close
CímlapKultúraSzívhez szóló Korea Nap

Szívhez szóló Korea Nap

2019. március 28.

A Nemzetközi Tavasz rendezvénysorozat csodálatos alkalmat nyújt arra, hogy úgy utazzuk körbe a világot, hogy kis sem mozdulunk Pécsről, és még 80 nap sem kell hozzá. Így a pécsi világkörüli utunk következő célpontja Dél-Korea volt, március 14-én délután „szálltunk partra” a Művészetek és Irodalom Házában.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap; fotó: Hubay József

2019 fontos év a koreaiak számára, mivel ez a Március Elsejei Mozgalom és a Sanghaji Ideiglenes Kormányzat létrehozásának 100. évfordulója. Meghatározó dátum a számunkra is, mert szintén idén ünnepeljünk a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulóját. „Az egyetem nemzetköziesedése nyomán Pécsett új kulturális hatások jelennek meg. Fontosnak tartom, hogy ne csak mi mutassuk meg a városunkat, kultúránkat, hanem mi is megismerjük az ide érkezők országát, kultúráját. Erre remek lehetőséget nyújt a Nemzetközi Tavasz” – nyitotta meg a Korea Napot Dr. Trócsányi András, a PTE TTK általános és oktatási dékánhelyettese.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap, hanbok-ba öltözve; fotó: Hubay József

A Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve, a budapesti Koreai Kulturális Központ rendkívül színes programmal várta az érdeklődőket, akik elleshették a kalligráfia rejtelmeit a Munbangsau csoport tagjaitól, tradicionális koreai ruhába, azaz hanbokba öltözhettek, érdekes előadásokon ismerhették meg koreai kultúrát, valamint az est végén Park Minji varázslatos kajagum koncertjén is részt vehettek. Kísérő rendezvényként március 11-14. között minden este érdekes koreai filmeket nézhettek meg az érdeklődők, minden programon sokan gyűltek össze.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap, Bárány Róbert; fotó: Hubay József

Dr. Trócsányi András dékánhelyettes köszöntője után át is adta a szót Bárány Róbertnek, az Ozone TV szerkesztő-műsorvezetőjének, aki mint megtudhattuk, a PTE-n végzett, a dékánhelyettes első tanítványainak egyike. A Dél-Koreát bemutató filmje csodálatos képeken keresztül ismertette meg a nézőkkel az ország természeti és kulturális kincseit, történelmét, és engedett bepillantást nyújtani például egy buddhista kolostor mindennapi életébe. Utóbbi nagyon érdekes tapasztalás volt a műsorvezetőnek, ugyanis 20 órára beköltözött az említett kolostorba – erről az élményről is kérdezték: „Sütött a nap, paradicsomi volt. Szerényen, takarosan, tisztán telt a nap, harmónia és csend hatotta át” – tudhattuk meg.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap, Bárány Róbert; fotó: Hubay József

De milyen is Dél-Korea? Erre a kérdésre választ kaphattunk mind a vetített filmből, mind az azt követő beszélgetésből. Dél-Korea ötször népesebb, mint Magyarország, hiszen a kis hazánknál nem sokkal nagyobb országban 51 millióan laknak. Nagyon magas a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, az emberek intelligensek, udvariasak. „Megvan benne a rendszer, de lazább, élhetőbb, mint Japán. Sokkal jobban értettem az emberek reakcióit, mint például Japánban. A filmünkben igyekeztünk a valóságot láttatni, a népet megmutatni. Reméljük, hogy sikerült az ország hangulatát átadni, és bemutatni, hogy mennyire máshogy is lehet élni”- osztotta meg velünk Bárány Róbert.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap - Csaba Gábor, volt szöuli nagykövet; fotó: Hubay József

Ezután Csaba Gábor Magyarország korábbi szöuli nagykövetének előadása következett Öt eseménydús év a „Reggeli nyugalom földjén”: Csoda a Han folyónál címmel, amelyben rengeteg érdekes történelmi összefüggésre fényt derített az előadó. Kiemelte Dél-Korea szinte példátlan gazdasági sikerét, hiszen ahogy elmondta: „a ’60-’70-es évek elején az ország gazdaságilag Szenegál szintjén állt, és néhány évtized leforgása alatt megsegélyezettből donor-országgá vált.” Ennek a hatalmas fejlődésnek az egyik kulcsa az írásrendszer megújítása volt, amely megnyitotta az utat az oktatás elterjedése előtt, valamint a Konfucianizmus által diktált erkölcsi kódex, miszerint az egyén tökéletesíthető (tanulás), valamint, hogy a hierarchiát szigorú szabályok határozzák meg.

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap; fotó: Hubay József

Csaba Gábor hangsúlyozta, hogy számos gazdasági, kutatási együttműködés jött létre Magyarország és Dél-Korea között. Ezen kívül más kapcsolódási pontokat is felfedezhetünk: mindkét nemzet gasztronómiájában jellemzőek az erős ízek, a levesek, náluk is, nálunk is létezik lovas íjászat. A nemzetek közti sorsközösség, és néhány hasonló hangzású, és azonos jelentésű szó révén a nyelvrokonság kérdése is felmerült: „képzett, értelmes társadalom, szívesen fogadnánk a családban” – tette hozzá a volt szöuli nagykövet. Az estet egy olyan koncert zárta, amely ritka a pécsi zenei életben: Park Minji különleges kajagum koncertet adott, amely annyira lenyűgözte a közönséget, hogy visszatapsolták a művésznőt, aki még egy ráadást is játszott: „Egy olyan darabot fogok most játszani Önöknek, amelyet előkelő udvari eseményeken játszottak, úgy gondolom, hogy ez megfelelő lesz ehhez az alkalomhoz” – emelte ki Park Minji, akivel az UnivPécs interjút is készített!

PTE Nemzetközi Tavasz Korea Nap - Park Minji; fotó: Hubay József

Elolvasom a Park Minji-vel készült interjút: Selyemhúrok bűvkörében »

Megnézem a Korea Napról készült galériát »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni