt nagy izgalommal indítottuk útjára a programot, amelynek egy kiállítás és egy akció lett a folyománya” – kezdte beszédét dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki röviden értékelte a tavalyi aukciót. Mint elmondta, az esemény nagy sikert aratott, ez a siker pedig elsősorban azoknak a művészeknek szól, akiknek a műalkotásai az aukciónak köszönhetően a nagyközönség számára is láthatóvá váltak.

„A tavalyi sikeren felbuzdulva elhatároztuk, hogy megyünk tovább ezen az úton, hiszen egy dolog, hogy műalkotások születnek, de azok igazi értékét az adja meg, ha minél szélesebb körben ismertté válnak” – hangsúlyozta a kuratórium elnöke, majd hozzátette, „Nagyon jó volt részese lenni annak a sikernek, ami ehhez a karhoz és ehhez az egyetemhez kötődik. Egyetemi vezetőként kötelességünk minden jót továbberősíteni és továbbvinni”– szögezte le a kuratórium elnöke.

Dr. Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese megemlékezett az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésének 100 éves évfordulójáról, majd hangsúlyozta, hogy

a Művészeti Kar nem csak szerves része az intézménynek, hanem ékszerdoboza is.

„Történész révén a Bölcsészettudományi Karon többek között művészettörténetet is hallgattam a későbbi dékán, Aknai Tamás professzor úr előadásában. Elámulva hallgattuk, ittuk minden szavát, hiszen az antikvitástól a modern alkotásokig bezárólag olyan tudással vértezett fel bennünket, melynek azóta is hasznát veszem, amikor különböző kiállításokat tekintek meg” – idézte fel egyetemi éveit a PTE rektorhelyettese, majd ő is kiemelte a tavalyi akció sikerességét, melynek köszönhetően a résztvevőknek páratlan élményben lehetett része. „Bátorítok mindenkit, hogy december 8-án a Kodály Központban vegyen részt ezen a jeles alkalmon, ahol több, mint 40 alkotásra licitálhatnak” – invitált a rendezvényre dr. Fedeles Tamás.

„Minden művésznek alapvető vágya, hogy megmutassa művészeti teljesítményét, alkotásait, előadásait” – hangsúlyozta dr. Lengyel Péter, a PTE Művészeti Kar dékánja. Mint mondta, a kar vezetőségének és munkatársainak pedig az is feladata, hogy ennek lehetőségét biztosítsák a művészhallgatók részére.

„Az elmúlt időszakban több olyan helyszínt tudtunk kialakítani, ahol a hallgatóink bemutathatják tevékenységeiket, elég a Liszt Ferenc koncerttermünkre gondolni, ami mára a város egyik meghatározó zenei helyszíne, vagy említhetném a Nádor Galériát, ahol szintén hallgatóink állíthatnak ki. Ezek klasszikus kiállítási és előadási helyszínek, ebbe a közegbe egy új kezdeményezés volt elnök úr részéről, hogy az éves egyetemi koncertet egészítsük ki egy aukció keretében, vizuális programmal is” – húzta alá a kar dékánja. Emellett kiemelte, hogy

a művészeti képzést elindító festő- és szobrászművész képzések a 2024/25-ös tanévben ünneplik 25 éves fennállásukat

ugyanakkor megemlékezett a kar alapító mesteréről, Keserü Ilona festőművészről, aki november végén ünnepelte 90. születésnapját, és akit a kar munkatársai, hallgatói korábban ünnepi konferenciával köszöntöttek

Az aukcióra kerülő műveket Bullás József, a PTE Művészeti Kar Képzőművészeti Intézet Festészet Tanszékének adjunktusa, Munkácsy-díjas festőművész, az aukció egyik kurátora mutatta be.
„Más művészeti felsőoktatási intézmény ilyen profin létrehozott és lebonyolított aukciót még nem csinált, tehát ez az esemény abszolút unikális” – emelte ki Bullás József, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik nélkül az idei aukció nem jöhetne létre. Mint elmondta, a hallgatók az eseménynek köszönhetően „Közvetlen visszajelzést kapnak a munkáikról –  nem csak a mesterek korrekciója által– , megismerik a nevüket, a munkáikat, berobbanhatnak a művészeti- és a műtárgypiaci életbe, ugyanakkor betekintést kapnak a nagybetűs életbe is egy konkrét üzleti folyamat átélésével, hiszen itt minden úgy történik majd, mint egy rendes, komoly aukciósháznál.”

A szakmai zsűri tagjai Zsdrál Márkó, a Zsdrál-Art kortárs művészeti galéria tulajdonosa, emellett műgyűjtő, Barabás Lajos, a BA’ART GALLERY tulajdonosa és műgyűjtő, valamint Bullás József, a PTE Művészeti Kar adjunktusa voltak, ők válogatták ki azt a 42+3 alkotást, melyek kalapács alá kerülnek az idei aukción. „Próbáltunk egy sokszínű anyagot összeválogatni, nem csak stilárisan, hanem anyagában, technikájában és méretében is” – mondta Bullás József.

Az idei aukción 20 festő, 5 grafikus és 12 tárgyalkotó (szobrász, keramikus, ékszerész) hallgató munkájára lehet majd licitálni, vagyis festmények, grafikák, szobrok, kisplasztikák, designtárgyak és ékszerek egyaránt szerepelnek a kínálatban, méltón a PTE és Művészeti Karának hírnevéhez. Három esetben a tételek párban, egy kikiáltási ár alatt kelnek majd el, az összesen 42 tétel 37 különböző alkotóművész munkája, közülük kilencen már végzett, diplomás művészként vesznek részt az eseményen.

A festményeknél találkozhatunk olaj- és akrilfestékkel, tűzzománccal készült táblaképpel, a grafikáknál giclée-, linómetszet és risograph nyomattal, a szobrok betonból, acélból, textilből és bronz/patinázott fémötvözetekből készültek. A Formatervezési Tanszék mestermunkái,  melyek között megtalálható lesz egy konyhai tárolóedény, egy váza, egy fine dining tányérszett, egy gyűrű, egy bross és egy nyakék is, szintén sokrétű alapanyagválasztékkal büszkélkedhetnek: korongozott kőcseréppel, mázas porcelánnal, alpakkával, Zsolnay porcelán korongos és öntőmasszával.

Az aukció fővédnöke dr. Hoppál Péter kormánybiztos, védnökei dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke és dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.
A kuratórium tagjai: Zsdrál Márkó galerista, a Zsdrál-Art kortárs művészeti galériák tulajdonosa, műkereskedő, műgyűjtő; Barabás Lajos közgazdász, műgyűjtő, galerista, a BA’ART GALLERY tulajdonosa; Bullás József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának festőtanára, több hazai és külföldi magángaléria vezetőségi tagja és művésze.
A tavalyi évhez hasonlóan az idei aukciót is Winkler Nóra, rádiós és televíziós műsorvezető, művészeti újságíró vezeti le. Idén azonban

már nem csak magánszemélyek, de cégek képviselői is bekapcsolódhatnak a licitálásba,

így a szervezők az üzleti szféra kiemelt részvételére is számítanak. 
Aukciós katalógus.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni