close

Benin!

2017. március 11.

Hallottatok már Beninről? Kíváncsi lennék, hogy tíz emberből hány tudná földrajzilag pontosan elhelyezni…

Bevezetésképpen elárulok erről a titokzatos helyről pár fontos infót: Benin, hivatalosan a Benini Köztársaság független állam Nyugat-Afrikában, nyugatról Togo, keletről Nigéria, északról Burkina Faso és Niger szomszédos vele, délről a Guineai-öböl határolja. Fővárosa Porto Novo, de a kormányzati székhely az ország legnagyobb városában, Cotonouban található, mely Benin kulturális központja is egyben.

“24 éves vagyok és a Benini Köztársaságból származom. Lassan már 2 éve élek Pécsen, azért jöttem ide, hogy megszerezzem a közgazdász BA diplomámat. Nagyon sokszor megkérdezték már, hogy miért pont Magyarországot választottam. A válasz igazából egyszerű, nagyon szeretem felfedezni a világot, új emberekkel találkozni és a világ egyik másik pontján élni. Mikor végeztem a gimnáziumban, még erősebbek voltak ezek az érzések bennem, így Ghánában folytattam a tanulmányaim egy darabig. Aztán eldöntöttem, hogy követem az álmaim, és külföldön, egy különleges helyen végzem az alapszakot. Mikor megláttam Magyarországot, Pécset egyértelmű volt, hogy ez a hely lesz a befutó. Az első hetek nehézkesek voltak, de minden kezdet nehéz. A vásárlás sem ment mindig zökkenőmentesen, vagy mikor le akartam olvasni a buszmenetrendet… de az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velem. Elkezdtem tanulni magyarul, hogy könnyebben feltaláljam magam itt és őszintén szólva nem is olyan nehéz a magyar nyelv.” - meséli Jeff Adovohekbe.

Imádok Pécsen élni, egyszerűen lenyűgöz a város hangulata, az építészet, nagyon tetszenek az épületek, imádok a napsütötte parkokban időzni, vagy a barátaimmal kiülni egy kávézó teraszára. De ami felülmúlhatatlan, télen a karácsonyi vásárban sétálgatni egy bögre forralt borral a kezünkben.  Nagyon tetszik, hogy milyen egyszerűen élik itt az emberek az életüket. Nagyon szeretem a lángost és a kürtőskalácsot és ami nagyon jó még, hogy az éttermek nagyon széles választékot nyújtanak számunkra a magyar konyhától, a kínaiig bármit megtalálhatunk. Ha sportolásról van szó, nagyon szívesen focizom vagy kosarazok, de ha több időm van, inkább utazgatok a barátaimmal, hogy jobban felfedezzük Magyarországot - amikor több időnk van, akár a szünetekben, szívesen utazunk még távolabb, és más EU-s országokba is ellátogatunk.”

De most térjünk rá Jeff szülőhazájára, erre a csodálatos afrikai országra és ismerkedjünk meg a helyi szokásokkal, tudnivalókkal.

“Számunkra nagyon fontos az egymás iránti tisztelet. Ha idősebb illetőt szeretnénk üdvözölni, egy udvarias meghajlással tehetjük tiszteletünket. Ahogy Magyarországon, nálunk is szokás a kézfogás, de akik jobban ismerik egymást, azoknál az arcra puszi is hagyomány. Ami érdekesség, hogy bal kézzel köszönteni vagy bal kézzel átadni valamit tiszteletlenségnek számít.” - meséli Jeff.

A ruhák „afrikai mintázata” nélkül elképzelhetetlen lenne a beniniek élete. Szerintem lenyűgöző az egyediség, ami a ruházatokban is megmutatkozik. A legszegényebb emberektől a gazdagabb emberekig mindenki ruhatárában megtalálhatjuk a tipikus, színekben gazdag ruhakölteményeket, a különbség csak az anyag minőségén látszik meg. “Ez számunkra a hagyományos viselet és a pozitívum, hogy bármilyen rendezvényen, ünnepségen, még temetésen is megjelenhetnek benne.” - ért velem egyet Jeff, miközben nézegetjük a fotókat.

A zenei élet is éppolyan színes és sokrétű, mint a ruházat. “Több világhírű tehetséget is magáénak tudhat az ország, többek között a 3 Grammy díjjal rendelkező énekesnő Angelique Kidjo, aki saját nyelvén énekelte be a világot. Gondolom sokan nem tudták, hogy a mindenki által ismert William Pharell is benini származású. „Because I’m happy…” - büszkélkedik Jeff.

 

 

Ha a nyelvről elmélkedünk, Benin igencsak érdekes ebből a szempontból. “A hivatalos nyelv a francia, de az emberek nagy része legalább két nyelven beszél. A lakosság 50%-a beszéli a Fon nevű helyi nyelvet. Azok, akik Yoruba nyelven is beszélnek, általában Nigériából származnak. De ezeken kívül még 6 helyi nyelv is létezik.” - meséli Jeff, majd hozzáteszi: “A lakosság 36%-a írástudatlan. Az oktatási rendszer a francia hagyományokat követi és a mai napig jellemző a testi fenyítés. A nők 60%-a nem vesz részt semmiféle oktatásban, hiszen az ő feladatuk a háztartás vezetése, gyerekek felnevelése. 2007-ben próbálták megreformálni ezt a rendszert, annak érdekében, hogy a nők is tanulhassanak.”

Beninre három fő vallás jellemző: a lakosság 45-a keresztény, 27%-a muzulmán, és - ami a számomra hihetetlen volt - 20%-a „Voodoo”. “A Voodoo vallás nem valami gonosz varázslat, nem tűket szurkálunk egy számunkra ellenséges embert szimbolizáló babába!” - nevet Jeff. “Ez egy összetett rendszer, mely azon az egy istennőn alapszik, aki létrehozta a világot: ő „Mawa-Lissa”, aki egy nő! Természetesen rajta kívül is vannak további istenek és szellemek is, akiket mind boldoggá kell tenniük az embereknek, annak érdekében, hogy a halandók is boldogok lehessenek.”

Ahogy minden ember a világon, a beniniek is nagyon szeretnek enni és ennek meg is adják a módját. Átlagban kétszer fogyasztanak naponta meleg ételt ebédre és vacsorára, a reggelijük általában az előző esti vacsora felmelegített változata, vagy gyakran egy utcai árustól vásárolnak valami gyorsan fogyaszthatót. Az egyik legfőbb alapanyaguk a rizs, melyet különböző zöldségekkel, húsokkal, halakkal készítenek el változatos módon. Nagyon szeretik a szaftos, fűszeres ételeket. “A köles, földimogyoró, yamgyökér, kukorica, zöldségek, sütőtök, padlizsán, okra, bab, paprikák különböző fajtái mind hozzátartoznak a változatos ételek elkészítéséhez. Az ország fekvéséből adódóan természetesen rengeteg fajta gyümölcs terem meg, mely a napi táplálkozásból elengedhetetlen.” -  teszi hozzá Jeff, aki szerint a beniniek híresek a vendégszeretetükről, szeretik ha vendéget fogadhatnak és őt vendégül láthatják. “Ennek is megvan a maga hagyománya. A házigazda kitölt egy pohár italt a vendégnek, de mielőtt átnyújtaná, belekortyol, ezzel mutatja a vendégnek, hogy az ital nem „mérgező”, utána a vendég egy kicsit kiköp a padlóra az italból, majd megissza azt, ami a pohárban maradt. Étkezésnél, az ember azzal fejezi ki a tiszteletét a vendéglátója felé, ha mindent elfogyaszt a tányérjából.”

Na és mi a helyzet a tengerparttal? Benin gyönyörű pálmafás tengerparttal rendelkezik, nagyjából 6-8 hónapig forróságban élvezhetik az emberek a többnyire homokos tengerpartot. “Bármiféle vízi sportot lehet itt űzni, vagy csak úszni a lenyűgöző kék tengerben, ha az ember csak pihenne és napoztatná kicsit magát, arra is kiváló ez a hely.” - mondja biztatóan Jeff.

Az én „must to visit” listámra felkerült Benin - és a tiédre?

 

 

Kovács Krisztina

Kovács Krisztina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni